Hlavní obsah

Běloruská policie zasahovala. Stávkujícím hrozí vyhození z práce nebo ze školy

Svět bez obalu: Lidé na řadě míst v Bělorusku stávkovali. Režim reagoval brutálními zásahy. Stávkujícím hrozí vyhození z práce nebo ze školy.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

V pondělí proběhla v Bělorusku generální stávka za odstoupení prezidenta Lukašenka, propuštění všech politických vězňů a vypsání nových prezidentský voleb.

Článek

Zaměstnanci velkých firem nebo obyčejní lidé vyslyšeli výzvu opozice a odmítli zahájit práci, stávkující zatýká policie. Opuštěné továrny, firmy nebo kavárny zachytili Bělorusové na své mobily.

Stávky byly v Bělorusku do této chvíle spíše sporadické, a to i přes výzvy k celonárodnímu zastavení výroby. Režimu se dařilo tuto formu protestů potlačit uvězněním členů stávkových výborů a pohovory vedení firem s pracovníky.

Teď se začíná situace přece jen poněkud měnit. Ke stávce se připojila většina velkých podniků v zemi. Výroba tak byla přerušena například v minské elektrotechnické továrně. I pracovníci velkého závodu na výrobu chladniček přestali v den stávky pracovat. Připojili se i dělníci v největších chemičkách ve městě Grodno. Nejméně deset z nich bylo poté okamžitě zatčeno. Další formou protestů bylo úmyslné zpomalení dopravy.

Studenti ze státní univerzity v Grodném podpořili stávkující dělníky a jejich kolegové na běloruské státní ekonomické univerzitě opustili vyučování. Studenti v Minsku byli napadeni policií. Mnoho z nich bylo zadrženo a museli se jako zločinci postavit ke zdi.

Desítky běloruských vysokoškolských studentů uvedly, že je za účast na stávce a protestech proti režimu vyhodili z univerzit. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Ke stávkám došlo poté, co Lukašenko ignoroval ultimátum k předání moci, které vyhlásila opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská společně s dalšími opozičními politiky.

„Naše strategie je založena na představě o občanské společnosti. Pokud Alexandr Lukašeno neslyší, co mu běloruští občané říkají, tak naší strategií bude ho v Bělorusku na jakékoliv úrovni zcela ignorovat,“ říká opoziční politička Volha Kavalková.

Do ulic hlavního města se vydali znovu i důchodci. A ke stávce se přidali také někteří zdravotníci. Dále přerušilo práci asi tisíc zaměstnanců Minského technologického parku.

V tuto chvíli není zcela jasné, jak moc se stávky v zemi mohou rozšířit. Opozice ale i tak začala vytvářet finanční fondy na pomoc těm dělníkům, kteří díky účasti na nich ztratili svou práci.

„Dostáváme do fondů peníze vybrané od obyčejných lidí, podnikatelů - většinou Bělorusů, kteří žijí tady nebo v zahraničí,“ říká žurnalista Franak Viacorka.

„Když zjistíme, že někdo například nějak trpí nebo potřebuje zaplatit pokutu či přišel o svou práci, tak může z těchto fondů získat kompenzaci a právní pomoc,“ dodává novinář.

Den před začátkem stávky se konala v Minsku jako každou neděli demonstrace. Policie proti protestujícím použila opět zábleskové granáty a gumové projektily. Bezpečnostní jednotky pronásledovaly účastníky i v soukromých bytech, kam se snažili schovat. Stávka je testem Lukašenkova autoritářského režimu a také testem síly opozičního hnutí.

Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde. A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované