Hlavní obsah

Bellingcat odhalil identitu třetího agenta GRU zapleteného do kauzy Skripal

Bellingcat zveřejnil skutenčou identitu třetího agenta zapleteného do otravy Sergeje Skripala.Video: Šimon Trantina, Shutterstock.com

 

Reklama

Na případu spolupracoval Bellingcat i s českými novináři. Již dříve se ukázalo, že dva údajní vrazi, kteří měli zlikvidovat Sergeje Skripala, vystupovali pod falešnými jmény.

Článek

Skutečné jméno třetího agenta ruské vojenské rozvědky GRU, který byl zapojený do případu loňské otravy Sergeje Skripala a který vystupoval pod falešnou identitou Sergej Fedotov, je Denis Sergejev. Dnes to na svém webu oznámila mezinárodní investigativní skupina Bellingcat. Sergejev jako Fedotov na přelomu ledna a února 2014 navštívil Prahu, uvedl Bellingcat, který na objasnění identity Fedotova spolupracoval s ruským serverem The Insider a českým týdeníkem Respekt.

Dosud bylo známo, že útoku na Skripala se zúčastnili Alexandr Petrov, identifikovaný jako Alexandr Miškin, a Ruslan Boširov, který se ve skutečnosti podle britských médií jmenuje Anatolij Čepiga. Později média přišla s informací, že do akce byl zapojen ještě třetí agent GRU známý pod krycím jménem Fedotov.

Fedotov začal podle již dříve známých informací používat pas na toto jméno v roce 2010. Od té doby často cestoval po Evropě a Střední Asii. Server Fontanka.ru dříve zveřejnil, že Fedotov současně s dalšími agenty zapojenými do loňské neúspěšné otravy bývalého důstojníka ruské rozvědky Skripala v anglickém Salisbury přijel v roce 2014 do Prahy. Bylo to ve stejné době, kdy se zde nacházel i Skripal. Ve chvíli důstojníkovy otravy v březnu 2018 Fedotov rovněž pobýval v Británii.

Fedotov v Praze pobýval s Miškinem; oba po osmi dnech odletěli zpět do Moskvy. The Insider a Bellingcat napsaly, že Fedotov navštívil v dubnu 2015 také Bulharsko. Stalo se tak ve stejnou dobu, kdy byl otráven místní obchodník se zbraněmi Emilian Gebrev. Podobně jako Skripal i on útok přežil. V obou případech byla podle Bellingcat použita nervově paralytická látka typu Novičok, která se v 70. a 80. letech minulého století vyráběla v tehdejším Sovětském svazu.

Reklama

Související témata:

Doporučované