Hlavní obsah

Běloruské aerolinky nebudou z Dubaje vozit občany čtyř blízkovýchodních zemí

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Běloruský národní dopravce na linkách z Dubaje do Minsku pozastavil přepravu občanů čtyř zemí. Už dřív přestal vozit některé klienty z Turecka. EU to označila za výsledek svých snah omezit migraci přes bělorusko-polské hranice.

Článek

Podle agentury Reuters konec přepravy občanů Afghánistánu, Sýrie, Jemenu a Iráku z Dubaje do Minsku v pondělí oznámil přímo běloruský národní dopravce Belavia, který zároveň uvedl, že tak činí na základě nedělního rozhodnutí úřadů Spojených arabských emirátů.

„V souladu s rozhodnutím příslušných orgánů Spojených arabských emirátů nebudou od 14. listopadu 2021 občané Afghánistánu, Iráku, Jemenu a Sýrie přijímáni na lety z Dubaje do Běloruska,“ stojí podle agentury TASS v prohlášení běloruské letecké společnosti.

Minulý týden Belavia oznámila, že na žádost Ankary přestává přepravovat na palubě svých letadel Iráčany, Syřany a Jemence z Turecka. Turecké úřady poté informovaly o tom, že vydaly zákaz prodávat letenky do Běloruska občanům těchto zemí. Podle Evropské komise (EK) byl turecký zákaz první výsledek jednání, která vede Brusel se zeměmi, z nichž přichází v současné době zvýšené množství migrantů do Evropy, a také s leteckými společnostmi, které je převážejí.

Bagdád později podle Reuters oznámil, že zastavuje přímé letecké linky z Iráku do Běloruska ve snaze ochránit Iráčany před gangy obchodujícími s lidmi. O víkendu pak soukromé syrské aerolinie Cham Wings uvedly, že pozastavily lety do Minsku.

Evropská unie viní režim běloruského autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka z toho, že láká migranty do své země a pak je posílá k hranicím s EU, čímž se mstí za sankce, které unie uvalila na jeho režim kvůli porušování lidských práv. Minsk podobná obvinění odmítá. Na hranicích mezi Běloruskem a Polskem a také Litvou táboří v mrazivých podmínkách tisíce migrantů, především z Blízkého východu, kteří se chtějí dostat do EU. Několik lidí tam v poslední době zemřelo, poznamenal Reuters.

Evropská unie už dříve pohrozila leteckým společnostem sankcemi za přepravu migrantů. V souvislosti s plánovanými postihy se kromě Belavie mluvilo i o ruském Aeroflotu, Turkish Airlines nebo Flydubai. Ruská společnost popřela jakoukoliv účast na převozu migrantů do Běloruska. Ministři zahraničí unijních zemí mají rozhodnout o dalších sankcích proti běloruskému režimu dnes.

Reklama

Související témata:

Doporučované