Hlavní obsah

Běh od moře až na Olymp. Pětice mužů z Plzně chce svou expedicí pomoci onkologicky nemocné holčičce

Expedice na pomoc lidem s handicapem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Osmiletá Linda podstoupila v 17 měsících první operaci mozkového nádoru, letos musela na druhou. Osmnáctiletému Michalovi v osmi letech praskla céva v hlavě, od té doby je ochrnutý na pravou polovinu těla. A osmatřicetiletý Karel Davídek před 17 lety ochrnul po skoku do vody. Expedice Ka-Mi-Li (Karel - Michal - Linda) chce těmto třem lidem pomoci.

Článek

Expedice odstartuje 22. května. Pětice běžců z Plzně vystartuje ze západního pobřeží Řecka, konkrétně z města Preveza. Před sebou budou mít 408 kilometrů vedoucích přes pohoří Olymp, i přes jeho nejvyšší vrchol Mytikas (2917 m. n. m.). Trasu by měli zvládnout během osmi dní.

„Chceme tím poukázat na to, že ne každý měl v životě to štěstí, že je zdravý a může dělat to, co ho baví,” vysvětluje jeden ze členů expedice Zdeněk Beneš.

Beneš patří, stejně jako zbylí čtyři běžci, k organizačnímu týmu Barokomaratonu, běhu, který se každý rok koná v Plasích nedaleko Plzně. Loni podnikli první expedici „SeaBlanc”, jejíž trasa vedla z italské Savony od hladiny moře na Mont Blanc. „Tady vznikla ta myšlenka. Každý rok jedna expedice. Rokem 2018 jsme se ale rozhodli něco změnit, něco pro nás dost zásadního,” líčí Beneš.

Letos poprvé se rozhodli svým během i pomoci druhým. Vytipovali si tři - Lindu, Michala a Karla.

Kvůli expedici už byl otevřený transparentní účet (3113822063/0800), na který mohou lidé přispívat až do konce června. „Výtěžek rozdělíme na třetiny a každý obdrží jednu z nich,” říká Zdeněk Beneš s tím, že oba muži zřejmě peníze použijí na nákup sportovního vybavení. Rádi by se kvalifikovali na paralympiádu v roce 2020. Linda by díky finanční pomoci mohla absolvovat hipoterapii.

Reklama

Související témata:
Olymp

Doporučované