Hlavní obsah

Bavorsko sahá po přísných opatřeních. Silvestr bude bez popíjení venku

Foto: Profimedia.cz

Premiér Bavorska, německé spolkové země sousedící s Českem, Markus Söder.

Reklama

Kvůli vysokému počtu nakažených koronavirem vyhlásí Bavorsko od středy nouzový stav a zpřísní opatření v boji s koronavirem. Dříve plánované rozvolňování ve prospěch novoročních oslav tak vzalo zasvé.

Článek

Lidé v Bavorsku budou moci od středy vycházet z domova jen z pádných důvodů, oznámil v neděli po mimořádném zasedání bavorského kabinetu premiér Markus Söder. Restrikce mají platit až do 9. ledna, v úterý je má schvalovat tamní zemský sněm. Povinné testy pro pendlery a jejich nejbližší rodinné příslušníky tato spolková země ovšem nezavádí.

„Faktem zůstává, že čísla jsou prostě příliš vysoká,“ sdělil Söder. Mnoho nemocnic v Bavorsku je přetížených a ukazuje se, že mírnější celoněmecké restrikce působí jen málo.

Vycházet ven bude možné za vánočními nákupy, k lékaři, do práce, do školy nebo za sportem. V místech, kde v posledních sedmi dnech připadá 200 a více nových případů na 100 000 obyvatel, bude platit zákaz nočního vycházení mezi 21:00 a 5:00. Na veřejnosti se nebude smět pít alkohol, což platí i pro silvestrovskou noc.

Restrikce budou mírnější jen o vánočních svátcích, kdy se oproti jiným dnům bude moci setkávat více lidí najednou. Od 23. do 26. prosince tak budou povolena setkání mimo dvě domácnosti a setkat se bude moci až deset lidí z deseti různých domácností. Přelom roku však opět přinese zpřísnění a setkání budou omezena na pět lidí ze dvou domácností, píše na svém webu německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Podobné omezení přijalo i Bádensko-Württembersko, a to od 23. do 27. prosince. V Berlíně úřady během vánočních svátků povolily setkání maximálně pěti lidí. Agentura DPA uvádí, že v Bavorsku má koronavirovou infekci nyní skoro 60 000 lidí, nejvíce od začátku současné pandemie.

Významně bude v Bavorsku od středy omezeno také vyučování. Žáci osmého ročníku a starší budou v rámci tříd rozděleni do skupin, které osobní přítomnost na vyučování budou střídat s distanční výukou. Pokud počet nových infekcí během sedmi dnů vzroste nad 200 nově nakažených na 100 000 obyvatel, přejdou všichni studenti této věkové kategorie na distanční vyučování.

Od 1. prosince se změnila pravidla pro malý hraniční styk mezi Českem a Bavorskem. Lidé z pohraničí mohou podle informací z internetových stránek německého velvyslanectví do Bavorska jezdit bez povinnosti testu nebo karantény jen z pádných důvodů. Tím jsou myšleny cesty do zaměstnání, do školy, ze zdravotních a rodinných důvodů a kvůli zajištění běžných potřeb. Na výlety nebo za sportem se ale v současnosti do Bavorska nesmí.

Reklama

Doporučované