Hlavní obsah

Beer bike is over, přestupujte na pivní autobus!

Janek Rubeš
reportér
Foto: Seznam Zprávy

Beer bike a primátor Hřib.

Reklama

Za necelých 10 000 korun jste si mohli do konce února užít v Praze projížďku na pivním kole, známým spíš jako beer bike. A za dalších 12 stovek jste k tomu mohli mít „krásnou servírku“ nebo pro dámy „pohledného číšníka“. Jen mějte na paměti – hodíš šavli a jdeš ven!

Článek

Pivní vozidla (prosím neříkejme tomu kola, stejně jako neříkejme Airbnb „sdílené ubytování“!) jezdí centrem Prahy už víc než dva roky, turisté byli podle reakcí na internetu i podle radosti, kterou jsem viděl na vlastní oči, vždy spokojeni.

Kdo spokojený nebyl, byla městská policie a vedení Prahy. V srpnu 2018 zveřejnila policie na svém Facebooku video, kde osádku pivního vozidla pokutuje. Mimo jiné za pití alkoholu v místech, kde je to zakázané vyhláškou, a za nerespektování dopravního značení. Mluvčí pražské policie Tomáš Hulan se dokonce pro iRozhlas vyjádřil tak, že pivní vozidla nesmí „omezovat plynulost provozu na pozemních komunikacích, zejména bezdůvodně pomalou jízdou a pomalým předjížděním“. A to přesně dělala.

Pokud byste mě osobně posadili s kamarády na pivní vozítko, kde mám neomezenou konzumaci alkoholu a jedu nejkrásnějším městem světa, to poslední co bych řešil, je nějaké šlapání do pedálů. Takže bylo možné vozidla a jejich účastníky pokutovat už v roce 2018 a městská policie tak učinila. Proč se od toho upustilo, nevím. Ale to už bývá v centru Prahy tak nějak zvyk. Máme vyhlášky a zákony, které něco vyhlašují nebo zakazují, ale občas se prostě bojíme je využít.

Stejně jako když se zakazovaly pandy nebo segwaye. V případě pand se musela udělat nová vyhláška a kvůli zákazu pár desítek segwayů se osázela celá Praha stovkami nových dopravních značek. Ale zpátky k „beer bajkům“.

Když jsem si začal vyhledávat firmy, které je provozují, zarazilo mě několik věcí. Má feministická duše se dost zarazila nad příplatkem 50 eur za „pretty waitress“, nicméně jiná firma už nabízí i „handsome waiter“, takže v pohodě. U společnosti na adrese beerbikeprague.cz mě zarazilo, že jejich stránky jsou jen německy a anglicky, česky se tam nic nedočtete. Stejně tak stránka beerbiketours.cz je jen anglicky a zavádí jedno skvělé pravidlo – „you puke, you out“, volně přeloženo „hodíš šavli a jdeš“.

Když na stránce dojedete až dolu, objevíte ale tu největší zajímavost, a to partnery této služby – Kudyznudy.cz a Prague City Tourism (z webu bylo odstraněno v roce 2018). To, že vedení Prahy často neví, co dělá pravá a levá ruka, jsem si už nějak zvykl, ale vždycky mě to znova pobaví. Na jedné straně tak web Kudyznudy.cz (i teď) inzeruje: „Pokud máte rádi dobré vychlazené pivo, vychutnejte si ho s přáteli při jízdě na neobyčejném kole v parku na Letné, kde jsou jedny z nejhezčích výhledů na Prahu.“

Foto: Seznam Zprávy

Kudyznudy? Na beerbike!

Starosta Prahy 7 z toho sice šediví a osadí Letnou značkama co vám to zakážou, ale státní organizace vám doporučí, ať si to vychutnáte…

Nicméně tomu všemu je konec! Jak slíbil „pirátor“ Hřib na svém Facebooku, pivní kola v srpnu 2019 dojezdila! Seknul se teda jen o 213 dní. Zákaz platí až od března 2020, neb se to firmám, co tenhle business provozují, nelíbilo a házely do toho trochu vidle.

Foto: Seznam Zprávy

Pirátor vs. beerbike.

Ale nesmutněte, pokud chcete chlastat pivko, koukat na striptérku a projíždět se centrem Prahy, je tu nový Prague Beer Bus! Za 10 200 korun + 1700 za striptérku si můžete užít dvě hodiny pojíždění po Starém Městě. Na trase je i průjezd Strahovským tunelem nebo po magistrále! Wow!

Jasně, za stejnou částku si můžete dát třeba na Staromáku 204 piv a Prahu si můžete prohlédnout cestou ze sanitky, až vás povezou na záchytku (za tu ale připočítejte 1950 korun). Nebo si můžete sednout do hospody, dát si dvě, tři piva a být člověkem, ne zvířetem. Po centru Prahy chodím každý den a fakt to často není pěkný pohled. Tak chlastu a turismu zdar.

Reklama

Související témata:

Doporučované