Hlavní obsah
Online

Nová vakcína pro Evropu. Další firma chce očkovat v unii

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek (Profimedia).

Reklama

aktualizováno •

Dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Americká farmaceutická firma Johnson&Johnson dnes požádala Evropskou agenturu pro léčivé přípravky (EMA) o podmínečné schválení své vakcíny proti covidu-19. Unijní agentura o tom informuje na svých internetových stránkách.

- Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn chce podle webu Der Spiegel do začátku března prodloužit omezení cest ze zahraničních oblastí s nebezpečnými mutacemi koronaviru, za kterou Německo od neděle považuje i Českou republiku. Sasko v úterý rozšířilo výjimku z karantény pro české pendlery, týká se to například energetiků, vodohospodářů, informatiků, pracovníků technických služeb či výrobců zařízení pro zdravotnictví.

- V Rusku se chystají schválit další vakcínu proti covidu-19. Po přípravcích Sputnik V a EpiVakKorona to bude již třetí ruská očkovací látka. Vakcínu CoviVac vyvinulo Čumakovovo vědecké středisko Ruské akademie věd.

Dění jsme sledovali také v pondělí

  • Skandál s vakcínami v Peru

    Přes 480 Peruánců získalo možnost nechat se přednostně naočkovat před oficiálním zahájením kampaně v zemi. Vakcínou Sinopharm se v zemi začalo očkovat 9. února. Přednostní vakcínu získal například bývalý peruánský prezident nebo několik ministrů.

  • Palestinští uprchlíci v Libanonu umírají na covid-19 častěji

    Palestinští uprchlíci v Libanonu umírají na covid-19 třikrát více než tamní běžná populace. Podle mluvčí Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě za jejich úmrtí může především neadekvátní zdravotní stav, který je způsobený chudobou a špatnými podmínkami v táborech.

  • Nizozemský odvolací soud prozatím vrátil zákaz nočního vycházení

    Odvolací soud v Nizozemsku dnes zvrátil dřívější rozhodnutí soudu nižší instance, který vládě nařídil okamžité zrušení zákazu nočního vycházení v nynější pandemii. Nařízení zůstane v platnosti, dokud nebude spor vyřešen, uvedl odvolací soud. Informovala o tom agentura Reuters.

    Soud nižší instance dnes dopoledne nejdříve dal za pravdu kritikům vládních opatření a uvedl, že kabinet premiéra Marka Rutteho dostatečně neodůvodnil nutnost zákazu vycházení. Podle odvolacích soudců v Haagu však zájem státu na zamezení šíření koronaviru „má větší váhu“, a nařízení proto zůstane prozatím v platnosti. Jednání u odvolacího soudu je stanoveno na pátek.

  • Německé policii prý pro ostrahu hranice s ČR nestačí personál

    Německé policii podle internetového portálu týdeníku Der Spiegel chybí personál i vybavení pro ostrahu hranic s Českem a Tyrolskem. Německo je považuje za oblast s výskytem mutací koronaviru, a proto od neděle uzavřelo společné hranice. Spolkové ministerstvo vnitra podle agentury DPA dnes uvedlo, že počáteční logistické obtíže nejsou ničím neobvyklým a v příštích dnech se je podaří zvládnout.

  • Jihoafričané plánují očkovat zdravotníky neschválenou vakcínou Johnson & Johnson

    Jihoafrická republika má v plánu začít očkovat zdravotníky neschválenou vakcínou od společnosti Johnson & Johnson. Dnes to uvedl tamní ministr zdravotnictví Zweli Mkhize. Dodal, že vakcíny by měly do země dorazit co nejdříve.

  • Světové akcie jsou na rekordu, trh čeká rychlé oživení po covidu

    Akcie na světových trzích dnes vystoupily na rekord, k růstu přispívá předpoklad rychlého zotavení ekonomiky po pandemii. Dosavadní růst cen akcií je nejdelší za 17 let, investoři vkládají naděje do stále dostupnějšího očkování proti nemoci covid-19 a do dalšího testování. Zvyšují se i ceny některých základních kovů, například mědi, anebo alternativních investic, k nimž se řadí také kryptoměny.

