Hlavní obsah

Bayern završil demontáž kdysi bezchybné Barcelony. Ikonický velkoklub čekají změny

Foto: Profimedia.cz

Bayern vyprovodil ve čtvrtfinále Ligy mistrů Barcelonu osmi góly. Němci jsou favority na zisk trofeje, ve Španělsku už intenzivně musí řešit budoucnost.

Reklama

Výsledek 2:8 z duelu Ligy mistrů proti Bayernu Mnichov se do dějin fotbalové Barcelony zapíše nejtemnějším inkoustem. „Jsme na dně,“ přiznal Gerard Piqué. Co bude se slavným týmem kolem Messiho?

Článek

Už samotný výsledek čtvrtfinále Ligy mistrů je sám o sobě historický. Pro katalánskou modlu jménem FC Barcelona však potupná prohra 2:8 znamená víc - konec jedné sportovní i ekonomické éry. Klub, který definoval moderní pojetí fotbalu i sportovního byznysu, je v rozkladu.

Kvůli problémům s koronavirem se rozhodující fáze Ligy mistrů sezony 2019/20 dohrává v Lisabonu před prázdným hledištěm. Miliony lidí u televizních obrazovek se ale přesto těšily na souboj tradičních gigantů. Bayern byl už dopředu lehce favorizován, Katalánci věřili ve vyrovnaný boj. Marně.

Už ve 4. minutě utkání zahájil totální demontáž barcelonské obrany, která v pátečním večeru jako by neexistovala, Thomas Müller, který překonal barcelonského brankáře Marc-Andrého ter Stegena, svého bývalého spoluhráče z německé reprezentace.

Za pár minut sice „Barca“ srovnala zásluhou Alabova vlastního gólu. Ale pak už bylo na hřišti vlastně jen jedno mužstvo.

Vysunutý presink Bayernu katalánského soupeře naprosto zničil. Barcelona v podstatě nebyla schopna založit postupný útok, její hvězda jménem Lionel Messi se na trávníku úplně ztrácela. A naopak takřka jakýkoli útok vedený hráči Bayernu měl gólovou ambici. V poločase to bylo 4:1.

Ve druhé půli pak pomohl deklasování Barcy i Brazilec Coutinho, který je právě z Barcelony v Bayernu na hostování. Svému kmenovému klubu dal ale tentokrát dva góly a určil konečné skóre utkání na 2:8. Pro Barcelonu naprosto šílené, zdrcující zjištění.

Barcelona v pátečním lisabonském večeru zaznamenala svou nejvyšší porážku za posledních 74 let.

„Byl to od nás šílený výkon a cítíme se strašně. Dosáhli jsme dna. Nemůžeme vyhrávat, pokud budeme hrát jako dnes. Nestalo se nám to ale poprvé, podruhé ani potřetí. Klub potřebuje změny a nemluvím jen o trenérovi ani žádném hráči. Musíme o tom popřemýšlet a udělat, co pro Barcelonu bude nejlepší,“ hodnotil zápas zklamaně obránce Gerard Piqué. „Klidně budu první, kdo odejde, pokud dojdeme k závěru, že potřebujeme novou krev,“ pokračoval španělský stoper.

Na slova Piquého navázal španělský fotbalový expert a novinář Guillem Balague. Ten ve svém vyjádření naznačil, že ryba smrdí od hlavy. „Skóre pátečního zápasu je výsledek několikaletého rozkladu klubu. Nikdo ale nebyl natolik inteligentní na to, aby poznal, co se vlastně děje. Je to trapné. Barcelona změnila fotbal. Její dědictví ovšem bylo zmuchláno a hozeno do koše. Klub řídí spíše hráči,“ nešetřil kritikou Balague.

Ve španělských médiích se přitom dlouhodobě psalo, že hlavní hvězdy týmu, v čele s kapitánem Lionelem Messim, si nerozumí s trenérem Quique Setiénem, a dokonce pod jeho vedením nechtějí hrát.

Pokud je to tak, nejspíš se dočkaly… Od renomovaných zdrojů už na Twitteru vlastně jen pár minut po utkání proskočily zprávy, že byl Setién bezprostředně po ostudné porážce z pozice hlavního kouče Barcelony odvolán.

Jednašedesátiletý Španěl tak katalánský velkoklub trénoval něco málo přes půl roku a nevyhrál s ním ani jedinou trofej. V lize skončila Barcelona druhá za Realem Madrid.

Právě fakt, že se Barceloně letos nepodařilo vyhrát domácí soutěž a poslední pohár pro šampiony Ligy mistrů v držení klubu je datován už rokem 2015, zvyšuje podle některých spekulací šanci na eventuální změnu dresu u Lionela Messiho.

Nad otázkou přestupu hvězdného Argentince se zamyslel bývalý anglický elitní stoper Rio Ferdinand. „O čem bude Messi přemýšlet, až dnes pojede domů? Fotbal je část života, která je příliš krátká. Má čas jen sedět a čekat? Bude chtít příští dva roky, kdy ještě zvládne rozhodnout utkání, hrát v Barceloně a nebojovat přitom o velké tituly?“ přemýšlel bývalý stoper Manchesteru United.

Zatímco Katalánsko se obrazně řečeno potáhlo černým suknem, u příznivců Bayernu je důvod k obrovskému optimismu. Připomeňme, že předchozí dva osmifinálové zápasy s Chelsea ovládli svěřenci trenéra Hanse-Dietera Flicka celkovým skóre 7:1. A teď přišla palba do barcelonské branky.

Útočník Bayernu Thomas Müller ale nadšení korigoval a nabádal ke koncentraci a pokoře. „Tvrdě pracujeme, pro každého bude velmi těžké porazit nás. Dnes jsme se dobře bavili a cítíme se velmi dobře, obzvláště po takovém výsledku. Díky našemu dobrému hernímu systému nám může být jedno, kdo proti nám nastoupí. Musíme ale být pokorní a dobře zregenerovat,“ řekl v pozápasovém rozhovoru nejlepší hráč pátečního utkání.

V semifinále bavorský tým potká vítěze sobotního duelu Manchester City-Olympique Lyon, ve kterém budou mimochodem příznivci pražské Slavie fandit spíše ostrovnímu týmu. Případná celková výhra Francouzů v tomto ročníku Ligy mistrů by totiž Trpišovského tým poslala už do 3. předkola Ligy mistrů 2020-21. Když vyhraje trofej kdokoli jiný, zahrají si slávisté až play off kvalifikace.

Anketa

Kdo vyhraje Ligu mistrů?
RB Lipsko
9,1 %
PSG
8,9 %
Bayern Mnichov
63,1 %
Manchester City
15,8 %
Olympique Lyon
3,1 %
Celkem hlasovalo 1435 čtenářů.

Reklama

Doporučované