Hlavní obsah

Tržby spadnou až o polovinu, vyčíslují nová opatření restaurace a hotely

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Do hospody od pondělí jen s dokladem o očkováním nebo nemoci prodělané v posledním půlroce. Testy už policisté neuznají.

Reklama

aktualizováno •

„Je to další omezení, které se podepíše na návštěvnosti Rock Café. Už nyní oproti předcovidové době čelíme jejímu propadu o zhruba 30–40 %,“ říká k dnes představeným opatřením Šárka Hlaváčková z pražského Rock Café.

Článek

„Dá se předpokládat, že návštěvníků bude ještě méně. Samozřejmě vnímáme aktuální situaci a rostoucí čísla nakažených i hospitalizovaných, na základě kterých se další opatření dala očekávat. Z hlediska zrychlování epidemie si ale nemyslíme, že to něco zásadně změní, jde spíš o tlak na neočkované,“ míní Šárka Hlaváčková z pražského klubu Rock Café.

„I s ohledem na zdravotníky a další lidi, kteří se opět přesouvají do první linie, nařízení budeme samozřejmě respektovat. Zároveň bychom ale ocenili, aby stát jasně řekl, jak pomůže odvětvím, kterých se tato opatření přímo dotýkají a ohrožují jejich další fungování.“

I s ohledem na zdravotníky a další lidi, kteří se opět přesouvají do první linie, nařízení budeme samozřejmě respektovat.
Šárka Hlaváčková, klub Rock Café

Chystaná vládní opatření jsou podle Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) neadekvátní vůči službám. Nákaza se podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové nejvíce šíří ve výrobních závodech, ohnisky jsou také školy. Se zavedením plošného testování na těchto místech vláda ale nepočítá. Problémem je dále to, že stát důsledně nevymáhá dodržování stávajících opatřeních, ačkoliv část provozů veřejně deklaruje, že je nedodržuje.

„Máme k tomu dva zásadní body. Prvním bodem je, že tato opatření jsou postavena pouze na službách, to znamená, že znemožňujeme občanům, kteří nejsou očkování, aby čerpali služby. Ta opatření ale vůbec neřeší hlavní zdroj nákazy,“ řekl Seznam Zprávám Stárek.

Opatření jsou podle něj postavená pouze na tom, že omezují lidem přístup ke službám a tím pádem i podnikání lidí v daných službách. „Druhý bod spočívá v tom, že v zemích, kde nyní platí takzvaný bavorský systém, zároveň běží kompenzace pro podniky, které ta opatření pociťují nejvíce. Jednali jsme o tom s panem ministrem Havlíčkem. Dozvěděli jsme se, že bychom mohli znovuotevřít program Antivirus a Covid21. Bylo nám také řečeno, že současná vláda to připraví a ta příští to musí schválit. Takže to znamená, že finanční prostředky našim podnikatelům přijdou v lednu až únoru příštího roku, což už může být pro mnohé pozdě,“ obává se Stárek.

Pokud vláda opatření ve čtvrtek dopoledne schválí, měla by podle něj zároveň přijít s jasnými kompenzacemi. „Dá se očekávat, že tržby by se mohly propadnout o 40 až 50 procent,“ předpokládá Stárek.

Pokud restaurace budou jen pro očkované a lidi po covidu, jak nyní chystá vláda, přijdou do konce letoška o zhruba pět miliard korun, vypočetl analytik Trinity Bank Lukáš Kovanda. Češi loni totiž kvůli covidu utratili v restauracích a hospodách o 76 miliard korun méně, než by utratili nebýt pandemie, plyne z nových dat Eurostatu. Vzhledem k proočkování většiny populace Kovanda předpokládá, že opatření chystaná od příštího týdne odradí od návštěvy provozovny jen menší část populace.

Asociace kadeřníků ČR čeká, jak konkrétně budou plány Babiše a Vojtěcha v praxi vypadat. „Zajímalo by nás, zda během takzvaného lockdownu pro neočkované budeme dostávat dotace, o kterých mluvil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček,“ řekli zástupci asociace Seznam Zprávám.

Jak nová opatření kadeřnický průmysl ovlivní? „To záleží na tom, kde kadeřnictví je. Mnohem více to nyní ovlivňuje kadeřnictví na venkově, kam lidé nechodili kvůli tomu, že se museli testovat za peníze, když tam pánské stříhání stojí 200 korun. Situace ve městech, kde je procento naočkovaných mnohem vyšší, je trochu jiná. Takže paušálně se to nedá říci,“ dodali představitelé asociace.

Pro zaměstnance pražské Pivnice U Sadu bylo ve středu vpodvečer zrušení uznávání testů horkou novinkou, o nově oznámeném modelu při hovoru se Seznam Zprávami v restauraci ještě nevěděli. „Pro nás se toho příliš nezmění, 95 procent lidí, co se sem chodí najíst, už má očkování. Samozřejmě budeme respektovat, co bude nařízené,“ uvedl člen personálu, který si nepřál být jmenován.

Reklama

Doporučované