Hlavní obsah

Bělobrádek: Rozvod se STAN? O mužských egách to nebylo, znovu bych to neriskl

Bývalý předseda a poslanec KDU-ČSL byl hostem Výzvy Seznamu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Lidovci hledají nového předsedu. Vybírat ho budou na mimořádném sjezdu poté, co se dosavadní šéf Marek Výborný rozhodl, že z osobních důvodů odejde z čela strany. Kandidaturu nevylučuje někdejší šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Článek

Už jste rozhodnutý, jestli budete kandidovat, nebo je to stále v rovině zvažování?

Já to spíš nechávám otevřené. Ne že bych měl ambici se vracet, ale protože jsou tady dvě možnosti, kdy já bych asi kandidoval. A ty jsou, kdyby to nikdo nezvedl, ale už máme Tomáše Zdechovského, který už ohlásil kandidaturu, nebo pokud by kandidoval někdo, pro kterého bych nemohl zvednout ruku.

Tak si pojďme ty možnosti probrat. Tomáš Zdechovský je pro vás dobrý kandidát?

Ukázal, že je volitelný, že dokáže oslovit voliče, dokázal se s přehledem dostat do Evropského parlamentu. To znamená, že má to, co je nám lidovcům někdy vyčítáno, že nemáme ten správný drajv. Na druhou stranu já nepovažuji za příliš šťastné, aby to byl člověk mimo Poslaneckou sněmovnu, a kdyby už, tak aspoň senátor, a to z prostého důvodu. Když se jednají skutečně ty politické důležité věci, tak se jednají ve Sněmovně, popřípadě Senátu. A když ten předseda nesedí přímo v Poslanecké sněmovně, tak přijde zaprvé o možnost mít přednostní hlas, to je zvláště u opoziční strany důležité. Tou výjimkou samozřejmě je i to, že my už jsme měli předsedu, senátora. Jiří Čunek ale byl tenkrát ve vládě čili seděl ve vládních lavicích a to přednostní právo měl z titulu funkce člena vlády.

A ta druhá možnost, kdyby to byl někdo, kdo by se vám nelíbil, to by byl Jiří Čunek?

Já jsem nikoho nejmenoval, ale samozřejmě jsou lidé, u kterých myslím, že by nebylo pro stranu příliš šťastné, kdyby byli v čele, a pokud by kandidoval jenom jeden člověk, s kterým bych měl nějaký problém jako s novým předsedou, tak se kandidatuře úplně nebráním. Ale já doufám, že zvednou tu pomyslnou rukavici buď Marian Jurečka, nebo Jan Bartošek, nebo oba, aby ti lidé byli skutečně z poslaneckého klubu. Takže já to spíš nevylučuji, než že bych zvažoval, ale nevylučuji to jen z prostého důvodu, že ještě neřekli všichni.

Takže se vám do toho až tolik nechce?

Já jsem skončil z důvodů, které přetrvávají. Mám tři malé děti a teď na ně mám samozřejmě daleko víc času. Stejně tak je to i otázka určitého odpočinku a musím říct, že jsem si za ten půlrok opravdu odpočinul. Ne že bych teď neměl více energie než předtím, to mám, ale zase si myslím, že teď je potřeba skutečně spíše podpořit někoho, kdo by přišel jako nový předseda.

A ten druhý důvod, který jste zmiňoval, kdyby to byl tedy někdo, kdo by se vám úplně nelíbil, kdo by vás nenechal odpočinout, byl by to tedy Jiří Čunek?

Já nikoho nejmenuji a nikoho jmenovat nebudu.

Nicméně, z těch vašich vyjádření, která jste dosud dal, a z těch sporů, které máte uvnitř strany, tak to vypadá na jméno Jiřího Čunka.

Já s Jiřím Čunkem žádné podstatné spory nemám, takže já bych ho nejmenoval.

