Hlavní obsah

Bedřichov chystá opatření jako při J50, aby zabránil kolapsu

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Bedřichov chystá na víkend pro řízení dopravy v obci a zajištění provozu parkovišť obdobná opatření, jaká platí při závodu běžkařů Jizerská 50. Chce tím zabránit kolapsu dopravy, jaký toto zimní středisko postihl minulý víkend.

Článek

„Jsme připraveni podstatně lépe,“ řekl starosta Petr Holub. V praxi to podle něj znamená, že budou místní hasiči pomáhat řídit dopravu i na křižovatkách. „A budou odklánět dopravu na parkoviště vzdálenější, když se budou parkoviště Central a Maliník plnit,“ řekl starosta. Opatření v dopravě bude koordinovat zástupce dobrovolných hasičů. „Bude mít přehled o naplněnosti parkovišť a bude i komunikovat napřímo s hlídkou policie o případné uzávěře,“ dodal Holub. Na podobě přísnějších opatření a vzájemné spolupráce se obec s policií domluvila.

Do Bedřichova v těchto dnech vyrážejí hlavně běžkaři, podmínky jsou pro ně ideální. Obec má na čtyřech parkovištích přes 500 míst pro auta, další místa k parkování nabízejí místní penziony a hotely, které musely kvůli koronavirovým opatřením zůstat zavřené. Přesto to o minulém víkendu nestačilo, a kdo z běžkařů si nepřivstal, hledal parkovací místo marně. Auta zablokovala místní silnice i příjezdové komunikace. Podle Holuba i přes chystaná opatření riziko uzavření hrozí i o tomto víkendu, hlavně ráno mezi 8:00 a 10:00. „Uzavírka ale bude krátkodobá, nikoliv celodenní,“ uvedl. Běžkaři, kteří přijíždějí ráno, totiž obvykle už dopoledne odjíždějí.

Za pravděpodobnější starosta považuje, že se bude muset uzavřít silnice od Liberce. „Příjezd z této strany je užší. Proto je pro řidiče lepší, pokud k nám jezdí od Jablonce. Tam je to možno řešit odklonem na Hrabětice nebo další parkoviště, co tady máme,“ dodal. Obec i kraj navíc na příznivce běžek apelují, aby při cestě do Jizerských hor více využívali autobusových spojů. Linky budou posílené a v nejžádanějších časech budou jezdit z Liberce minimálně v půlhodinových intervalech.

Využívat autobusy doporučuje i starosta Hejnic v podhůří Jizerských hor Jaroslav Demčák při cestě na Smědavu, která je také oblíbeným nástupním místem pro běžkaře. „Co hodinu tam jezdí dva spoje, takže kapacita je nějakých 140 lidí,“ uvedl starosta. Také na této straně Jizerských hor museli o minulém víkendu dopravu řídit policisté a auta nahoru nepouštěli. „Nebylo to zavřeno natvrdo jako v Bedřichově, ale průběžně. A auta pouštěli, když se nějaké místo uvolnilo. I tak tam ale někteří museli třeba hodinu sedět v autě a čekat,“ dodal Demčák.

Reklama

Doporučované