Hlavní obsah

Bavorsko ruší vánoční trhy a zavádí další omezení pro neočkované

Foto: Profimedia.cz

Vánoční trhy v Mnichově.

Reklama

aktualizováno •

Bavorsko zpřísní opatření proti šíření koronaviru. Nejzasaženější okresy čeká lockdown, neočkovaní nebudou smět třeba do kadeřnictví. Nová omezení by měla zatím platit do 15. prosince, oznámil premiér spolkové země Markus Söder.

Článek

Bavorsko zavede lockdown ve všech okresech, kde takzvaná sedmidenní incidence přesáhla tisíc případů na 100 tisíc obyvatel, píše web Deutsche Welle. Aktuálně se to týká osmi z 71 okresů, včetně okresu Freyung-Grafenau u hranic s Českem.

Zůstanou tam zavřené hotely, restaurace a nebudou se konat ani kulturní a sportovní události. V celé zemi nebudou fungovat noční kluby ani bary a zrušené jsou veškeré vánoční trhy. Například Mnichov je ale odvolal už v úterý.

Společně s trhy se nebudou v celém Bavorsku konat ani žádné další hromadné akce. Vstup na kulturní a sportovní události bude omezen jen na 25 procent návštěvnické kapacity, vstup bude podmíněn očkováním, případně dokladem o překonání nemoci, a ještě dodatečným testem. Neočkovaným bude přístup odmítnut.

Školy a školky zůstanou otevřené. Děti se tam ale podle Södera budou častěji testovat. Nyní si školáci dělají testy nejméně dvakrát týdně. Otevřené zůstanou také obchody, které v nejpostiženějších okresech musí omezit počty zákazníků na jednoho na 20 čtverečních metrů.

„Nezavíráme všechno, ale také nemůžeme nechat otevřené všechno,“ cituje Bavorský rozhlas zemského premiéra Markuse Södera. Podle něj se teď spolková země bude řídit pravidlem „blokovat, brzdit, posilovat“. Plánovaná opatření schválená vládní koalicí chce ještě v úterý projednat v parlamentu.

Bavorsko zároveň rozšiřuje na další oblasti takzvané pravidlo 2G, podle kterého jako doklad o bezinfekčnosti slouží jenom potvrzení o očkování proti covidu-19 nebo o prodělání nemoci. Nestačí tedy negativní test

Neočkovaní lidé nově nebudou smět například ke kadeřníkovi, na výuku na univerzitách nebo do autoškol. Scházet se bude smět maximálně pět neočkovaných ze dvou domácností.

Za hlavní problém nynější dramatické epidemické situace označil Söder nízkou míru proočkovanosti, neochotu přispět ke kolektivní imunitě a nesolidární chování části společnosti. „Očkovaní se nyní mohou oprávněně zlobit,“ uvedl. Zopakoval také, že podporuje všeobecné povinné očkování proti covidu-19, které ale dosud Německo nezavedlo ani pro vybrané profese.

Reklama

Související témata:

Doporučované