Hlavní obsah

Bavme se o povinném očkování a Sputniku V, vyzval německý zemský premiér

Foto: Profimedia.cz

Předseda vlády spolkové země Sasko-Anhaltsko Reiner Haseloff z CDU.

Reklama

Němečtí politici vyzývají k debatě o povinném očkování proti koronaviru. V tomto týdnu o takové možnosti mluvili premiéři dvou spolkových zemí. Argumentuje se i zkušenostmi ze života v NDR.

Článek

Možnost povinného očkování nevyloučil tento týden jako první premiér Saska Michael Kretschmer z CDU. Podle něj zatím není takové téma na stole, automaticky a ukvapeně by se ale nemělo zavrhovat.

„V létě se pobavme“

O očkovací povinnosti se saský politik zmínil už ve víkendovém rozhovoru pro Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Téma by se mělo posoudit znovu v létě. „Až bude očkováno 60, 70 procent lidí, můžete znovu mluvit o povinném očkování. Během té doby získáme mnoho zkušeností,“ uvedl politik.

Podle bavorského premiéra Markuse Södera z CSU je teď potřeba spoléhat na dobrovolné očkování, protože to povinné by nenašlo podporu ve společnosti. Povinné očkování nedoporučuje ani kancléřka Angela Merkelová z CDU. „Slíbili jsme, že povinné očkování nebude. Nemyslím si, že je nutné, vzhledem k celkové vysoké ochotě nechat se očkovat,“ citoval ji deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Proti povinnému očkování vystoupila i šéfka Německé etické rady Alena Buyxová.

Haseloff: Ruské očkování jsem měl a jsem v pohodě

Právě etická rada by měla otázku očkovací povinnosti řešit. V týdnu to prohlásil premiér Saska-Anhaltska Reiner Haseloff z CDU. „V NDR jsme se museli nechat očkovat. Přežil jsem to,“ prohlásil předseda vlády zhruba dvoumilionové východoněmecké spolkové země.

Politik, který na konci února vyjádřil solidaritu Česku a přislíbil mu pomoc, by se také nechal očkovat ruskou vakcínou Sputnik V. „Měli bychom udělat vše pro urychlení očkování v Německu,“ řekl ve středu pro mediální skupinu Funke. Haseloff v současnosti zastává funkci předsedy Spolkové rady, tedy německé horní parlamentní komory.

„Se Sputnikem V nemáme žádný problém. Jako dítě jsem byl úspěšně očkován proti obrně ruským přípravkem,“ dodal k ruské vakcíně. Její použití v Německu ale podmiňuje schválením Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA). Ta ve čtvrtek oznámila, že zahájila průběžné hodnocení Sputniku V.

Spory o očkování trvají už stovky let

Veřejnoprávní ARD v té souvislosti upozorňuje na odlišné přístupy k očkování z doby, kdy bylo Německo rozdělené na západní a východní. V NDR platila zákonná očkovací povinnost od roku 1953. K povinnému očkování proti neštovicím a tuberkulóze se v 50. letech přidalo očkování proti obrně, záškrtu, tetanu a černému kašli. V roce 1970 pak očkování proti spalničkám. Neočkovaným lidem hrozily vysoké pokuty.

Západní Německo místo očkovací povinnosti spoléhalo na informovanost a motivování obyvatel. Až do roku 1975 bylo povinné jen očkování proti neštovicím. V roce 1983 ale byla i taková povinnost zrušena.

Po znovusjednocení Německa bylo očkování nepovinné až do loňska, kdy se zavedlo povinné očkování proti spalničkám pro lidi narozené po roce 1970. Týká se ale jen těch, kteří pracují v pečovatelském zařízení, nebo jsou jeho klienty.

ARD připomíná, že první spory o očkování v Německu se datují do 19. století. V roce 1807 začaly v Hesensku s očkováním a o 67 let později už byla vakcinace proti neštovicím povinná. Už tehdy vzbuzovalo očkování u části společnosti odpor a argumenty o škodlivosti nebo neúčinnosti vakcíny byly podobné těm dnešním. Odpůrci očkování se poprvé sdružili v Lipsku a ve Stuttgartu v roce 1869. V době Výmarské republiky měla Říšská asociace pro boj proti očkování dokonce až 300 tisíc členů.

Reklama

Doporučované