Hlavní obsah

Bělorusko jako „místo trestného činu“. Protesty a zatýkání pokračují

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Běloruská policie zatkla nejméně 600 demonstrantů během dnešních akcí solidarity věnovaných památce aktivisty Romana Bondarenka, jenž zemřel v nemocnici poté, co byl zbit a zadržen v Minsku.

Článek

Jednatřicetiletý umělec Roman Bondarenko, jenž sloužil ve speciálních běloruských jednotkách, bydlel v centru Minsku na takzvaném náměstí Změn, oblíbeném mezi příznivci opozice. Večer 11. listopadu tam přišli neznámí maskování muži, kteří se snažili odstranit z plotu červené a bílé pásky, jež se staly symbolem běloruských protestů. Bondarenko napsal do místního chatu „jdu ven“ a šel zjistit, proč to tito muži dělají. Místo odpovědi ho ale brutálně zbili, nahnali do autozaku a odvezli pryč. Do nemocnice byl převezen v bezvědomí s traumatickým poraněním a edémem mozku. Na následky zranění zemřel.

Po jeho smrti se v Bělorusku konají akce solidarity. Kromě Minsku akce na památku Bondarenka proběhly také ve Varšavě, Londýně, San Franciscu a Los Angeles.

Soustrast rodičům Romana vyjádřil také prezident Alexandr Lukašenko, který zároven prohlásil, že nařídil vyšetřovacímu výboru, aby jeho smrt „férově a objektivně vyšetřil“. Podle Lukašenka se opozice snaží z Bondarenka udělat „sakrální oběť“. „Tuto vzpouru nikdo nepotřebuje. A posvátnou smrt lidí také nepotřebují. Nejen já, ale i oni. Toto je něčí dítě,“ cituje Lukašenka server Belta.

Současné protesty proti jeho znovuzvolení znovu označil za nelegální a přirovnal je k takzvaným barevným revolucím, při kterých byli svrženi vůdci některých postsovětských zemí. „Každá barevná revoluce činí stát slabším a lidi chudšími,“ řekl Lukašenko.

Protesty pokračují, brutalita také

V reakci na tuto brutální událost Bělorusové vyšli do ulic svých měst i dnes. Ke všem již tradičním heslům běloruských protestů se přidalo i další: „Jdu ven“, což byla poslední Romanova slova. Běloruská policie však demonstranty zase rozehnala. K rozprášení davu použila gumové projektily, slzný plyn a zábleskové granáty.

Podle některých běloruských médií ještě před zahájením akce obsadily centrum města autozaky a jiná technika s ostnatými dráty. Minsk se potýkal také s problémy s internetem. Podle údajů lidskoprávní organizace Vjasna během dnešních protestů bylo zatčeno více než 600 lidí včetně 17 novinářů.

Svjatlana Cichanouská již dříve prohlásila, že Roman Bandarenko se stal „nevinnou obětí hrozného systému“. Oznámila také vytvoření „lidového tribunálu“ a vyzvala Bělorusy, aby se podíleli na práci platformy pro shromažďování důkazů o zločinech Alexandra Lukašenka a jeho režimu. „Naše země se definitivně proměnila v místo trestného činu. Prohlašuji Alexandra Lukašenka a jeho spolupachatele teroristickou organizací, která musí nést zodpovědnost za své zločiny,“ uvedla Cichanouská. „Každý, kdo cynicky porušuje zákon, by měl odpovědět: od členů volebních komisí a provládních pozorovatelů až po úředníky, ideology a důstojníky, kteří vydávají zločinné rozkazy,“ zdůraznila opoziční vůdkyně. Slíbila přitom amnestii členům bezpečnostních složek, kteří nahlásí zločiny svých kolegů.

Reklama

Doporučované