Hlavní obsah

Běloruská atletka Cimanouská opustila Japonsko

Foto: Profimedia.cz

Běloruská atletka Kryscina Cimanouská.

Reklama

Běloruská atletka, která odmítla příkaz odcestovat z olympijských her předčasně domů, odletěla z Japonska. Čtyřiadvacetiletá Kryscina Cimanouská ve středu ráno nastoupila do letadla směr Vídeň.

Článek

Očekávalo se, že Kryscina Cimanouská poletí přímo do Varšavy, protože Polsko jí udělilo humanitární vízum. Na poslední chvíli ale změnila destinaci a zamířila do Vídně. Novinářům to řekl jeden z pracovníků letiště.

Není jasné, zda bude dále cestovat do Polska, hodlá zůstat v Rakousku, případně cestovat jinam.

Cimanouská pro BBC uvedla, že její akce nebyla politickým protestem. „Miluji svou zemi a nezradila jsem ji. Jde o chyby, kterých se dopustili naši úředníci na olympiádě,“ řekla Cimanouská.

Sportovkyně vyjádřila obavy o svou bezpečnost poté, co byla minulý týden po kritice svých trenérů donucena sbalit si věci a odjet na tokijské letiště Haneda. Tam odmítla do letadla směřujícího do Běloruska nastoupit, podle CNN ukázala japonskému policistovi pomocí překladače v mobilu, že potřebuje pomoc.

Po návštěvě místní policejní stanice dostala ochranu, poté ji příslušníci policie odvezli na polské velvyslanectví v Tokiu, kde zůstala až do středeční cesty na letiště Narita.

Běloruský olympijský výbor tvrdí, že Cimanouskou z národního týmu vyřadil kvůli jejímu emocionálnímu stavu. V úterním rozhovoru pro BBC však Cimanouská uvedla, že netrpí žádnými psychickými problémy a s lékaři v olympijské vesnici o svém stavu vůbec nehovořila.

Dle jejích slov ji překvapilo, když jí vedení týmu oznámilo, že má z OH odjet, protože „neřekla nic politického“. Do Běloruska by se ráda vrátila, až bude vědět, že je to bezpečné. „Možná se budu moci vrátit až po pěti nebo deseti letech,“ uvedla.

Česká republika nabídla sportovkyni pomoc v podobě azylu. Cimanouská ale s největší pravděpodobností o azyl požádala v Polsku, kde již obdržela humanitární vízum. „Běloruská atletka Kryscina Cimanouská je již v přímém kontaktu s polskými diplomaty v Tokiu. Obdržela humanitární vízum. Polsko udělá vše, co bude třeba, aby jí pomohlo pokračovat ve sportovní kariéře. Vlajka Polska vždy znamená solidaritu,“ napsal na Twitteru polský ministr zahraničí Marcin Przydacz.

Vyjádření polského ministra zahraničí naznačuje, že se Varšava může pokusit vyvinout snahu o to, aby Cimanouská na budoucích sportovních událostech reprezentovala právě Polsko.

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) zahájil formální vyšetřování obvinění, že se Bělorusko pokusilo donutit Cimanouskou k návratu domů. „Musíme zjistit všechna fakta, to může trvat dlouho. Mezitím nám jde v první řadě o atletku,“ řekl mluvčí MOV Mark Adams. MOV požádal Běloruský olympijský výbor, aby do konce úterý předložil zprávu o incidentu.

Manžel atletky Arsenij Zdaněvič mezitím z Běloruska uprchl a v současné době se nachází na Ukrajině. Podle některých zdrojů tam utekl se synem, pár však žádné děti nemá. Ukrajinské redakci BBC Zdaněvič řekl, že manželé se nikdy neangažovali v politice a že se vrátí do Běloruska, pokud nebudou obviněni z trestného činu.

V neděli večer se na serveru YouTube objevila nahrávka rozhovoru Cimanouské se dvěma členy běloruské delegace. Zvukový záznam o délce asi 19 minut zveřejnil anonymní účet Nick and Mike, zachycovat má okamžiky těsně před vynuceným odjezdem na tokijské letiště. Pravost nahrávky se ale zatím médiím nepodařilo ověřit.

Ve většině času mluví na nahrávce dva muži, Cimanouská odpovídá pouze minimálně a v průběhu rozhovoru propukne v pláč. Podle ruského opozičního serveru Meduza, který nahrávku zachytil mezi prvními a celou ji přepsal, vystupují na záznamu šéftrenér reprezentace Jurij Mojsevič a zástupce šéfa atletiky Artur Šumak.

Mimo to byl v úterý nedaleko svého domu na sousední Ukrajině nalezen mrtvý šéf organizace pomáhající Bělorusům prchajícím do zahraničí. Šéfa nevládní organizace Běloruský dům na Ukrajině Vitala Šyšova v úterý ráno nalezli oběšeného v parku. Policie zahájila vyšetřování vraždy.

Šyšov, který pomáhal Bělorusům prchajícím před represemi z vlasti, zmizel v pondělí. Podle organizace si šel pravděpodobně zaběhat a už se nevrátil. Úřady prověří všechny verze úmrtí, včetně pokusu zamaskovat vraždu jako sebevraždu. Vital Šyšov byl údajně v poslední době sledován.

Bělorusku od roku 1994 vládne prezident Alexandr Lukašenko. Podle oficiálních výsledků loni opět vyhrál prezidentské volby. Opozice, Evropská unie a některé další země však hlasování považují za zfalšované ve prospěch autoritářské hlavy státu.

V loňském roce byly celonárodní protesty proti jeho spornému znovuzvolení násilně potlačeny bezpečnostními složkami. Někteří známí sportovci se k protestům rovněž připojili. Později ale část z nich přišla o finanční prostředky či je z národních týmů dokonce vyřadili. Tyto případy mapuje Běloruská nadace sportovní solidarity na své webové stránce.

Reklama

Doporučované