Hlavní obsah

Bělobrádek: Čínský dopis je skandální, jde o nátlak

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Pavel Bělobrádek.

Reklama

O dopisu čínského velvyslanectví ohledně možné cesty někdejšího předsedy Senátu Jaroslava Kubery na Tchaj-wan jednala ve středu ráno sněmovní komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby. Podle jejího předsedy Pavla Bělobrádka je dopis nepřijatelný. Nejvyšší ústavní činitelé si podle něj musí vyříkat, jak budou komunikovat v situacích, kdy cizí země vyvíjí nátlak.

Článek

Komise ve středu ráno o věci jednala i s ředitelem BIS Michalem Koudelkou. Některé formulace v dopise jsou podle Bělobrádka nepřijatelné.

Téma bude součástí i středeční schůzky ústavních činitelů na Pražském hradě. ODS avizovala, že nový šéf Senátu Miloš Vystrčil by mohl na schůzce navrhnout, aby Česko požádalo Čínu o výměnu jejího velvyslance. Návrh by podpořil i premiér Andrej Babiš. Vystrčil chce zároveň s ústavními představiteli probrat svou případnou návštěvu Tchaj-wanu.

Čínská ambasáda v lednu varovala před cestou předsedy Senátu na Tchaj-wan. Podle Aktuálně.cz předala Hradu dopis, kde hrozí trestem pro Kuberu i české firmy v Číně, pokud se uskuteční. Kancelář prezidenta podle webu podpořila dopis přípisem a Kuberovi ho předala v polovině ledna. Čínské ministerstvo zahraničí agentuře Reuters sdělilo, že neví, odkud se informace vzaly.

„Některé formulace jsou naprosto nepřijatelné. Jsem přesvědčen, že je nezbytně nutné, aby si čtyři nejvyšší ústavní činitelé jasně vyříkali, jakým způsobem budou komunikovat, obzvláště v situaci, kdy se jedná o informace, popřípadě dopisy či sdělení, kde je činěn nějaký nátlak z cizí země. Tohle by se nemělo stávat v žádné zemi, ať už to jsou naši spojenci nebo ne. Taková forma komunikace je nejen nestandardní, ale v podstatě i skandální,“ řekl Bělobrádek.

„Takovéto chyby by se stávat neměly. Komunikace na této úrovni s takto citlivými údaji musí vypadat jinak,“ doplnil poslanec. Poukázal na to, že o věci nebylo informováno například ministerstvo zahraničí.

Čínský tlak a vliv na Českou republiku je podle Bělobrádka velký zejména ve vědecko-technické oblasti. Společně s BIS chce komise pracovat na legislativním ošetření bezpečnosti ve vědě a výzkumu. „Aby se za veřejné peníze v České republice něco nezkoumalo a pak nám to nemizelo do zahraničí,“ dodal Bělobrádek.

Reklama

Doporučované