Tak ho nebudeme jmenovat. Vy jste nám tady ve Výzvě na jaře, když jste odcházel, řekl, budu citovat: „Člověk má vědět, kde je jeho místo a má být rozumný. Když Miloš Zeman odjel na Vysočinu na 10 let objímat stromy, tak já teď vyhrožuji kandidátům, že když to nebude dobré, tak budu 2 roky v Náchodě objímat manželku a případně se vrátím. Ale já ty ambice samozřejmě nemám.“ Co se konkrétně změnilo? Už vás doma nebaví objímat manželku? Nebo to není dobré? Nebo už máte ty ambice?

Ta situace je samozřejmě mimořádná. Pokud předsedovi strany náhle zemře manželka, tak je to samozřejmě mimořádná situace. Ten sjezd je mimořádný, to znamená, že je to něco, s čím jsme nepočítali a co se stává skutečně zřídkakdy, to znamená, že ta situace je v tomto skutečně výjimečná, a jak jsem řekl, já tu ambici teď kandidovat a vrátit se zpátky nemám, ale jsem připraven. V případě, že by byly kombinace, které by pro tu stranu prostě byly, řekl bych, velmi komplikované, složité. Pak jsem připraven dočasně to převzít. Samozřejmě máme sjezd až v roce 2021, jsou to necelé dva roky, ale na druhou stranu, já zas nechci říct, že mě to nezajímá, že kandidovat nebudu v žádném případě. Já to nevylučuji, rozhodně jsem to neohlásil, že budu kandidovat, nepotvrdil jsem to, taky to dělat nebudu, skutečně spoléhám na to, že vstanou noví bojovníci.

Jsem ochotný funkci dočasně převzít

A je to i vlastně jakýsi vzkaz do strany: pojďte vstát, noví bojovníci, nebo se vrátí Pavel Bělobrádek? Chcete je tím vyburcovat?

Já tím nechci nějak vyhrožovat, burcovat, ale chci dát té straně určitou stabilitu, aby bylo jasno, že kdyby náhodou, tak jsem připraven to dočasně ještě převzít. Samozřejmě tento mimořádný sjezd je mimořádný v mnoha směrech, to znamená bude jednodenní, bude se tam volit jeden předseda, možná že se bude volit jeden nebo dva místopředsedové, možná dají k dispozici funkci všichni členové předsednictva, kteří jsou voleni, což je jedna z věcí, která se taky už objevila jako jedna z možností, takže uvidíme. Já jsem spíš chtěl, aby bylo jasno, že v případě, že by se někteří nechtěli rozhodnout, že já jsem připraven o tom uvažovat. Ale skutečně, znovu zopakuji, budu rád, když to někdo zvedne, nejlépe z poslaneckého klubu. Jsem rád, že to zvedl i Tomáš Zdechovský. Myslím, že jeho volební úspěch svědčí o tom, že je to člověk velmi pracovitý a mediálně velmi zdatný.

A když se podíváme na vyjádření Mariana Jurečky, který už kandidoval na předsedu lidovců na jaře, stejně tak jako pan Bartošek, který vede váš poslanecký klub, tak ti zatím jsou v takové té rovině: nevím, poradím se doma, rozhodnu se. To úplně nevypadá, že by byli ambiciózními předsedy, kteří by hned přišli a hodili ten ručník do ringu: Já se o to chci prát.

Je třeba zopakovat, že je to mimořádná situace, se kterou nikdo nepočítal, takže i ta rodina většinou je nastavená na to, že to bude nějak dva roky fungovat a teď se ta situace dramaticky změní. Já jsem rád a osobně dávám přednost tomu, když takové kroky jsou dobře vážené a když jsou s rodinou prodiskutované, takže já to spíš oceňuji. Samozřejmě první dvě jména, která mě napadnou, tak kromě Tomáše, který to už ohlásil, to jsou Marian i Jan Bartošek.

A nedáváte jim teď trochu polibek smrti?