  • Rio řeší nelegální karnevalové oslavy, na sambodromu se očkuje

    Ulice a pláže brazilského Ria de Janeiro by jindy v těchto dnech byly plné turistů, lidí v pestrobarevných kostýmech i spoře oděných tanečnic, na tento týden totiž připadá doba karnevalu. Ten se ale letos nekoná kvůli pandemii covidu-19 a zakázány jsou i velké veřejné akce. Policie přesto řešila už desítky tajných večírků, kde až do rána tančily stovky i tisíce lidí. V pondělí přitom starosta tohoto druhého největšího města Brazílie oznámil, že od středy se v Riu pozastavuje očkování proti covidu-19 kvůli nedostatku vakcín.

  • Čaputová vyzvala Slováky, aby dodržovali restrikce kvůli covid-19

    Obyvatelé Slovenska by podle prezidentky Zuzany Čaputové měli dál dodržovat restrikce v souvislosti s koronavirovou krizí, v zemi je ale také třeba zlepšit vyhledávání kontaktů nakažených a kontrolu dodržování karanténních opatření. Čaputová to dnes řekla po schůzce s odborníky. Slovensko se podle ní v posledních dnech z hlediska přírůstku úmrtí na covid-19 dostalo v přepočtu na milion obyvatel na první místo na světě.

    „Lockdown máme sice striktní, ale nezabírá tak, jako v jiných zemích. Je třeba dodržovat všechna pravidla. Je nevyhnutelné, abychom toto období vydrželi. Na jaře jsme měli zkušenost, že když jsme byli solidární, měli jsme skvělé výsledky,“ podotkla Čaputová.

  • Johnson&Johnson požádala agenturu EMA o schválení své vakcíny

    Americká farmaceutická firma Johnson&Johnson dnes požádala Evropskou agenturu pro léčivé přípravky (EMA) o podmínečné schválení své vakcíny proti covidu-19. Unijní agentura o tom informuje na svých internetových stránkách.

    Její výbor pro léčiva bude vakcínu označovanou jako Covid-19 Vaccine Janssen vyhodnocovat ve zrychleném zřízení a posudek se dá očekávat v půlce příštího měsíce. Stane se tak za podmínky, že Johnson&Johnson výboru dodá kompletní data o účinnosti, bezpečnosti a kvalitě očkovací látky.

  • Příval sněhu v Aténách ochromil dopravu a zastavil i očkování

    Sníh ochromil v Athénách veřejnou dopravu a dnes zastavil i očkování proti covidu-19. Kvůli zhoršující se epidemické situaci mají i děti ve školách online výuku, některé ji ale dnes podle agentury AP vyměnily za hrátky na sněhu.

  • NYT: V USA přibývá případů dětského syndromu spojeného s covidem

    Lékaři napříč Spojenými státy pozorují zvýšený počet případů zánětlivého onemocnění, které se u dětí a mladistvých objevuje v návaznosti na nákazu koronavirem. Diagnóza je stále vzácná, odborníky ale znepokojuje vyšší podíl těžce nemocných oproti první vlně případů z loňského jara. Na svém webu o tom v pondělí informoval deník The New York Times (NYT).

    Stále poněkud záhadné onemocnění, které loni vyvolalo obavy mezi lékaři i rodiči, je v odborných kruzích označováno jako „multisystémový zánětlivý syndrom u dětí“, nebo zkratkou MIS-C. Zaznamenáno bylo v několika zemích, americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) podle posledních údajů eviduje 2060 případů u pacientů od kojeneckého věku až po začínající dospělost. Ve 30 z těchto případů pacient nepřežil.

  • Chile experimentuje proti covidu-19 s využitím mědi

    Chile je největším producentem mědi na světě. Podle vědců jsou v ní přítomné složky, které mají silné antibakteriální účinky. Země se je snaží využít v boji proti covidu-19.

  • V Británii pokutovali lidi, kteří zatajili cestu do rizikové země

    Policie v anglickém Birminghamu v pondělí potrestala pokutou ve výši 10 000 liber (295 600 korun) čtyři lidi, kteří porušili nová pravidla pro přílety do Británie ze zemí označovaných za rizikové. Na svých internetových stránkách o tom dnes informuje veřejnoprávní BBC.

    Tito lidé při příletu neuvedli, že nedávno byli v některé ze 33 zemí, které Británie kvůli rozšíření nových variant koronaviru označuje za rizikové. Policie zabránila tomu, aby odjeli z letiště v Birminghamu.

  • Saská vláda si není vědoma existence české mutace koronaviru

    Saská vláda neví o žádné existenci takzvané české mutace koronaviru, vědecky dosud doložena nebyla. Na dnešní tiskové konferenci v Drážďanech to prohlásil Oliver Schenk, který je šéfem úřadu regionální vlády. Schenk odpovídal na dotaz novináře, který tak opět oživil téma údajné české mutace, kterou před měsícem bez dalších podrobností zmínil polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski.

    „Nemáme k tomu žádné vlastní vědecké poznatky,“ řekl Schenk na dotaz novináře, zda byla v Saska zaznamenána nákaza českou mutací koronaviru. „Pokud existuje, tak dosud vědecky doložena nebyla,“ doplnil.

  • Německá policie do Saska z Česka nevpustí každého čtvrtého

    Německá policie k dnešnímu ránu zkontrolovala na česko-saských hranicích přes 12 000 lidí, z nichž zhruba čtvrtinu do země nevpustila. Na tiskové konferenci to dnes řekl saský ministr vnitra Roland Wöller. Německo od neděle obnovilo hraniční kontroly s Českou republikou, kterou Berlín označil za oblast s výskytem nebezpečných mutací koronaviru.

    „Do dnešních 6:00 ráno zkontrolovala spolková policie na hranicích Saska a Česka 12 194 lidí, z nichž 3414 do země nevpustila,“ uvedl Wöller. Důvody pro nevpuštění do Německa jsou chybějící digitální oznámení o vstupu, nepředložení negativního testu na koronavirus či nesplnění dalších podmínek příjezdu.

  • Izraelská ekonomika loni kvůli covidu poprvé od roku 2002 klesla

    Izraelská ekonomika loni poprvé od roku 2002 klesla, pandemie nemoci covid-19 měla totiž negativní vliv na výdaje spotřebitelů. Hrubý domácí produkt (HDP) se snížil o 2,4 procenta po růstu o 3,4 procenta v roce předchozím. Uvedl to dnes izraelský statistický úřad.

    Pokles byl však nižší, než čekala vláda a centrální banka. Jejich prognóza počítala s poklesem o 3,3 až 3,7 procenta. Letos by se měla ekonomika zotavit. Centrální banka očekává zvýšení HDP až o 6,3 procenta, pokud se podaří udržet současné rychlé tempo očkování proti covidu-19.

  • V Rakousku bylo potvrzeno 1375 případů mutací koronaviru

    V Rakousku bylo dosud potvrzeno 1375 výskytů nakažlivějších mutací koronaviru. Britskou mutaci s označením B.1.1.7 odhalily genetické analýzy v 1096 případech, jihoafrickou B.1.351 ve 279 případech, informovala dnes rakouská Agentura pro ochranu zdraví a bezpečnost potravin (AGES). Kromě toho existuje dalších 768 podezřelých případů a čeká se na výsledky 3993 rozborů. Devítimilionové Rakousko za poslední den hlásí dohromady 1427 případů koronavirové infekce. Obávaná brazilská varianta zatím v Rakousku potvrzena nebyla.

  • Japonsko ve středu začne očkovat

    Pokud vše půjde podle plánu, Japonsko začne ve středu s vakcinací, a to u pracovníků ve zdravotnictví, píše CNN. V první fázi by vakcínu mělo dostat 40 000 zdravotníků, poté přijde řada na zbylých 3,7 milionu lidí zaměstnaných ve zdravotnictví.

    V dubnu by mělo Japonsko začít očkovat důchodce. Země doufá, že valná většina té části veřejnosti, která o vakcínu stojí, bude naočkovaná do konce letošního roku.

  • Rusko prodloužilo zákaz letů do Velké Británie

    Rusko prodloužilo zákaz letů do a ze Spojeného království do 16. března, informovaly v úterý místní státní média.

    Kvůli rychle se šířící mutaci koronaviru SARS-CoV-2 v jižní Anglii v prosinci omezilo dopravní spojení s Británií mnoho zemí, včetně Ruska. Stejný důvod panuje podle agentury RIA Novosti i v případě prodloužení omezení.

  • Výjimku z karantény v Sasku dostanou energetici i vodohospodáři

    Sasko rozšiřuje výjimku z karantény pro české pendlery, týká se to například energetiků, vodohospodářů, informatiků, pracovníků technických služeb či výrobců zařízení pro zdravotnictví.

    Na tiskové konferenci to oznámila saská ministryně sociálních věcí Petra Köppingová, která má na starosti i resort zdravotnictví a boj s pandemií nemoci covid-19. Uvedla, že přechodné období, než pendleři získají potřebné potvrzení úřadů, potrvá do konce tohoto týdne.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy