Hlavní obsah

Brexitová jednání mezi vládou a opozicí ztroskotala

Jiří Hošek komentoval brexitové dění v Poledních zprávách Televize Seznam.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Brexitové rozhovory mezi britskou vládou a opozičními labouristy se opět nepodařilo dovést ke konstruktivnímu výsledku. Konzervativní premiérka Theresa Mayová a šéf labouristů Jeremy Corbyn se zaměřili na jednání o podobě testovacích hlasování v parlamentu, jejichž cílem je najít shodu na způsobu odchodu země z Evropské unie. Podle Corbyna jednání ztroskotala.

Článek

Šéf britských opozičních labouristů Jeremy Corbyn dnes oznámil, že brexitové rozhovory s vládou ztroskotaly. Jejich cílem bylo najít východisko ze současného patu kolem odchodu země z Evropské unie. Jednání zašla tak daleko, jak jen to bylo možné, ale nepodařilo se překonat vzájemné rozpory, napsal Corbyn v dopise premiérce Therese Mayové. Její mluvčí vzápětí potvrdil, že nová jednání s labouristy nejsou v plánu. Další postup podle něj vláda zvažuje. Podle britského tisku bude patrně následovat série testovacích hlasování v parlamentu.

Corbyn podle serveru Sky News rovněž poukázal na nadcházející odchod premiérky Theresy Mayové. To je podle něj důvod, proč labouristé „stále více pochybují o schopnosti vlády dodržet jakoukoli kompromisní dohodu“.

Mayová ve čtvrtek přislíbila, že po červnovém hlasování o brexitové dohodě v parlamentu stanoví časový plán volby nového šéfa Konzervativní strany. „Postavení vlády je nyní ještě nejistější a její autorita uvadla,“ uvedl Corbyn.

Rozhovory mezi labouristy a konzervativci začaly před šesti týdny, když Mayová v parlamentu potřetí prohrála hlasování o brexitové dohodě, kterou dojednala s EU. Ke klíčovým labouristickým požadavkům a také nejspornějším bodům patřila celní unie mezi Británií a EU a část opoziční strany se domáhala také nového brexitového referenda.

Mayová chce brexitovou dohodu poslancům předložit znovu v červnu. Ve čtvrtek výbor konzervativních poslanců oznámil, že nehledě na výsledek hlasování pak Mayová určí harmonogram svého odchodu. BBC dnes s odvoláním na své zdroje píše, že pokud poslanci dohodu o podmínkách odchodu z EU opět neschválí, Mayová rezignuje.

Nyní vláda podle mluvčího premiérky zvažuje další postup a bude se mimo jiné snažit přesvědčit vzpurné konzervativní poslance, aby brexitovou smlouvu podpořili. Již dříve kabinet uvedl, že dalším krokem by mohla být série zkušebních hlasování v parlamentu s cílem najít shodu na způsobu odchodu země z EU.

Corbyn k tomu dnes řekl, že labouristé „pečlivě zváží“ jakýkoli nový návrh, včetně sondovacích hlasování v Dolní sněmovně. Zopakoval ale, že jeho strana brexitovou dohodu nepodpoří, pokud se dokument výrazně nezmění.

Zákonodárci dokument odmítli již třikrát a kvůli tomu byl dvakrát odložen termín odchodu Spojeného království z Unie. Británie měla společenství opustit 29. března, ale EU jí umožnila lhůtu posunout do 31. října, aby se Mayová mohla pokusit při jednáních s labouristy prolomit brexitový pat.

Reklama

Doporučované