Hlavní obsah

Operovali ho, pak zářil na Tour de France. Před médii „utekl“ na olympiádu

Foto: Profimedia.cz

Belgický silniční cyklista a cyklokrosař Wout van Aert ze stáje Jumbo-Visma.

Reklama

Wout van Aert ze stáje Jumbo-Visma zvítězil v poslední etapě závodu Tour de France, který finišuje na Elysejských polích. Stal se tak jedním ze tří jezdců, kteří na stejné Tour de France vyhráli horskou etapu, časovku a sprint.

Článek

Van Aert využil silného náskoku v závěrečných kilometrech, zrychlil a vyhrál závěrečnou etapu Tour de France 2021 jen den poté, co si připsal vítězství v časovce 20. etapy.

„Tahle Tour byla prostě úžasná. Byla to taková horská dráha a zakončit ji takovým víkendem, to je nad očekávání. Takové vítězství je k nezaplacení. Děkuji svému týmu a především Mikeu Teunissenovi, který mě dovezl na perfektní pozici,“ řekl van Aert.

Van Aert se připojil k exkluzivní skupině jezdců, kteří vyhráli horskou etapu, časovku a sprint na stejné Tour. Posledním jezdcem, který toto v rámci jednoho ročníku Tour de France dokázal, byl Bernard Hinault v roce 1979. O několik let dříve se to podařilo také Eddymu Merckxovi.

Van Aert navíc do závodu nenastoupil stoprocentně fit. Krátce před zahájením letošního prestižního závodu totiž podstoupil operaci slepého střeva, informoval web BBC. V rozhovoru po závodě van Aert poskytl novinářům pár slov, přestože musel stihnout letadlo.

„Asi jsem si zadělal na problémy, protože dnes večer musím chytit letadlo na olympiádu. Všechny ty rozhovory budou chvíli trvat, musím se podívat, jestli to stihnu, ale rozhodně nelituji, že jsem do toho dnes šel. Takové vítězství je k nezaplacení, takže děkuji mému neuvěřitelnému a malému týmu,“ dodal.

Nejlepší cyklista na světě

Olympijský vítěz v silniční cyklistice z roku 2012 Bradley Wiggins věří, že Wout van Aert je v současnosti nejlepším cyklistou na světě, napsal Eurosport. Belgičan van Aert podle Wigginse má šanci získat olympijské zlato, do Tokia podle něj míří jako horký favorit silničního závodu. Také by se zřejmě měl zúčastnit časovky jednotlivců, kde se pravděpodobně utká se současným mistrem světa Filippo Gannou z Itálie a jeho krajanem Remco Evenepoelem.

„Wout je momentálně nejlepší jezdec na světě. A je nejvšestrannější. Ten chlap je fenomenální. Mám k němu obrovský respekt,“ řekl Wiggins v podcastu Eurosportu. Van Aert v neděli připravil Marka Cavendishe o rekordní 35. etapové vítězství na Tour de France. Vítězstvím z minulého týdne nicméně vyrovnal dlouholetý absolutní rekord cyklistické legendy Eddyho Merckxe, který na Tour de France celkem vyhrál 34 etap.

36letý Mark Cavendish, rodák z ostrova Man, letošní účastí na Tour de France i bez výhry na Elysejských polích vzkřísil svoji kariéru a vyhrál hned čtyři etapy, díky čemuž získal zelený trikot pro vítěze bodovací klasifikace. Do týmu se navíc dostal až na poslední chvíli, po zranění jiného jezdce. „Nemyslel jsem si, že se na tento závod ještě někdy vrátím,“ řekl v emotivním rozhovoru po závodě.

„Je to čest, že tu mohu být – bez ohledu na výsledek, bez ohledu na to, jaký dres mám na sobě. Ale je příjemné po deseti letech znovu obléknout zelený trikot,“ uvedl Cavendish podle NPR.

Srovnání s krajanem Merckxem ale vyvolává spíše výše zmíněný van Aert, vítěz dvojího výstupu na Mont Ventoux, časovkářské etapy do Saint Emilionu a také sprintu na Elysejských polích. „Merckx vyhrál celkovou klasifikaci pětkrát. Vyhrál v podstatě všechny cyklistické závody. Ve srovnání s Eddym jsem jen opravdu malý cyklista,“ řekl Van Aert.

V letech 2016, 2017 a 2018 van Aert kromě úspěchů v silniční cyklistice také vyhrál Světový pohár v cyklokrosu.

Žlutý trikot, tedy cenu za celkový nejnižší čas, získal Slovinec Tadej Pogačar z týmu UAE Emirates, který v celkové klasifikaci zvítězil s náskokem přes pět minut. Pogačar tím tak obhájil loňský titul. Navíc vyhrál tři etapy, puntíkovaný trikot pro vítěze horské klasifikace i bílý trikot pro vítěze klasifikace mladých jezdců. Druhou pozici obsadil Dán Jonas Vingegaard, třetí Kolumbijec Richard Carapaz.

„Nemohu vítězství na obou Tour de France srovnávat, nemohu říct, které je krásnější,“ řekl Pogačar podle agentury Associated Press. „Tentokrát jsem žlutý trikot získal poměrně brzy. Bylo to úplně jiné.“

Jedním z nejsledovanějších momentů letošní Tour de France byla událost během první etapy, kdy německý cyklista Tony Martin zavadil o kartonovou ceduli divačky, která příliš zasahovala do vozovky, a Martin tak nechtěně způsobil pád nejméně šesti desítek svých kolegů i soupeřů. Pádu se vyhnulo pouze čelo skupiny. Akční fanynku policie zadržela o tři dny později, strážníci ji na popud vedení závodu obvinili z úmyslného obecného ohrožení.

Reklama

Doporučované