Hlavní obsah
Online

Tisíce lidí jsou opět v ulicích, Lukašenkův proslov nezabral

Foto: Profimedia.cz

Snímek z dnešních protestů.

Reklama

aktualizováno •

Lidé v Bělorusku už od neděle protestují proti průběhu prezidentských voleb. Ty oficiálně vyhrál Alexandr Lukašenko. Dění v zemi sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Běloruské úřady měly do pátečního rána propustit všechny vězně, které policie tento týden zadržela při protestech proti falšování výsledků nedělních prezidentských voleb. Organizace hájící lidská práva Amnesty International uvedla, že policie podle svědectví propuštěných demonstrantů některé zatčené mučila. Policie během protestů pozatýkala tisíce lidí, stovky utrpěly zranění. Podle médií o život přišli dva demonstranti.

- I na pátek se v Bělorusku chystají masivní stávky po celé zemi. Nepracuje se v automobilovém závodu MAZ, ve stavebním podniku MAPID nebo ve firmě Integral. V Grodnu na západě země se práce zastavila například v továrně na výrobu automobilových součástí Belkard či ve společnosti VIRPIL Controls. Ke stávce se podle webu Nexta připojili i zaměstnanci nově postavené atomové elektrárny nedaleko Ostrovce.

- Tisíce demonstrantů se v pátek večer před sídlem běloruské vlády v centru Minsku domáhají odstoupení prezidenta Alexandra Lukašenka a šéfky ústřední volební komise, která v ten samý den vyhlásila Lukašenka vítězem nedělních voleb s více než 80 procenty hlasů. Demonstranti se domáhají přepočítání hlasů. Na místo podle agentury TASS jede dlouhá vojenská kolona s vězeňskými vozy.

Dění jsme sledovali také ve čtvrtek

  • Petříček: Rada, včetně Maďarska, se jasně shodla na sankcích

    V pátek odpoledne jednali ministři zahraničí členských států EU. Český ministr zahraničí Tomáš Petříček pro Seznam Zprávy schůzku okomentoval: „Rada se jasně shodla na tom, že běloruské volby proběhly nesvobodně a došlo k manipulaci s výsledky. Vyzvala běloruský režim, aby okamžitě zastavil násilí proti veřejnosti.“ Dodal také, že Josep Borrel byl pověřen, aby sestavil seznam osob, které budou zařazeny na sankční seznam EU. „Dali jsme mu také mandát, aby vstoupil do jednání opozice a režimu a prosazoval zahájení dialogu,“ řekl Petříček.

    „Společně s polským kolegou jsme iniciovali mimořádný summit Evropské rady k tématu Bělorusko, abychom vyslali jasný politický signál k ukončení násilností,“ komentoval Petříček. „Včera jsem také mluvil s maďarským ministrem zahraničí, bavili jsme se o formě sankcí. Během dnešního setkání panovala i na maďarské straně shoda - že sankce musí být,“ popisuje český ministr zahraničí atmosféru u jednacího stolu. Maďarsko a její premiér Viktor Orbán totož udržuje přátelské vztahy s Alexandrem Lukašenkem, diskutovalo se, do jaké míry bude chtít Orbán podpořit unijní sankce směrem k běloruskému režimu.

  • Běloruský novinář má po zatčení zlomené obě ruce

    Web Hrodna.life informoval o tom, že jeden z jeho novinářů byl propuštěn z vězení, kam se před několika dny dostal, se zlomenými pažemi. Během zadržení měl být novinář tvrdě bit a po čtvrtečním předčasném propuštění si stěžovat na bolest v rukou, následné lékařské vyšetření odhalilo zlomeniny.

  • Záběry z klidné demonstrace v Minsku

  • Ministři EU schválili sankce vůči Bělorusku

    Ministři zahraničí Evropské unie se v pátek na mimořádné videokonferenci dohodli na tom, že sedmadvacítka uvalí nové sankce na běloruské představitele zodpovědné za násilné potlačení protestů po sporných volbách hlavy státu. Pro Seznam Zprávy schůzku okomentoval český ministr zahraničí Tomáš Petříček.

  • Bělorusko vrátilo Rusku zadržené údajné žoldnéře

    Ruská generální prokuratura oznámila, že běloruské úřady vrátily do Ruska 32 Rusů, které v Bělorusku zadržely jako údajné žoldnéře z Vagnerovy soukromé vojenské společnosti. Vyšetřovatelé je podezírali, že měli v Bělorusku rozpoutat nepokoje před prezidentskými volbami. Uvedla to agentura Interfax. Další, v pořadí 33. zadržený Rus, má i běloruské občanství, a tak zůstal v Bělorusku, dodala.

  • Předseda delegace Evropského parlamentu nebyl vpuštěn do Běloruska

    Robert Biedroń, kterého s delegací vyslal do Běloruska Evropský parlament, byl na hranicích země informován, že je na daném území nechtěnou osobou a musí ihned odjet. Informaci potvrdil i sám Biedroń na svém Twitteru.

  • Lukašenko promluvil k občanům Běloruska

    „Nechoďte teď do ulic. Používají vás a naše děti jako krmivo pro děla! Mnoho lidí sem přišlo z Polska, Nizozemska, Ukrajiny, Otevřeného Ruska, od Navalného a tak dále. Agrese proti zemi již začala,“ pronesl běloruský prezident Lukašenko v prvním oficiálním proslovu k lidu.

    Vybídl také příslušníky pořádkových sil ke zdrženlivosti. Řekl, že nemá žádné výtky, ale jedině prosbu. „Když už člověk padl a leží, neměli by ho dál bít. Tedy měla by tu být jistá brzda.“ Současně prohlásil, že jako voják chápe smýšlení příslušníků pořádkových jednotek, rozhořčených případy zákeřného napadení jejich kolegů, z nichž se stali doživotní invalidé.

  • Polsko finančně podpoří běloruskou společnost a média

    Polsko podpoří občanskou společnost a nezávislá média v sousedním Bělorusku, oznámil dnes před poslanci premiér Mateusz Morawiecki. „Na uskutečnění tohoto programu plánujeme v prvém roce vynaložit 50 milionů zlotých (asi 297 milionů Kč),“ řekl šéf vlády s tím, že do této sumy nejsou započteny prostředky na stávající programy, jako je například televize Belsat, vysílající z Polska.

  • Vojáci před budovou vlády položili štíty, lidé je začali objímat

  • Tisíce demonstrantů v centru Minsku

    Tisíce demonstrantů se před sídlem běloruské vlády v centru Minsku domáhají odstoupení prezidenta Alexandra Lukašenka a šéfky ústřední volební komise, která dnes vyhlásila Lukašenka vítězem nedělních voleb s více než 80 procenty hlasů. Demonstranti se domáhají přepočítání hlasů. Na místo podle agentury TASS jede dlouhá vojenská kolona s vězeňskými vozy.

  • Lukašenko veřejně ujistil, že je naživu a neodjel do ciziny

    „Na začátek - jsem zatím naživu a nejsem v zahraničí, jak někteří naši vážení ‚uvědomělí‘ úmyslně rozhlašují, že prezident opustil zemi a nalézá se v cizině. Dnes je 14. srpna a setkáváme se, abychom posoudili práci strojírenského odvětví,“ řekl prezident podle agentury Interfax na úvod rezortní porady. Od pondělí se podle médií hlava státu neobjevovala na veřejnosti, což posilovalo spekulace, že ze země odjel.

  • Tisíce lidí v ulicích Minsku

    Centrem hlavního běloruského města se v průběhu pátku začaly tvoři spontánní protesty. Několikatisícový průvod prochází městem a volá „Odejdi!“. Apel je směřovaný na Alexandra Lukašenka. Podle pozorujících novinářů se tak obrovské demonstrace v zemi konaly naposledy v roce 1991. K protestujícím ve městě se přidávají i zaměstanci továren a velkých firem. Některé skupiny demonstrantů už míří i k sídlu vlády nebo běloruské KGB.

  • Konečné oficiální výsledky voleb

    Běloruská volební komise v pátek oznámila konečné výsledky nedělních prezidentských voleb, informuje server Tut.by. Doposud byly známy pouze předběžné výsledky. Podle komise zvítězil stávající prezident Alexandr Lukašenko s 80,1 procenta hlasů. Druhý nejvyšší počet hlasů získala opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská, která získala 10,1 procenta.

  • V Brně vyvěsili historickou vlajku Běloruska

    Brněnští radní v čele s primátorkou Markétou Vaňkovou (ODS) na budově Nové radnice vyvěsili historickou vlajku Běloruska. Chtějí tak vyjádřit podporu tamní občanské společnosti. Tímto způsobem tak reagují na násilí po zmanipulovaných prezidentských volbách, které oficiálně ovládl dosavadní vládce Alexandr Lukašenko. „Víme, že nejsme tvůrci zahraniční politiky, ale tamní situace nás velmi znepokojuje. Jako představitelé druhého největšího města v České republice jsme chtěli apelovat, aby byly dodržovány principy demokratického státu,“ uvedla primátorka. S nápadem přišel radní pro kulturu Marek Fišer (Piráti). „Vymezujeme se vůči represím běloruské státní moci,“ doplnil.

Reklama

Hlavní zprávy