Hlavní obsah

BBC zveřejnila seznam 96 nejlépe placených hvězd, ženy berou méně

BBC zveřejnila seznam 96 nejlépe placených hvězd, ženy berou méněVideo: AP

 

Reklama

BBC poprvé v historii zveřejnila tabulku svých nejlépe placených hvězd. Nejvíce si vydělá moderátor Chris Evans, který si ročně přijde v přepočtu na 66 milionů korun.

Článek

Ke zveřejnění seznamu došlo poté, co britská vláda požadovala zpřístupnění informací o všech, kteří za poslední účetní období vydělali více než 150 tisíc liber. Skutečná výše některých výplat je pravděpodobně ještě vyšší, jelikož technické detaily umožňují maskovat pravé částky. Každý, kdo je placen prostřednictvím nezávislé produkční společnosti nebo společností BBC Worldwide, není v seznamu uveden.

Například příjmy Grahama Nortona, třetího ze seznamu, jsou uvedeny pouze za jeho práci na Rádiu 2, Eurovision a na sobotní show Let It Shine. Hlavní zábavní program Graham Norton Show ale vyrábí jeho vlastní produkční společnost So Television a peníze, které vydělá, nejsou v seznamu BBC zahrnuty.

Zveřejněné platy hvězd pochopitelně vyvolaly silnou reakci u lidí, kteří za sledování veřejnoprávní BBC platí. Kritika se snesla především na hlavu bývalého fotbalisty Alana Shearera, jehož kvality podle kritiků zdaleka nedosahují výše platu.

Plat 450 000 liber pro Alana Shearera je obscénní.

Údaje mimo jiné odhalují velké rozdíly mezi platy mužů a žen. Dvě třetiny z nejlépe placených hvězd jsou muži. Generální ředitel BBC Tony Hall uvedl pro agenturu Reuters, že chce mít do roku 2020 ve společnosti stejný podíl mužů a žen a že budou stejně placeni.

Reklama

Související témata:

Doporučované