Hlavní obsah

Belgie přijala šest dětí bojovníků Islámského státu

Foto: Shutterstock.com

Lidé v uprchlickém táboře v Sýrii (ilustrační snímek).

Reklama

Šest belgických dětí ve věku od 6 do 18 let, jejichž rodiče bojovali za islámský stát, se vrátilo do své vlasti. Na Twitteru to oznámil belgický ministr zahraničí.

Článek

V pátek se do Belgie vrátilo šest dětí bojovníků Islámského státu, které byly zadržovány v táborech na severovýchodě Sýrie ovládaném arabsko-kurdskou koalicí. Původem belgické děti ve věku od šesti do osmnácti let zůstaly v Sýrii bez rodičů, což umožnilo jejich zrychlený návrat do vlasti, informuje agentura Reuters.

„Šest dětí ze Sýrie právě dorazilo do země. Děti jsou nyní pozorovány a vyšetřovány příslušnými státními zástupci a členy sociálních služeb,“ napsal na svůj twitterový účet belgický ministr zahraničí Didier Reynders.

Členové IS po sobě zanechali mnoho opuštěných dětí, které čeká nejistá budoucnost. Některé z nich jsou sirotci, část nemá ani občanství. Arabsko-kurdská koalice (SDF) varuje, že ponechání těchto dětí na severovýchodě Sýrie, kde není stabilní politická situace, představuje bezpečnostní riziko a požádala o pomoc s řešením humanitární krize v zadržovacích táborech.

SDF také oznámila, že nemá kapacity na zadržování tisíců zahraničních bojovníků a členů Islámského státu včetně jejich rodinných příslušníků. „Stejný proces musí být rozšířený i na muže a ženy v našich táborech a věznicích, nejen na děti,“ reagoval mluvčí SDF Mustafa Bálí na přijetí šestice dětí v Belgii.

Lidé, kteří se bojovníkům SDF vzdali nebo byli zajati, jsou drženi v přeplněných táborech na severovýchodě Sýrie. Mnoho z nich jsou cizinci, zároveň mnoho z nich i nadále podporuje násilný džihád.

Západní země se zatím příliš nemají k přijetí svých občanů, kteří se rozhodli bojovat po boku Islámského státu. Vidí v nich bezpečnostní riziko, protože nemusí být možné je za jejich činy legálně stíhat. Mezi zeměmi, které přijaly své občany, jsou Spojené státy, Francie a Nizozemí.

SDF také vydalo členy IS do Iráku, kde byli někteří z nich odsouzeni k smrti, mezi nimi i třiadvacetiletý Belgičan, který byl pověšen.

Koalice SDF podporovaná Spojenými státy spravuje území na severu Sýrie, které vybojovala na IS. Ten byl oficiálně poražen letos v březnu.

Reklama

Doporučované