Hlavní obsah

Běloruské nebe se vyprazdňuje. Britové už ho přelétávat nebudou

Foto: Profimedia.cz

Letadla společnosti British Airways už nad Běloruskem létat nebudou.

Reklama

Evropská unie ještě o případných sankcích proti Bělorusku kvůli únosu letadla Ryanairu nerozhodla, nebe nad Minskem se už ale pomalu uzavírá. Létat skrz běloruský vzdušný prostor už přestalo hned několik aerolinek.

Článek

Britský ministr dopravy Grant Shapps vzkázal tamním aerolinkám, aby se vyhnuly běloruskému vzdušnému prostoru. Ministr tak reagoval na nedělní únos letadla a novináře Ramana Protaseviče.

„Po včerejším nuceném odklonu letadla Ryanairu do Minsku jsem instruoval Úřad pro civilní letectví, aby požádal aerolinky, aby se vyhnuly běloruskému vzdušnému prostoru, a zachovaly tak bezpečnost pasažérů. Pozastavil jsem také letecké povolení (běloruské společnosti) Belavia,“ tweetoval Shapps.

Video z únosu letadla společnosti Ryanair.Video: AP

Šéf britské diplomacie Dominic Raab poslancům řekl, že šlo o „šokující útok na civilní leteckou dopravu“.

Britské aerolinky nicméně nebudou prvními, kdo k tomuto kroku přikročil. Už v průběhu dne se při pohledu na server Flightradar24 bylo zřejmé, že stroje společností Air Baltic a Wizzair se přeletu běloruského území vyhnuly. O tom, zda budou podobně reagovat i ostatní státy Evropské unie, se rozhodne během večeře šéfů vlád a států na summitu v Bruselu.

Reklama

Doporučované