Hlavní obsah
Online

Policie obsadila centrum Minsku a střílí po demonstrantech

Foto: Profimedia.cz

Snímek z protestů v Minsku.

Reklama

aktualizováno •

Ústřední volební komise Běloruska oznámila, že dosavadní prezident Lukašenko po nedělních volbách obhájil svůj post většinou 80,2 % hlasů. Podle opozice volby doprovázely podvody. Už druhý večer v řadě se v zemi protestuje.

Článek

Co byste měli vědět

- Nedělní prezidentské volby vyhrál Lukašenko, vyplývá to z předběžných výsledků oznámených Ústřední volební komisí Běloruska, podle kterých získal 80,2 procenta. Opoziční kandidátku Svjatlanu Cichanouskou podle komise volilo 9,9 procenta voličů. Hlasování podle opozice doprovázely podvody, režim zakázal účast nezávislých pozorovatelů, už před volbami zadrželi velké množství novinářů i aktivistů.

- Napříč celou zemí vypukly v noci na pondělí protesty, policie je tvrdě potlačila. Největší byly v Minsku, kde policie za pomocí zábleskových granátů a slzného plynu zakročila. V některých městech však podle některých informací pořádková policie složila zbraně a přešla na stranu protestujících. V pondělí večer vyšli Bělorusové opět do ulic. Policie se s nimi na mnoha místech střetla a zatkla desítky lidí.

- Běloruský aktivista informoval ruskou agenturu TASS, že při noční demonstraci v Minsku zemřel jeden člověk, do kterého narazilo policejní vozidlo. Běloruská nezávislá televize Next uvádí oběti tři, a také desítky zraněných.

- Běloruská televize na Twitteru zveřejnila fotku s neletálními zbraněmi, které podle popisku pocházejí z České republiky. Ministr zahraničí Petříček řekl, že záležitost prověřují, úřad však o vývozu nemá informace. Zbraně figurují na obchodním embargu, které existuje od roku 2011.

  • Ministerstvo zatím informace o granátech české výroby nekomentovalo

    Česká strana ohledně informací o granátech zatím mlčí.

  • V Minsku večer zahynul demonstrant, uvedla policie

    V Minsku zahynul večer při protestech kvůli falšování výsledků prezidentských voleb jeden z demonstrantů. Mluvčí běloruského ministerstva vnitra na internetu uvedla, že se tak stalo poté, co mu v rukou explodovalo blíže neurčené výbušné zařízení, které chtěl hodit směrem na zasahující policejní speciální jednotky. „Jeden z protestujících se pokusil hodit na pořádkové jednotky výbušné zařízení, ale nástroj mu v rukou vybuchl,“ čímž jej zabil, uvedla policie.

  • Nikdo neví, kde je opoziční kandidátka Cichanouská

    Podle nejbližších spolupracovníků Svjetlany Cichanouské, ale i zahraničních politiků, se nelze s političkou spojit. Podle ruského opozičního média Novaja Gazeta odešla Cichanouská z budovy Ústřední volební komise a od té doby ji nikdo neviděl a s nikým se nespojila.

    Aktualizace: Politička se ozvala šéfce své kampaně. Je v pořádku.

  • Protestující se snaží zablokovat dopravu. Policisté útočí slzným plynem

    Protestující v Minsku přišli s novou taktikou. Vytváří dopravní zácpy, aby zabránili průjezdu policie.

    Policisté zatím útočí na protestující, kteří se pohybují na ulicích.

    Na demonstranty používají také slzný plyn.

  • V Minsku se střílí do lidí

    Podle informací novinářů, kteří jsou v běloruském Minsku, začala policie střílet do demonstrantů. Násilí čelí také samotní novináři, včetně těch, kteří reportují za zahraniční redakce.

    V Minsku je velký zmatek. Policie se po nedělní eskalaci připravila na pondělní večer a obsadila centrum města. I demonstranti se však začali strategicky přemisťovat tak, aby je policejní složky „nezahnaly do kouta“.

  • Proti výsledkům voleb protestují i lidé na Palackého náměstí

    Vyjádřit nesouhlas s výsledkem běloruských prezidentských voleb přišli i lidé na Palackého náměstí. Z fotek je zřejmé, že protestu se účastní několik desítek lidí.

    Foto: Seznam Zprávy

    Protestující na Palackého náměstí.

    „V Bělorusku proběhly prezidentské volby. Zase byly zfalšované, tentokrát opravdu nehorázným způsobem, načež lidé vyšli v Minsku a v podstatě ve všech menších i větších běloruských městech protestovat. Byli brutálně rozehnáni, až po několika hodinách v podstatě pouličních bojů. Byli rozehnáni ozbrojenými policejními složkami. Lidé byli většinou bezbranní. Ne většinou, ale určitě. A právě ten způsob, ta policejní brutalita a ta nehorázná nestoudnost, se kterou dneska ráno vyhlásila předsedkyně ústřední volební komise zfalšované výsledky prezidentských voleb,“ vysvětlil svou účast na protestu Max Ščur pro rádio Expres FM.

    Foto: Seznam Zprávy

    Transparenty protestujících.

  • Běloruská policie obsadila centrum Minsku a zatýká demonstranty

    Běloruská policie se připravila na možné večerní protesty proti falšování výsledků prezidentských voleb v zemi a obsadila centrum Minsku i všechny přístupové cesty, uvádí tamní média. Uzavřené jsou rovněž i některé centrální stanice metra a vlaky jimi jen projíždějí. Podle svědků agentury Reuters se policisté v běloruské metropoli střetli s demonstranty, které bijí obušky. Začali rovněž opět zatýkat a zatím zadrželi nejméně 30 lidí.

    V 19:00 místního času (18:00 SELČ) měla začít v centru Minsku další demonstrace, kvůli všudypřítomné policii ale aktivisté začali diskutovat o plánu B“, plyne z informací na sociálních sítích. Podle něj by se lidé měli nejprve sejít v jednotlivých čtvrtích města a teprve větší davy by se měly postupně přesouvat do centra.

  • Minsk uzavřel metro, protestující pochodují do centra pěšky

    Hlavní běloruské město Minsk přerušilo na dnešní večer dopravu metra. Protestující proto pochodují z předměstí až do centra pěšky.

  • Putin vyzývá Lukašenka k větší integraci obou států

    K výsledku sporných běloruských voleb se už vyjádřil i ruský prezident Vladimir Putin. Chce, aby sousední Bělorusko znovu navázalo na plány ohledně větší integrace obou zemí. Putin také naznačil, že je třeba, aby začal mírový dialog s běloruskou opozicí.

    Ruský vůdce dlouhodobě usiluje o užší vztahy s Minskem pod záminkou sjednocení států, což doposud Lukašenko odmítal. Obvinil Rusko z toho, že chce zemi spolknout.

    „Doufám, že vaše státní aktivita usnadní vzájemně prospěšné rusko-běloruské vztahy ve všech oblastech, prohloubí spolupráci v rámci státu Unie a vybuduje integrační procesy,“ napsal Putin Lukašenkovi v gratulačním telegramu. Putin také uvedl, že doufá, že se Bělorusko rozhodne pro užší vojensko-politické vazby s Ruskem uvnitř obranného bloku, do kterého oba patří. Lukašenko na telegram zatím nereagoval.

  • Cichanouská podala oficiální stížnost volební komisi

    Běloruská opoziční prezidentská kandidátka Svjatlana Cichanouská podala kvůli výsledkům voleb stížnost k ústřední volební komisi, napsala agentura RIA Novosti. Množí se totiž informace o zfalšování voleb. Cichanouská už dříve oznámila, že uvedený výsledek neuznává.

  • Londýn, Bratislava, Berlín. Světoví politici se vyjadřují k Bělorusku

    Předseda Evropské rady Charles Michel v pondělí ostře odsoudil agresivní postup bezpečnostních sil proti demonstrantům v Bělorusku protestujícím proti výsledkům prezidentských voleb. Stejný kritický postoj zaujala i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

    Podle německého ministra zahraničí Heika Maase musí Evropská unie po událostech z posledních dní diskutovat o opětovném zavedení sankcí proti běloruskému režimu. EU sankce v minulosti zrušila, když vyhodnotila, že země udělala kroky správným směrem, například propustila politické vězně.

    Podle mluvčího britského premiéra Borise Johnsona je použití násilí proti demonstrantům „absolutně nepřijatelné“. „Již dříve jsme při mnoha příležitostech dali najevo naše obavy ohledně protidemokratických kroků v Bělorusku, včetně zadržování opozičních kandidátů, pokojných protestujících a novinářů,“ uvedl Johnsonův mluvčí.

    Užití síly proti lidem z Běloruska, kteří svobodně uplatňují svobodu slova a shromažďování, na twitteru odsoudila také slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

  • Petříček: Česko neorganizuje protesty v Bělorusku

    Česká republika a její složky podle českého ministra zahraničí Tomáše Petříčka protesty v Bělorusku neorganizovala. Řekl to dnes ČTK v reakci na vyjádření běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, který z organizace protestů proti podobě a oficiálním výsledkům nedělních voleb hlavy státu obvinil „loutkovodiče“ z Česka, Polska a Británie. Petříček poznamenal, že od Lukašenka neviděl žádný důkaz, že by česká vláda měla s takovým obviněním něco společného.

  • EK: Násilí v Evropě nemá svoje místo

    K událostem v Bělorusku se vyjádřila šéfka Evropské komise Usrula von der Leyenová. Odsoudila násilnou reakci policie a vyzvala běloruské úřady, aby spočítaly a zveřejnily správné výsledky voleb.

  • Podle nezávislého média mají noční protesty už 3 oběti

    Podle informací běloruské televize Nexta si noční protesty v Minsku vyžádaly 3 oběti na lidských životech. Jednoho přejel policejní vůz, druhý zemřel po střetu s policií a třetí na popáleniny. Zprávy ale prozatím nejsou ověřeny z více zdrojů.

  • K Bělorusku se český prezident nevyjádří, má dovolenou

    Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolf Jindrák v dopoledních hodinách Seznam Zprávám řekl, že oficiální stanovisko prezidenta Miloše Zemana zveřejní mluvčí Jiří Ovčáček. Ten ale Deníku N napsal, že média mají využít stanovisko Rudolfa Jindráka. Na následnou otázku Seznam Zpráv, která upozorňovala na sdělení ředitele Jindráka, odpověděl Jiří Ovčáček, že „pan prezident má dovolenou“.

  • Lukašenko: Protesty organizují z Polska, Británie a Česka

    Běloruský prezident Alexander Lukašenko, který podle oficiálních čísel v neděli obhájil mandát, se vyjádřil k nočním protestům v zemi. Podle něj demonstranty v ulicích řídili telefonicky lidé z Velké Británie, Polska a České republiky. Lidi v ulicích označil za „ovce, které se nechávají ovládat“.

  • Ministerstvo zahraničí: Vyzýváme běloruskou vládu, aby přestala trestat své občany za výkon ústavou garantovaných práv

    České ministerstvo zahraničních věcí zveřejnilo své oficiální stanovisko k současnému dění v Bělorusku:

    „Považujeme za nepřijatelné, že v souvislosti s předvolební agitací a výkonem shromažďovacího práva byl ještě před hlasováním zadržen vysoký počet osob. Stejně nepřijatelné jsou i zákroky represivních složek proti občanům protestujícím proti průběhu a výsledkům voleb. Tato fakta nás znepokojují a vyzýváme běloruskou vládu, aby přestala trestat své občany za výkon ústavou garantovaných práv.

    Vzhledem k zatčení potenciálního uchazeče o prezidentský post, populárního blogera Sergeje Tichanovského, a následnému uvěznění opozičního kandidáta Viktora Babarika, kterého stejně jako dalšího kandidáta Valerije Cepkala ústřední volební komise odmítla zaregistrovat, nelze tyto volby označit za svobodné a demokratické. Tento závěr potvrzuje i množství zpráv z průběhu hlasování a sčítání hlasů.

    Navzdory nerovným podmínkám projevila běloruská společnost o tyto volby nebývalý zájem, o čemž svědčí jak masová návštěvnost předvolebních vystoupení kandidátky Světlany Tichanovské, tak skutečná účast v den voleb. Takto silné volání veřejnosti po skutečně svobodných volbách nelze ignorovat.

    Považujeme za politováníhodné, že nebylo umožněno řádné působení volební pozorovatelské mise OBSE, jediné důvěryhodné mezinárodní organizace monitorující volby v tomto regionu. Česká republika plně respektuje a podporuje nezávislost a suverenitu Běloruska, zároveň však bude za každých okolností podporovat svobodu projevu a shromažďování a rovnou politickou soutěž.“

  • Premiér Babiš odsoudil násilí na demonstrantech

    „Je to postup, který do současné Evropy v žádném případě nepatří,“ napsal český předseda vlády mimo jiné na Twitter.

Reklama

Hlavní zprávy