Hlavní obsah

Belgii šokovala sebevražda mladé kadeřnice. Lockdown jí zničil rozjetý salon

Foto: Profimedia.cz

Freska v Lutychu připomíná památku Allyson Jadinové.

Reklama

Sebevražda talentované belgické kadeřnice, která si právě otevřela podnik v Lutychu, se stala symbolem ekonomické tísně způsobené epidemií koronaviru. V neděli přišly její památku uctít stovky lidí.

Článek

Čtyřiadvacetiletou Allyson Jadinovou našli minulé pondělí mrtvou. Mladá žena spáchala sebevraždu, aniž by po sobě zanechala nějaký dopis. Její blízcí ale o motivu nepochybují: byly jím ekonomické potíže spojené s lockdownem.

Jadinová otevřela svůj kadeřnický salon letos v srpnu, investovala do něj 25 tisíc eur (asi 665 tisíc korun). Zpočátku se mladé ženě, která byla předtím bez práce, dařilo velmi dobře. Před třemi týdny ale Belgie kvůli prudce rostoucímu počtu nakažených opět zavedla karanténu. Kadeřnice musela zavřít. Už předtím ale pocítila potíže a musela snížit ceny – stále více zákazníků zůstávalo z obav před druhou vlnou koronaviru doma.

V listopadu se mladá žena svěřila televizi RTL-TVI, že je pro ni toto období „na morálku velmi těžké“. „Jsem v situaci, kdy mi má účetní radí po třech měsících provozu zavřít,“ přiznala. Po uzavření salonu následně zjistila, že na vládní finanční pomoc nemá nárok – její povolání totiž podle úřadů „není nezbytné“.

Zákazník a přítel Jadinové Serge Schoonbroodt agentuře AFP řekl, že se Allyson během jejich posledního setkání obávala dalšího lockdownu. Správně předpovídala, že nebude mít nárok na státní pomoc – myslela si, že to bude kvůli tomu, že před otevřením salonu byla nějaký čas nezaměstnaná.

Mladou ženu popsal Schoonbroodt jako „citlivou a křehkou osobu“. Nyní chce muž, kterého zdobí podobné tetování jako jeho kamarádku, vytvořit „Fond Allyson“, z něhož by se vyplácela finanční pomoc lidem, kteří se ocitnou v podobně tíživé situaci.

Foto: Profimedia.cz

Květiny před kadeřnickým salonem Allyson Jadinové v centru Lutychu.

V neděli se u nádraží v Lutychu shromáždily dvě až tři stovky lidí, kteří se po minutě ticha vydali ve smutečním průvodu k uzavřenému kadeřnickému salonu. Před ním pokládali mnozí lidé květiny a smuteční věnce.

Sebevražda vyvolala mezi Belgičany, kteří nyní patří k jednomu z nejpostiženějších národů v Evropě, značné pohnutí. Vyjádřil se k ní i premiér Alexander De Croo nebo třeba známý režisér a držitel dvou Zlatých palem v Cannes Luc Dardenne.

„Každá sebevražda je složitá, nechci ji omezit pouze na socioekonomické důvody,“ citoval ho francouzský kanál CNews. „Je ale výrazem sociální beznaděje a duševního zmatku,“ soudí režisér, jenž původně studoval filozofii.

Premiéra De Crooa se na smrt kadeřnice ptali minulý týden poslanci v parlamentu. Premiér mluvil o „ženě, která chtěla začít byznys a byla plná ambicí a naděje“. „Dostala se ale do situace, která nebyla její chybou,“ dodal s tím, že její příběh se dotkl všech. „Je jasné, že lidský a psychologický dopad druhé vlny je obrovský,“ přiznal politik ze strany vlámských liberálů.

Umělec známý pod pseudonymem Hyer vytvořil na památku Allyson Jadinové fresku. „Je to politický problém, velké značky mají během této krize zisky, zatímco lidé jako Alysson bojují s dluhy. Pobuřuje mě to,“ uvedl autor na Facebooku.

Jean-Luc Vasseur, který stojí v čele asociace lutyšských obchodníků, řekl, že nepřežije druhou vlnu pandemie každý desátý podnik ve městě. Byznys utrpěl značné ztráty už na jaře, kdy se obchody zavřely od půlky března do poloviny května. Otázkou je, co se bude dít po Vánocích.

„Pokud vyhlásíme opětovné otevření a pak přijde třetí vlna, nastane chaos, už nebudeme mluvit o 10, 20 nebo třiceti procentech, ale o 60 procentech uzavřených obchodů,“ obává se Vasseur.

Pomoc s psychickými problémy

Pokud máte psychické potíže či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince důvěry 222 580 697 nebo v Centru krizové intervence 284 016 666.

O tom, že lockdowny, uzavření doma a ztráty zaměstnání vyvolávají v lidech stres, který může vést až k sebevraždám, hovoří psychiatři a psychologové na celém světě. Podle studie zveřejněné v časopise British Journal of Psychiatry se myšlenky na sebevraždu během lockdownu zvyšují zejména mezi mladými lidmi. Studie provedená na vzorku více než 3 000 osob na jaře letošního roku je nejdetailnějším průzkumem mentálního zdraví Britů během pandemie.

Procento respondentů, kteří uváděli, že alespoň jeden den v předchozím týdnu chtěli ukončit svůj život, vzrostlo z původních 8,2 procenta na 9,8 procenta. Nejvíce ohroženou skupinu tvořili lidé od 18 do 29 let. Nutno dodat, že studie se zabývala sociálně znevýhodněnými lidmi a těmi, kteří již měli psychické problémy v minulosti.

Reklama

Doporučované