Hlavní obsah

Během teroristického útoku přišel o ženu. Jeho život už nikdy nebude jako dřív

Záhady Josefa Klímy: Příběh muže, který před dvěma roky přišel při teroristickém útoku v Německu o ženu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„Ta prasklina, to je čára, která se nikdy nezacelí, a symbolizuje život těch lidí, kteří o něj přišli. Že už to nejde nikdy napravit,“ říká Petr Čižmár u pomníku na náměstí Breitscheidplatz v Berlíně, jenž byl postaven na památku obětem teroristického útoku. 19. prosince 2016, v době, kdy na místě probíhaly adventní trhy, najel útočník kamionem naloženým ocelí do davu lidí. Na místě zemřelo 12 lidí. Jednou z obětí byla i Petrova manželka Naďa.

Článek

Ten den mluvil se ženou kolem šesté hodiny, telefonovali si. V tu chvíli byl na cestě vyzvednout syna od paní na hlídání. „Jenom říkala, že se jí tam nechce, protože měla dost práce s tím vánočním cukrovím a tak, což měla v plánu, ale přesto říkala, že vlastně na ten vánoční trh půjde, aby se nestranila týmu v práci,“ popisuje Petr Čižmár svůj poslední rozhovor s manželkou.

Když se později večer dozvěděl o teroristickém útoku, své ženě už se nedovolal. Telefon byl vypnutý. Vydal se ji hledat do ulic a stále doufal, že útok přežila ve zdraví. Objížděl nemocnice i policejní stanice, ale Naďa na žádném seznamu mrtvých či zraněných nefigurovala. Jeho naděje stále žila. Až do chvíle, kdy mu zavolali policisté, že si přijedou k nim domů pro vzorky DNA.

Jak po dvou letech vzpomíná na zatím nejhorší momenty svého života? Jak se s touto životní zkušeností změnil jeho pohled na terorismus? A jak sám zvládá výchovu malého syna?

Pusťte si úvodní reportáž. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 20:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované