Hlavní obsah

BBC chce zatočit s falešnými zprávami, zřídí speciální tým na ověřování faktů

BBC sestaví speciální tým na odhalování fake news.

 

Reklama

V poslední době se především na sociálních sítích rozšiřují falešné zprávy.

Článek

Britský zpravodajský kanál BBC sestavuje kvůli rožšíření tzv. fake news (falešných zpráv) speciální tým, který bude ověřovat pravdivost informací. Má tak odhalit záměrně zavádějící a nepravdivé zprávy.

V domnění, že se jedná o skutečné zprávy, je často sdílí uživatelé na sociálních sítích, zejména na Facebooku. S ním se BBC dohodla na spolupráci, aby ověřování informací bylo efektivnější.

Sám Facebook, který je za šíření fake news často kritizován, již loni přišel s plánem, že jeho uživatelé budou moci označit falešné zprávy. Tím by se hlouběji měly zabývat americké organizace FullFact a Snopes, které mají ověřování informací jako svou hlavní náplň.

Kontrola internetu, ne cenzura

Tým BBC se chce zaměřit na jednoznačně smyšlený obsah, který se snaží oklamat veřejnost dojmem, že byl vytvořen v renomované zpravodajské organizaci. Bude působit na několika frontách - v on-line internetovém zpravodajství, v televizi a v rádiu.

„BBC nemůže editovat internet, nebude ale ani stát stranou,” řekl šéf BBC James Harding. „Budeme ověřovat fakta z populárních příspěvků na Facebooku, Instagramu a dalších sociálních médií,” dodal.

Kromě poskytování zavádějících informací fake news na internetu také vydělávají na reklamách díky tomu, že si lidé tyto zprávy přečtou.

Na fake news se často odvolává nastupující prezident Donald Trump - nelichotivé zprávy o něm označuje za falešné. Během své středeční tiskové konference odmítl dotaz reportéra ze CNN a řekl mu: „Vy jste fake news.”

I české Ministerstvo vnitra se začalo zabývat problematikou falešných zpráv a sestavilo svůj vlastní tým. Prezident Miloš Zeman jej však zkritizoval - podle něj se jedná o cenzuru.

Reklama

Doporučované