Hlavní obsah

Bellingcat: Vrbětice byly pro Kreml důležité, na akci dohlížel i generál GRU

Foto: Bellingcat

Vyšetřování Bellingcat ukázalo zapojení minimálně šesti členů ruské jednotky GRU 29155

Reklama

Na útoku ve Vrběticích se podílelo minimálně šest ruských operativců. Informace zveřejnila nezávislá skupina internetových vyšetřovatelů Bellingcat, která se monitorováním jednotky GRU 29155 v Evropě dlouhodobě zabývá.

Článek

Za výbuchem muničního skladu ve Vrběticích v říjnu 2014, při kterém zemřeli dva čeští občané, bylo nejméně šest agentů ruské vojenské rozvědky GRU. Patří mezi ně i velitel „jednotky GRU 29155“, jejíž členové provádějí násilné a destabilizační operace především po Evropě. Zjistila to mezinárodní investigativní skupina Bellingcat ve spolupráci s týdeníkem Respekt.

Kromě Alexandera Miškina a Anatolije Čepigy, jejichž zapojení bylo známo, jmenuje Bellingcat i Denise Sergejeva, který rovněž patří do jednotky 29155. Na operaci přijel dohlédnout i vysoce postavený důstojník Andrej Averjanov, zástupce velitele ruské vojenské rozvědky GRU. Bellingcat to vyvozuje z údajů o cestách: „Pod falešnou identitou podnikl (Averjanov) cestu do střední Evropy a do Moskvy se vrátil jen několik hodin po explozi ve Vrběticích,“ uvedli výzkumníci Bellingcat. „V současné době se ví jen o dvou akcích, kterých se Averjanov mimo Rusko takto účastnil, což vzhledem k jeho vysokému postavení v GRU naznačuje, že musely být pro ruskou vládu důležité,“ píše Respekt.

Kdo jsou internetoví detektivové ze skupiny Bellingcat

Nezávislá skupina vyšetřovatelů Bellingcat funguje od roku 2014. Založil ji britský novinář Eliot Higgins a sdružuje výzkumníky, odborníky, novináře i dobrovolníky z celého světa. Proslavili se odhalením okolností sestřelení letu Malaysia Airlines 17 ruskou vojenskou technikou, rozkrytím okolností otravy ruského opozičního politika Alexeje Navalného, průkaznou geolokací lybijské hromadné popravy nebo právě odhalením totožnosti ruských agentů, kteří se pokusili otrávit Sergeje Skripala.

Skupina je financována dobrovolníky, granty a prodejem kurzů práce s informacemi. Ke svému výzkumu využívají autoři především veřejně dostupná data (tzv. OSINT, open-source intelligence) a kladou důraz na srozumitelnou prezentaci důkazů vyšetřování veřejnosti.

K akci ve Vrběticích mělo podle zjištění Belllingcatu zřejmě dojít o něco dříve, ale z dosud nejasných důvodů byla odložena zhruba o týden. Někteří členové komanda přicestovali během roku 2014 do Česka přes sousední země a také z přípravné mise ve Švýcarsku. První dva členové jednotky přijeli odděleně již na začátku roku 2014.

Vysoká priorita pro Kreml

„Bezprecedentní zapojení více než osmi lidí do celé operace a fakt, že vysoce postavený důstojník GRU kvůli ní riskoval cestu pod falešnou identitou, ukazují, jak důležitá byla tato akce pro Kreml,“ píše Christo Grozev, výzkumník Bellingcatu specializující se na Rusko. „Účastníci akce pak dostali několik vysokých ocenění.“

Nejdříve přiletěl 26. ledna 2014 do Prahy Sergej Fedotov, kterého v minulosti investigativní novináři identifikovali pod pravým jménem jako Denis Vjačeslavovič Sergejev. Jde o třetího útočníka na dvojitého agenta Sergeje Skripala v britském Salisbury v roce 2018.

Sergejev se z Prahy do Moskvy vrátil o týden později, 2. února 2014. Dva týdny po něm do Prahy přijel další člen jednotky Jegor Gordijenko, který zde zůstal týden a zemi opustil 24. února 2014. Sergejev a Gordijenko o rok později společně odjeli do Bulharska.

Foto: Bellingcat

Rozsah operace znázorněn na mapě

Čepiga s Miškinem se do Vrbětic objednali e-mailem, který byl podle policejní expertizy zbaven všech metadat. To znemožňuje určit, odkud přesně byl odeslán. Povolení ke vstupu do Vrbětic jim provozovatel vydal na období od 13. do 17. října. Muniční sklad číslo 16 vybuchl 16. října v 9:25.

Policie zatím nemá přímý důkaz, že do areálu oba muži fyzicky skutečně vstoupili, ale považuje tuto hypotézu za vysoce reálnou. V době, kdy Vrbětice explodovaly, nastupovali již Čepiga s Miškinem ve Vídni do letu společnosti Aeroflot do Moskvy. Velitel jednotky Averjanov a další agent Nikolaj Ježov se týž den vrátili také do Vídně, píše Respekt.

Stopa vedla až do ústředí ruské rozvědky

K vyšetřování ruských operací v Česku se výzkumníci Bellingcat dostali skrze rozkrývání kauzy Skripal. V březnu 2018 se dva muži pokusili v britském Salisbury otrávit Sergeje Skripala nervovým jedem novičok. Britská policie v září 2018 zveřejnila fotografie obou mužů i jejich fiktivních identit.

Foto: Web Archive

Fotky obou mužů podezřelých z útoku v Salisbury

To odstartovalo dlouhodobé vyšetřování nezávislé skupiny Bellingcat i dalších investigativních novinářů. Postupně se podařilo odkrýt nejen identity salisburského dua, ale také identitu řady příslušníků ruské jednotky GRU 29155, jejíž specializací jsou násilné a destabilizační tajné operace po celé Evropě.

Reklama

Související témata:

Doporučované