Hlavní obsah

Běloruská policie brutálně zmlátila květináře, dával kvítí demonstrantům

Svět bez obalu: Běloruská policie brutálně zmlátila květináře, který demonstrantům rozdával květiny.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

V květinářství Maksima Charošyna se lidé cestou na protesty často zastavovali. A brali si od něj květiny, jimiž pak v ulicích Minsku dávali najevo, že nechtějí násilí. Policie za to Charošyna brutálně zbila.

Článek

Charošyn má teď celý seznam vážných zranění, která mu za to způsobila policie. „Zlomený nos, zranění hlavy, pohmožděniny a zraněné rameno,“ popsal svůj stav květinář.

Policie uvedla, že prý ve vazbě onemocněl.

Na videu v úvodním příspěvku je zachycen okamžik, kdy byl Charošyn zadržen muži v maskách. „Vlezli ke mně do auta, vytáhli mě a povalili na zem. Bili mě, když jsem tam ležel. Netušil jsem, o koho jde,“ popisuje situaci majitel květinářství.

O své svědectví se podělila i jeho manželka. „V půl deváté ráno jsme odešli z domu a nastoupili do auta. Asi za dvě vteřiny se otevřely dveře, mě chytili za ruce a vytáhli ven. Maksima povalili na zem a spoutali mu ruce za zády. Mlátili ho do obličeje. Popadli ho a začali mlátit. Viděla jsem na zemi pod autem kaluž krve. Řekli mi, ať jsem zticha a na nic se neptám, nebo mi dají kuklu přes obličej a já nic neuvidím.“

Květiny se během běloruských demonstrací proti zvolení prezidenta Alexandra Lukašenka staly symbolem nenásilných protestů.

Poté, co se lidé v Minsku dozvěděli o tom, co se Maksimovi stalo, přišlo si mnoho z nich do jeho obchodu květiny nakoupit.

Více v úvodní reportáži. Video je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované