Hlavní obsah

BBC nastoluje totalitu kvůli LGBT komunitě. Anebo ne?

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

BBC nutí heterosexuální zaměstnance nosit placky na podporu LGBT kolegů, jinak hrozí vyhazov. Takové informace se v posledních dnech rychle šíří po internetu i sociálních sítích. Skutečnost je však jako obvykle mnohem prostší.

Článek

Po českých sociálních sítích koluje dezinformační článek serveru Stredoevropan.cz, který uvádí, že heterosexuální zaměstnanci BBC budou muset nosit placky s nápisem Straight Ally (heterosexuální spojenec). Pokud rozhodnutí nebudou respektovat, mohou přijít o práci.

Autor článku dokonce nachází podobnost s totalitním režimem: „Prostě pokroková společnost se vším všudy, jak jsme ji u nás znali od roku 1948 do roku 1989.”

Toto přirovnání má několik vad – za všechny například politické vraždy, věznění či zabavování majetku, které zaměstnancům BBC opravdu nehrozí.

Na Stredoevropan.cz se o BBC doslova píše: „Ačkoliv o tom BBC nijak nemluví, je jasné, že kdo placku odmítne, tak v rozmanitém prostředí BBC nemůže pracovat. Takže i ti, kdo nesouhlasí, ačkoliv se dá pochybovat, že v BBC někdo takový je, budou muset projevit falešné nadšení, aby si práci udrželi.”

Na Twitteru tento článek sdílel i poslanec SPD Lubomír Volný: „Totálně totalitní heterofobní, nenávistiplná kultura,” napsal.

Ale je to opravdu tak? BBC ve svém oficiálním prohlášení nabízí placky pouze jako jednu z možností podpory LGBTQ+ (lesby, gayové, bisexuálové, transgender a queer osoby) komunity. Jde jen o součást programu na podporu jejich inkluze a o čistě dobrovolnou věc. V žádném případě nehrozí ztráta zaměstnání. Tento program vzniká i proto, že v řadách BBC se k LGBTQ+ komunitě hlásí 11procent zaměstnanců. Pokud zaměstnanec chce, může si placku od BBC vzít a připnout na tričko.

Reklama

Doporučované