Hlavní obsah

Tisíce dostihových koní končí v Británii a Irsku na jatkách

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

V Británii a Irsku míří na jatka tisíce dostihových koní. Tajně pořízené nahrávky také ukázaly, jak se na jedněch z největších britských jatek dlouhodobě ignorují pravidla, která mají koně chránit před krutou smrtí.

Článek

Některá z poražených zvířat kdysi vlastnily a trénovaly největší dostihové osobnosti, zjistilo vyšetřování pořadu BBC Panorama.

Zaměstnanci jatek BBC sdělili, že žádnou formu týrání zvířat nepřipouští. Jeden z odborníků nicméně označil tajné záběry z kamer instalovaných skupinou Animal Aid za důkaz jasného porušování předpisů.

V únoru loňského roku vyvolala v dostihovém světě šok fotografie špičkového trenéra Gordona Elliotta, který seděl na mrtvém koni. Na Elliotta, který trénoval tři vítěze prestižní Grand National, se snesla vlna kritiky, do 9. září letošního roku mu byla ve sportu pozastavena činnost.

Tehdejší incident vyvolal rozruch, ale také poukázal na osudy mnoha koní v tomto odvětví, píše BBC. Skrze žádosti o svobodný přístup k informacím britská mediální korporace zjistila, že od začátku roku 2019 došlo v Británii a Irsku k porážce až 4 000 bývalých dostihových koní. Většina z nich byla trénovaná v Irsku.

Organizace Animal Aid, která dlouhodobě vede kampaň za ukončení koňských dostihů, umístila tajné kamery na jatkách Drury and Sons v Anglii, která mají na porážky koní licenci. „Když jsme se na záběry podívali, byli jsme množstvím mladých plnokrevníků naprosto ohromeni,“ řekl mluvčí organizace Animal Aid Dene Stansall.

Záběry byly pořízeny během čtyř dnů na přelomu let 2019 a 2020. Jsou z nich patrné desítky porážek bývalých dostihových koní, z nichž většina pocházela z Irska a většina byla mladá. Někteří z koní natočených na jatkách měli za sebou slavnou dostihovou kariéru, při níž vyhráli tisíce liber.

Tři z natočených koní Elliott podle BBC trénoval ve svých nejmodernějších stájích, které leží v irském hrabství Meath. Elliott však dle svých slov žádné ze tří zvířat na jatka neposlal. Koně podle něj závodní kariéru ukončili kvůli zraněním a v době, kdy byla zvířata usmrcena, již nebyla v jeho péči.

Dva z koní byli podle Elliota „posláni k obchodníkovi s koňmi, aby je pokud možno vrátil do nového domova, a pokud ne, aby byli humánně utraceni“ v souladu s předpisy. Třetího koně dal na žádost majitele jinému jezdci. O jejich osudu se prý poprvé dozvěděl, až když ho kontaktovala BBC.

Kamery organizace Animal Aid také zachytily řadu porušení opatření, která mají chránit zvířata před zbytečným týráním. Podle těchto předpisů by se koně například neměli na jatkách zabíjet, dokud na sebe navzájem vidí. Podle záběrů však byla ušlechtilá zvířata nejméně ve 26 případech zastřelena společně.

Vážný problém

„Výstřel z pistole koně vyděsí. Když uvidí jiného koně náhle padat k zemi, bude to pro koně v takové situaci velmi stresující,“ uvedl profesor Daniel Mills, odborník na chování zvířat z Lincolnské univerzity.

Předpisy také říkají, že by mělo být vynaloženo veškeré úsilí, aby zvířata zemřela rychle a bezbolestně k zajištění rychlé smrti. Záběry však ukázaly, že někdy smrt zdaleka nebyla okamžitá. V 91 případech kamery zaznamenaly, že zaměstnanci jatek nestřílí koně zblízka, ale z větší dálky.

„Nevypadá to, že by to koně omráčilo. Je vidět, že po výstřelu stále hýbe hlavou. Střílet na koně z dálky, to je podle mě naprosto mimo. Pokud se chystáte koně utratit, musíte se kulkou trefit na správné místo. Pokud je tohle reprezentativní vzorek toho, jak utrácení koní probíhá, pak máme opravdu vážný problém,“ dodal Mills.

Jatka Drury and Sons BBC sdělila, že „na dodržování životních podmínek dbají a nepřipouštějí žádnou formu týrání zvířat“. Koně jsou podle nich „utráceni šetrně“. V případech, kdy se vyskytnou problémy, jatka přijímají „rychlá opatření k jejich přezkoumání a nápravě“.

Někteří dostihoví koně, kteří byli během natáčení skrytou kamerou usmrceni, prý měli zranění končící předčasně jejich kariéru. Na jatka byli převezeni z Irska a po cestě urazili více než 560 km. „Takhle dlouhá cesta, při které může dojít ke zranění, není humánní. Je to pro ně zbytečné utrpení. Pokud mají být utraceni, mohli a měli by být utraceni doma. Je to jednoduché,“ uvedla odbornice Hannah Donovanová.

Směrnice dostihových úřadů podle Millse jasně stanoví, co se s koňmi po ukončení dostihových kariér má stát. „Předpisy doporučují, abyste se postarali o všechna zvířata, za která jste zodpovědní,“ řekl Mills.

Řídící orgán pro dostihy v Irsku Horse Racing Ireland uvedl, že na dobré životní podmínky lidí a koní v tomto odvětví klade velký důraz. Britský dostihový úřad uvedl, že prokázal „jasné odhodlání zlepšit již tak vysoké standardy péče o dostihové koně… před dostihy, během nich i po nich“.

„Chápu, proč lidi dostihy přitahují, protože mne samotného také přitahovaly. Kvůli počtu koní, kteří umírají na jatkách a jejich životním podmínkám to už nemohu podporovat. Myslím, že většina veřejnosti by to vnímala podobně,“ dodal Dene Stansall z Animal Aid.

Reklama

Doporučované