Určitě ne. Stejně tak jako Šárka Jelínková, první místopředsedkyně. To jen vychází z té logiky, že oni byli připraveni se o to místo ucházet a Šárka Jelínková je první místopředsedkyně, která v případě, že by už třeba Marek odstoupil, přebírá roli, což v KDU-ČSL například není nic výjimečného, to už jsme třikrát zažili, když odstoupil předseda strany. To znamená, že za těch posledních 30 nebo 20 let by to byl vlastně čtvrtý případ, takže to není zase tak raritní.

Já teď budu citovat, pane poslanče, co řekl o vaší kandidatuře končící šéf lidovců Marek Výborný: „Pavel Bělobrádek byl a teď to říkám s naprostou vážností úspěšný předseda KDU-ČSL, podařilo se mu vrátit KDU-ČSL do Sněmovny, do vlády, teď přijde tedy ta horší část. Může to tedy být věc k jeho úvaze, ale možná to také bylo myšleno s jistou mírou vtipu a nadsázky. Myslím, že u Pavla platí: Dvakrát do stejné řeky nevstoupíš. Zlehčovat to ale nebudu.“ Myslel jste to tedy třeba i jako vtip nebo nadsázku, když to takto bere váš předseda?

Když to myslím jako vtip, tak už to radši píšu do těch svých statusů, takže tohle zrovna nebyl vtip, byla to skutečně vážně míněna formulace. To, že něco nevylučuji, ještě neznamená, že o to nějak stojím nebo o to bojuji. Já skutečně počkám a myslím, že to je solidní jednání, přihlásí-li se kandidáti, pro které budu moct zvednout ruku, aspoň pro jednoho, nebo jestli se někdo nepřihlásí, popřípadě se přihlásí jen ten, kterého bych nechtěl, ale vidím, že se ta pravděpodobnost snižuje.

Pane poslanče, vy jste zmiňoval, že byste to raději napsal do komentářů na svých sociálních sítích. Tam jsem si všimla, že veterinární humor vás tak úplně neopouští, protože vy jste sdílel právě článek s titulkem: Kandidaturu na předsedu lidovců Bělobrádek nevylučuje, nechce Čunka v čele. Někdo vám tam odpověděl: Nechce Čunka, protože Čunek má mozek. A vy jste napsal: Bez mozku se žít nedá, jste-li savec. To znamená, že poslanecké lavice vás neodnaučily tomuto humoru, pořád na něj sázíte?

Já na něj nesázím, já myslím, že člověk má v podstatě nějaký styl, má nějakou přirozenost, a samozřejmě když vás někdo napadne, že jste bez mozku, tak myslím, že je lépe ho utřít nějakým vtipem, než mu oplácet stejnou měrou.

O hlavu vám omlátí cokoliv, co na vás najdou

A nebojíte se, že vám to zase někdo omlátí o hlavu?

Omlátí vám o hlavu cokoliv, to znamená, že vždycky si na vás něco najdou. Buď že kradete, nebo že jste nevěrný, nebo že jste někoho zmlátil, nebo že jste sprostý, nebo že děláte blbé vtipy, vždycky si na vás někdo něco najde a vždycky budou příznivci a odpůrci. Při všech těch kontroverzích se vždycky objevilo velké množství, třeba i 50 % těch reakcí, které byly pozitivní, ale neobjevily se třeba na sociálních sítích, ale objevily se jinak. Takže já bych to nepřeceňoval, samozřejmě některé věci jsem si mohl odpustit, to je pravda, ale zase já jsem nic neukradl a v tomto směru mám svědomí čisté.

Pojďme se podívat na vaši první místopředsedkyni, paní Šárku Jelínkovou. Byl byste rád, kdyby otěže lidovců převzala ona? Po vzoru třeba TOP 09, které vede teď už pár dnů Markéta Pekarová Adamová? Bylo by to dobře pro KDU-ČSL?

Nemyslím, že je úplně podstatné, zda je to žena nebo muž, samozřejmě Šárka Jelínková je velmi zdatná, úspěšná politička a nevede si špatně v předsednictvu, takže já jsem ji společně s Janem Bartoškem a Marianem Jurečkou říkal jako toho třetího, kdo mě napadá, ale je to logické, je to první místopředsedkyně. Samozřejmě tam zůstává pořád ta určitá nevýhoda, že je senátorkou, nikoliv že je ve Sněmovně, protože může chodit na jednání Poslanecké sněmovny, ale může sedět maximálně na bidýlku. A to samozřejmě není ono, takže to vůbec nemluvím o nějakých jejich kvalitách, ale o tom, že z toho praktického významu je lépe, když předseda sedí v Poslanecké sněmovně. Samozřejmě, měli jsme tady už i senátory.

Rozumím, takže ten váš hlas by spíše získal buď Marian Jurečka, nebo pan Bartošek, protože ti jsou ve Sněmovně?

Já říkám, že je to možné, konečně i TOP 09 měla jako předsedu chvíli senátora, ODS měla chvilku předsedu senátora, to je jistě možné. Ale vzhledem k tomu, že asi nebudou předčasné volby a ještě na 99 % tato Sněmovna vydrží do konce funkčního období, tak myslím, že ten jeden a půl až dva roky, kolik nám do voleb zbývá, znamená, že předseda, který nebude sedět v Poslanecké sněmovně, je určitým způsobem handicapován.

Já spíš narážím na to, že někteří komentátoři, když jste se snažili vytvořit nějaký předvolební blok, mluvili o tom, že tam na sebe příliš narážejí mužská ega, tak jestli by se třeba těm ženám nepodařilo lépe domluvit nějaký blok, ve kterém byste společně kandidovali do voleb. Jestli by ženy neměly lepší šanci se domluvit?

Víte, to je naprostý nesmysl. A nesmí každý soudit podle sebe, to není vůbec otázka nějakých mužských eg, to je naprostý nesmysl, blbost, hovadina, kravina.

Takže vy jako muži byste se byli schopni domluvit?

Samozřejmě! To, co píšou, jsou prostě naprosté zkazky a úplné blbosti lidí, kteří tomu nerozumí. To vůbec není o nějaké ješitnosti.

Na druhou stranu ale ta vaše zkušenost, omlouvám se, že vám do toho vstupuji, je přece s hnutím STAN, kdy vy s Petrem Gazdíkem jste natočili hezký předvolební klip, drželi jste se za ruce, ale nakonec do voleb už jste šli zase rozděleni…

Je to jednoduché. To nebyla otázka mužských eg, ale to byla otázka volebních průzkumů, které jsme si udělali, které vyšly špatně. Prostě voliči na to nereflektovali a ty výsledky byly velmi špatné. Kdyby nám vycházelo 9,5 %, tak jsem to riskl, ale jít do 7,5 % s tím, že to možná dopadne, tak to také dopadnout nemuselo a dneska jsme tady měli jednobarevnou vládu.

A teď už byste to riskl?

Já bych to neriskl v takovémto případě.

Protože vy jste říkal pro iDnes, že jít do voleb samostatně by vlastně byla až ta nejzazší možnost. Tak proč teď tedy nad tím zase uvažujete? Myslíte si, že se voliči změnili a že by byli ochotní dát hlas nějakému bloku?

Tam je to o té formě. My jsme opakovaně nabízeli hnutí STAN, aby to udělali jako s TOP 09, aby kandidovali na naší kandidátce, tím bychom se vyhnuli tomu 10% limitu, což oni odmítli a radši odešli. Takže z tohoto hlediska si myslím, že tady existují možnosti, jak tady udělat koalici, ale vlastně obejít i to 10%, 15%, 20% fórum.

A jaké možnosti vy konkrétně vidíte? S kým byste se spojoval? A jak by vypadaly ty kandidátky?

