Hlavní obsah

Bělá nad Radbuzou opraví památkově chráněnou tvrz se stodolou

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Bělá nad Radbuzou na Domažlicku opraví památkově chráněnou tvrz se sousední stodolou, které přestaví na společenské prostory. Město koupilo před rokem budovy s pozemky od soukromníka.

Článek

Vyhořelé objekty pět let hyzdily a ohrožovaly střed města, kudy prochází hodně lidí. ČTK to dnes řekl Libor Picka (STAN), starosta města, které chce v prostorách oslavit už příští rok 900 let od založení. Tvrz ze 17. století, přestavěná na zámek, je kulturní památkou od roku 1995.

„Prvního července předáváme staveniště a začínáme opravovat stodolu, nádherný objekt, která má propadlou střechu. Stane se z ní venkovní prostor pro pořádání kulturních akcí pro 200 až 250 lidí. Bude to jakoby velký stan se stabilním pódiem a zázemím včetně výčepu,“ uvedl Picka.

Na přestavbu zhruba za 20 milionů Kč získá město podporu z ministerstva pro místní rozvoj na revitalizaci zemědělských brownfieldů. Upraví se i prostor před stodolou, kam se vejde dalších 500 až 600 lidí, kteří budou využívat sociální zázemí ve stodole. „Měly by se tam odehrávat velké kulturní akce, jako pouť v září, dubnové oslavy osvobození a Country na mostě v srpnu. Čekáme na potvrzení peněz z ministerstva, kterém jsme teď doložili smlouvu o dílo,“ řekl. Město dá ze svého 6,5 milionu Kč.

Město připravuje statické zajištění tvrze. „Před vydáním povolení na rekonstrukci střechy, zabezpečení štítů a statické zajištění stropů. Tvrz už nám nespadne. Máme zpracovanou studii jejího využití,“ řekl Picka. Město teď žádá zhruba o čtyři miliony korun z fondů Místní akční skupiny Český les na rekonstrukci památek, k tomu přidá jeden milion korun.

Majitel vyhořelých objektů nereagoval na výzvy památkářů k opravě. Město proto koupilo před rokem celý areál, tedy tvrz, stodolu a maštal za 2,1 milionu korun. Na studii využití s městem podle Picky pracuje Milan Šraml, který se podílel na opravě industriálního areálu Dolní Vítkovice v Ostravě. Součástí objektů je pozemek téměř 1,5 hektaru.

Stodola by měla být hotová do konce roku, město ji chce příští rok využít na oslavy 900 let od svého založení. „Rádi bychom otevřeli v plné parádě na to výročí. To už by měla být zabezpečená i ta střecha (tvrze),“ řekl starosta. Bělá, která minulá desetiletí budovala jen nutné věci důležité pro chod města, bere tyto stavby jako radost.

Turistů ve střediskovém městě Českého lesa přibývá. „Elektrokola poslední roky znovu raketově nastartovala boom cykloturismu. Lidé, kteří by už třeba na Pleš nikdy nevyjeli, tam bez problémů dojedou. Markantní posun cítí i hospody na Pleši a Železné,“ dodal.

Reklama

Doporučované