Hlavní obsah

Belgie má svého Floyda. Místní volají po spravedlnosti

Foto: Profimedia.cz

Červnové protesty proti rasismu v Antverpách.

Reklama

Úřady vyšetřují smrt muže, kterého soudě podle záběrů sdílených na sociálních sítích zaklekl policista. Tentokrát se ale nejedná o příběh ze Spojených států, nýbrž z Belgie.

Článek

Podle místní policie byl 29letý Alžířan z Molenbeeku v neděli zatčen před kavárnou v Antverpách, kde se měl údajně pokusit napadnout několik lidí. Po zásahu policie byl muž převezen v kritickém stavu do nemocnice, kde o několik hodin později zemřel. Způsob jeho zatčení stejně jako v případě Floyda natočil na video očitý svědek a i v tomto případě vyvolal vlnu pohoršení a volání po spravedlnosti.

Nejen způsob úmrtí je paralelou s případem George Floyda, Afroameričana, který zemřel v květnu následkem několikaminutového klečení amerického policisty na jeho krku.

Policejní mluvčí agentuře AFP řekl, že jejich posily byly přivolány na základě oznámení o nebezpečném chování „velmi rozrušeného muže“, který se pokusil zaútočit na lidi před kavárnou v Antverpách a rozhazoval nábytek na terasách. Dodal, že muž byl už před příjezdem policie zraněný a vypadal opile.

„Video natočil můj kamarád,“ uvedl podle serveru Observalgerie uživatel, který video na Twitteru sdílel. Dodal, že „poté, co přestal natáčet, dorazili další dva policisté a situace se ještě více vyhrotila. Podle mého kamaráda měl muž krvavá ústa. Když ho položili na nosítka, jeho tvář vypadala bez života“.

Muže místní média označují jménem Akram a jeho příběh začal zejména na Twitteru žít vlastním životem. Belgické účty zaplavily příspěvky s hashtagy vyjadřujícími touhu za spravedlnost pro Akrama #JusticeForAkram a #MurderInAntwerp.

Policejní mluvčí řekl pro Gazet van Antwerpen, že „byl muž v sanitce resuscitován dvacet minut a byl převezen do nemocnice v kritickém stavu“. Muž měl podstoupit operaci, pozdě v noci zemřel na intenzivní péči. „Naši muži ho drželi při zemi a zkřížili mu nohy, protože pořád kopal. Všimli si, že má pořezanou hlavu a krvácí z úst,“ řekl mluvčí policie v Antverpách.

„Napadl lidi, rozhazoval na zem zahradní nábytek,“ uvedl policejní mluvčí Sven Lommaert. Podle svědků muž „vložil něco do své vlastní sklenice a pak to spolkl“, což podle policie potvrzuje myšlenku, že byl pod vlivem. To však jednoznačně odmítá matka zemřelého Alžířana. „Toto jsou poslední okamžiky mého dítěte se svou matkou. Můj syn nebyl na drogách! Můj syn byl zavražděn antverpskou policií!“ napsala na Twitter a obvinila ze zavraždění syna policii.

Floydova smrt ve Spojených státech oživila protesty proti rasismu a policejní brutalitě. K solidárním demonstracím se připojily i tisíce lidí v Belgii a více než 80 tisíc podepsalo petici vyžadující odstranění soch krále Leopolda II., jehož vláda v dnešní Demokratické republice Kongo (DRK) zapřičinila smrt milionů Afričanů. Antverpská socha Leopolda II. už ze svého původního místa zmizela, předtím byla zapálena.

Belgie se do své krvavé koloniální historie probudila znovu v červnu. Mnozí Belgičané, jak popisuje BBC, se o Leopoldovi II. začali poprvé dozvídat až ve chvíli, kdy se začal v zemi ve velkém řešit rasismus. „Nevěděl jsem o Leopoldovi II. nic, dokud jsem neslyšel o poškozených sochách napříč městem,“ uvedl jeden z Belgičanů v době, kdy došlo k poškození sochy před muzeem.

Demokratické republice Kongo, bývalé kolonii Belgie, za „utrpení a ponížení“, která Belgičané při kolonizaci tohoto afrického regionu způsobili, později „vyjádřil lítost“ král Filip v dopise prezidentovi Félixi Antoinovi Tshisekedimu Tshilombovi k příležitosti šedesátého výročí oslav nezávislosti DRK.

Panovník se ale explicitně za rány, které jeho země nynější Demokratické republice Kongo způsobila, neomluvil a svého předka Leopolda II. nejmenoval. Belgická média i přesto hovořila o tom, že se jedná o historický moment.

Reklama

Doporučované