To jsou všechno spekulace. Víte, těch možností je celá řada. Samozřejmě od té, že všichni půjdou samostatně, přes tu, že tady vzniknou dva bloky, dejme tomu liberální TOP 09 se STAN a konzervativní KDU-ČSL, ODS. Nebo výrazně pravicová ODS s TOP 09.

A za vás jako za pana Bělobrádka by bylo ideální řešení co?

Za mě by bylo ideální, kdybychom měli teď v průzkumech 10 %.

Ale s kým?

Sami.

A věříte v to skutečně? Protože zatím jste na té 5% hranici podle průzkumů.

Když jsem nastupoval, tak všichni říkali, že to je konec lidovců. Když si přečetli, že to je konec lidovců, nastupuje Bělobrádek. Takže to není otázka víry, ale práce.

Pane poslanče, ještě jedna věc mě zajímá. Vy si vlastně důvěru voličů vyzkoušíte už na podzim v krajských volbách, kdy vedete kandidátku v Královéhradeckém kraji. K tomu jste napsal: „Děkuji za velkou důvěru. Kandidátka bude krutopřísně kvalitní od začátku do konce.“ Co to znamená krutopřísně kvalitní?

To, že skutečně jsem trochu vyděsil kandidáty, když jsem jim řekl, že jsem velmi smutný, když vidím přehled těch lidí, kteří se přihlásili do primárních voleb. Že na to je smutný pohled. Že to je opravdu hrozně špatné, protože jsou všichni tak kvalitní, že se všichni nevejdou do první desítky. Máme tam skutečně tak velký přetlak kvalitních kandidátů, že z toho mám obrovskou radost, a ještě koaliční partneři určitě dodají další. Takže myslím, že ta kandidátka koalice pro Královéhradecký kraj bude opět velmi silná.

A čím to je, že krutopřísná není ta kandidátka na předsedu?

Protože máte omezený okruh lidí, kteří se logicky do toho pustí, protože dělat předsedu strany jako komunální nebo regionální politik je samozřejmě o dost komplikovanější. A snažil jsem se vysvětlit, že jsou tady praktické důvody, proč je dobré, aby předseda byl v Poslanecké sněmovně nebo aspoň v parlamentu. Ale i na Slovensku vidíme, že pan Sulík, myslím, je europoslanec a řídí stranu. Ono se to dá udělat. Samozřejmě i senátoři, to máme za sebou, ale uvidíme. Já myslím, že je ještě předčasné takhle o tom kombinovat a život nám ukáže.

A co ukáže život a kdy konkrétně řeknete, jestli už to tedy není v té rovině – možná nebo nevylučuji?

Určitě do konce roku. Já očekávám, že někteří z potenciálních kandidátů ohlásí ještě do Vánoc svoji kandidaturu. Je to logické, aby měli čas oslovit i delegáty. Považuji to za ten termín, který je logický.

A byl byste i pro to, aby se na tom sjezdu vybralo celé nové předsednictvo tak, jak to navrhuje právě Marian Jurečka? Nebo byste tam nechal to staré, stávající?

Já myslím, že to svoji logiku má. Aby všichni dali své funkce k dispozici. Samozřejmě ne kvůli tomu, že by nějak zklamali, ale nový předseda by měl mít vlastně šanci i třeba si říct, koho tam chce a koho nechce. Já jsem to sice nikdy nedělal, měl jsem takovou zásadu, ale na druhou stranu to má svoji logiku. Já vzpomínám na to, kdy po rezignaci Miroslava Kalouska nastoupil Jiří Čunek a měl tam staré předsednictvo a starý celostátní výbor a jak ta symbióza pak byla komplikovaná. Takže my nemůžeme nějak donutit členy předsednictva, aby rezignovali a přihlásili se znovu do té soutěže. Ale pokud by to udělali, tak já bych to osobně ocenil.

Reklama

Doporučované