Hlavní obsah

Bavorské politické zemětřesení – CSU spadla z nebes

Zemské volby v bavorsku: I přes nejhorší výsledek za bezmála 70 let zvítězila CSUVideo: Martin Zíta, Reuters

 

Reklama

V bavorských zemských volbách se dlouhá léta řešilo jen to, jestli hegemon tamní politické scény, Křesťanskosociální unie (CSU), získá absolutní většinu křesel v zemském sněmu. Formace velikánů bavorské politiky, jako byli Franz Josef Strauss nebo Edmund Stoiber, měla ve spolkové zemi téměř neotřesitelnou pozici. S nadsázkou se říkávalo, že by snad nad Bavorskem nevyšlo slunce, kdyby CSU ztratila svou dominantní pozici. Teď strana zaznamenala nejhorší výsledek za posledních bezmála 70 let a apokalypsa se nekoná. Politické novoty dorazily i do Bavorska…

Článek

Špičky CSU tušily, že se na ně řítí katastrofa, ale nedokázaly jí zabránit. Těžko říct, jestli to vůbec šlo. Křesťanskosociální unie byla „bitá” v otázce migrační politiky a celkově na svém působení ve vládě Angely Merkelové.

Jak vyplývá z analýzy ARD, nezavděčila se vlastně nikomu. 180 000 dřívějších voličů CSU přešlo do tábora protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD), protože mělo pocit, že je formace spolkového ministra vnitra Horsta Seehofera moc „měkká”. Jenže když Seehofer a spol. posléze v migrační otázce řádně přitvrdili, jiných 180 000 voličů, podle některých zdrojů dokonce 200 000, zběhlo zase k Zeleným. Další podobný počet voličů CSU pak dezertoval ke Svobodným voličům (FW).

Šéfkomentátor Seznamu Jiří Hošek hodnotí zemské volby v Bavorsku.Video: Seznam Zprávy

„Stará CSU je mrtvá,” soudí v redakčním komentáři Süddeutsche Zeitung. I při katastrofálním volebním výsledku má ale Markus Söder, dosavadní a mimořádně neoblíbený zemský premiér, z pekla štěstí. Špatný výsledek je právě ještě tak dobrý na to, aby Söder nemusel okamžitě rezignovat a Křesťanskosociální unie si mohla dál nárokovat moc v Bavorsku. Podle bavorské ústavy musí být nový předseda zemské vlády zvolený do půlky listopadu, „takže na zásadní personální a strategické debaty nezbývá čas”, poznamenává Süddeutsche Zeitung. K tomu se dá ještě dodat, že bez CSU se nová regionální vláda sestavit nedá.

Zraky voličů a politických komentátorů se zákonitě stáčejí k Horstu Seehoferovi, protože na odstřel by logicky měl být právě on. Jeho případný odchod by na první pohled spolková kancléřka Angela Merkelová asi úplně neoplakávala. Na druhý pohled by ale Seehoferův konec mohl znamenat další prasklinu v beztak křehké vládní koalici – a to si kancléřka přirozeně nepřeje. Samozřejmě, to vše je umocněné dalším propadákem sociálních demokratů, kteří v Bavorsku spadli pod hranici 10 procent. Na rychlou a dobrovolnou Seehoferovu rezignaci to podle prvních reakcí nevypadá. Šéf CSU má oficiálně mandát ještě na dalších 12 měsíců a zřejmě se nevzdá bez boje.

Další postřehy už snad jen telegraficky. Zelení se poprvé v Bavorsku dočkali dvouciferného procentního zisku a hned z toho bylo skoro 18 procent. Fantastickým úspěchem téhle strany je, že předčila CSU ve všech větších bavorských městech, včetně Mnichova. Na podíl na moci to ale stačit nemusí, protože CSU se přece jen asi dokáže snáz domluvit na společném vládnutí se Svobodnými voliči. AfD možná v koutku duše věřila v ještě lepší výsledek. Necelých 11 procent hlasů je ale solidní základ a protestní strana si může opravit své heslo na Wikipedii. Nově její zástupce už najdete v 15 ze 16 zemských sněmů.

Reklama

Doporučované