Hlavní obsah

Běhounek připustil, že povede ČSSD. Chce ale zpět pučisty

Večerní zprávy, neděle 19. 11. 2017

 

Reklama

Hejtman Vysočiny Jiří Běhounek připustil, že by mohl usilovat o post šéfa sociální demokracie. Na jednání širšího vedení ČSSD v Hradci Králové ho k tomu vyzval pardubický hejtman Martin Netolický.

Článek

Sám Běhounek má ovšem několik podmínek. Chce, aby se do strany vrátili někteří lidé, kteří odešli - nebo byli odejiti. Jmenoval například známé pučisty Jeronýma Tejce, Michala Haška nebo Jiřího Zimolu.

Na jednání ústředního výkonného výboru ČSSD v Hradci Králové zaznívala zejména ostrá kritika současného vedení. Největší část směřovala ke statutárnímu místopředsedovi Milanu Chovancovi, ale také Bohuslavu Sobotkovi či bývalé ministryni školství Kateřině Valachové.

Výbor potvrdil, že nové vedení bude zvoleno na sjezdu, který se bude konat již 18. února. Návrh brněnského exprimátora Romana Onderky, aby se šéf strany volil přímo, nakonec neprošel.

Neprošel ani návrh, aby byl sjezd dvoudenní tak, aby se mohlo jednat i o tématech.

Pokud by se Běhounek skutečně ucházel o post předsedy, bude třeba nejprve změnit stanovy. Uchazeč o šéfa strany v ní musí být minimálně čtyři roky. Strana tu podmínku může vyškrtnout, přímo na sjezdu ovšem podle nových pravidel ještě volit nejde. Sjezdy by tak musely být dva krátce po sobě, nebo by musel být zhruba na měsíc přerušen.

Co řekl statutární šéf ČSSD Milan Chovanec po setkání špiček strany v Hradci?Video: Michaela Ryšavá

Reklama

Doporučované