Hlavní obsah

Hokejové mistrovství světa v Minsku nebude, hledá se náhradní místo

Foto: Profimedia.cz

Snímek z posledního mistrovství světa na Slovensku v roce 2019.

Reklama

Plánované mistrovství světa v ledním hokeji se v Bělorusku neuskuteční „z bezpečnostních důvodů“. V pondělí to oznámila Mezinárodní federace ledního hokeje. O náhradním místě pro jeho konání se bude jednat.

Článek

Mezinárodní federace ledního hokeje (IIHF) v pondělí oznámila, že přesune plánované mistrovství světa v ledním hokeji. Učiní tak kvůli „problémům s bezpečností, které jsou mimo její kontrolu“.

Rozhodnutí turnaj přesunout bylo podle federace „nevyhnutelné“. „IIHF má povinnost pečovat o všechny účastníky mistrovství. Z tohoto důvodu má možnost pořadatelství hostitelskému státu odebrat, pokud existují podstatné důvody k obavám o blahobyt a bezpečí hráčů, funkcionářů, diváků i novinářů,“ stojí v prohlášení.

Rada mezinárodní hokejové federace proto konzultovala řadu nezávislých expertů a všechny zúčastněné strany a nakonec se minulý týden sešla s běloruskou vládou. IIHF nakonec dospěla k závěru, že vzhledem k probíhající pandemii i politickým nepokojům v zemi není možné zajistit bezpečný průběh mistrovství.

„Je politováníhodné, že jsme museli odebrat nabídku pořadatelství partnerské dvojici Minsk/Riga,“ uvedl prezident Mezinárodní hokejové federace René Fasel. „Snažili jsme se, aby mistrovství sloužilo jako smírčí nástroj, který pomůže uklidnit politické a společenské problémy, kterým Bělorusko čelí.“

„I když se rada IIHF domnívá, že by mistrovství světa nemělo být využíváno jako politický nástroj, uznala, že by pořádání této akce v Minsku nebylo vhodné, když existují větší problémy, které je nutné řešit, a bezpečí hokejových týmů, diváků a funkcionářů je naší prioritou,“ dodal šéf federace.

Vzhledem k tomu, že letošní MS měly hostit společně běloruská metropole Minsk s lotyšským hlavním městem Rigou od 21. května do 6. června, musí federace zvážit status Lotyšska jako spolupořadatele. O dalším vývoji bude informovat.

Hokejové mistrovství k sobě přitáhlo velkou pozornost již minulý týden, když automobilka Škoda oznámila, že ho nebude sponzorovat, pokud se bude konat právě v Bělorusku. Partnerství s mistrovstvím světa trvá od roku 1993 a Škoda je hlavním sponzorem šampionátu.

„Důsledně dodržujeme, chráníme a prosazujeme všechny předpisy, které ochraňují lidská práva jako celosvětovou základní a všeobecnou potřebu. Z tohoto důvodu Škoda Auto odstoupí z pozice sponzora mistrovství světa v ledním hokeji IIHF 2021,“ uvedl pro ČTK vedoucí komunikace podniku Škoda Auto Tomáš Kotera.

Reklama

Doporučované