Hlavní obsah

Baxa je zatrpklý, funkci jsem mu nenabízel, tvrdí Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

Podle Zemana Baxovi vadil jeho nástupce v čele Nejvyššího správního soudu, proto se nyní mstí.

Článek

Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro TV Barrandov popřel, že by bývalému předsedovi Nejvyššího správního soudu Josefu Baxovi nabídl výměnou za konkrétní verdikt křeslo předsedy Ústavního soudu.

Zeman v TV Barrandov upozornil, že funkční období současného předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského skončí až v létě 2023, zatímco Zemanovo druhé funkční období o několik měsíců dříve. „I kdybych chtěl, pokud by se s doktorem Rychetským něco nestalo, nemohu doktora Baxu jmenovat,“ řekl Zeman.

Zeman míní, že se mu Baxa mstí kvůli jmenování Mazance. „On si opravdu toužebně přál, aby doktor Mazanec, který mu předtím dělal místopředsedu, nebyl jeho nástupcem,“ uvedl prezident. Baxovi vadilo, že Mazanec bude za tři roky muset funkci opustit kvůli věku. „Ať už to nazveme mstou, možná bych spíše mluvil o frustraci či zklamání, tak jsem nevyhověl jeho přání a on je mrzutý,“ dodal prezident s tím, že jde také možná o určitou zatrpklost.

Baxa své tvrzení zopakoval naposledy včera na slyšení sněmovního podvýboru pro justici, poprvé ho vyslovil v rozhovoru pro Deník N. Bývalý šéf NSS tvrdí, že Zeman chtěl, aby soudci rozhodli v kauze nejmenování tří vysokoškolských profesorů v jeho prospěch. Konverzaci označil za výměnný obchod.

Na sněmovní podvýbor pro justici dorazil i hradní kancléř Vratislav Mynář, který také čelí nařčení, že se s několika soudci sešel a snažil se jejich rozhodnutí v určitých kauzách ovlivnit – jako první o tom napsal časopis Respekt. O dalším postupu v kauze možného ovlivňování soudců Hradem rozhodnou poslanci z podvýboru pro justici v úterý 29. ledna. Zvažují pozvání dalších soudců, vznik vyšetřovací komise ale nikoli.

Pokud by se prokázalo tvrzení bývalého předsedy Nejvyššího správního soudu Josefa Baxy, že mu prezident Miloš Zeman naznačoval jmenování do čela Ústavního soudu výměnou za ovlivňování rozsudku, byl by to trestný čin minimálně ve stadiu přípravy nebo i pokusu. Uvedl to dnes v rámci interpelací ve Sněmovně ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO).

Reklama

Doporučované