Hlavní obsah

Běloruský politický vězeň se přímo v soudní síni pokusil o sebevraždu

Foto: Profimedia.cz

Stěpan Latypov během svého zadržení v září 2020.

Reklama

aktualizováno •

Běloruský politický vězeň Stěpan Latypov se během soudního jednání v Minsku pokusil o sebevraždu. Podle svědků si v září zadržený muž zabodl do krku pero. Latypova zdravotníci uvedli do umělého spánku a převezli do nemocnice.

Článek

První červnový den začal soudní proces s běloruským arboretistou Stěpanem Latypovem. Politický vězeň, kterého běloruská policie zadržela v září 2020, se ale v soudní síni, kde byl umístěn v kleci pro obviněné, pokusil o sebevraždu. Aktuálně je Latypov podle běloruských a ruských nezávislých médií v umělém spánku, do kterého ho lékaři uvedli ještě před převozem do nemocnice.

Podle svědků se Latypov pokusil podřezat perem ze složky s dokumenty, kterou měl k dispozici během soudního jednání, uvádí běloruská pobočka Rádia Svobodná Evropa. Muž si měl podle výpovědi účastníků soudu stoupnout na lavičku, opřít se nohama o mříže klece a zabodnout si pero do krku, kde s ním měl dále pohybovat. Následně se po pádu na zem Latypov pokusil zranit i na rukách. Justiční stráži pak mělo poměrně dlouho trvat klec otevřít a Latypov ještě před příjezdem záchranářů ztratil na chvíli vědomí.

Podle běloruského týdeníku Nasha Niva trvalo otevření prostoru pro obviněného tak dlouho, protože justiční stráž u sebe neměla klíče. Podle týdeníku Latypov před pokusem o sebevraždu řekl, že mu policisté „slíbili“, že pokud se k vzneseným obviněním nepřizná, dojde k obžalobě i jeho rodiny a blízkých. Podle Latypovova otce byl zadržený muž od 11. dubna v cele pro osoby z psychickými potížemi, uvádí deník Novaja Gazeta.

Latypova zadržela běloruská policie v září 2020, kdy se spolu se svými sousedy pokusil zabránit přemalování nástěnné malby s podobiznami „dýdžejů změny“, tedy dua hudebníků Vlad a Kirill, kteří na protirežimní demonstraci pustili píseň „Změny“ rockera Viktora Coje, symbolu konce Sovětského svazu, píše německá agentura DPA.

Krátce po zadržení se v běloruské státní televizi objevila reportáž, podle níž měl Latypov stát za objednávkami nebezpečných chemických látek do Běloruska, s jejichž pomocí mělo dojít k otravě příslušníků bezpečnostních složek, píše ruský opoziční server Meduza. Podle chemiků oslovených běloruským serverem Tut.by, ale reportáž zmiňovala takové druhy látek, které jsou buď naprosto běžnou součástí domácnosti, nebo naopak ty, se kterými je obtížná manipulace i pro odborníky v laboratoři.

V obžalobě, která byla vznesena v dubnu tohoto roku, se nicméně toto obvinění neobjevuje. Vyšetřovatelé viní Latypova celkem ze tří přečinů, konkrétně z „organizace skupinových akcí, které hrubě porušují pravidla veřejného pořádku a nerespektují nařízení úřadů“, z nerespektování pokynů policisty a podvodu „ve velkém měřítku“, informuje běloruská mutace Rádia Svobodná Evropa.

Před soudem se měl v úterý Latypov objevit s modřinou pod pravým okem, ovázaným zápěstím levé ruky, zraněným levým uchem a sádrou na ukazováčku pravé ruky. Podle jeho právníka muž ještě v době poslední návštěvy ve vazbě 28. května taková zranění neměl. V září 2020 označila běloruská lidskoprávní organizace Viasna Latypova za politického vězně a vyzvala k jeho okamžitému propuštění z vazby a zastavení trestního stíhání.

Syn rodičů biologů se narodil před 41 lety v Brestu. Jako arboretista prošel ve Velké Británii kurzem IRATA pro pracovníky vykonávající svou práci ve výškách, následně pracoval v několika zemích po celém světě. Od svého zadržení strávil téměř devět měsíců ve vazební věznici ve Volodarské ulici v Minsku. Zařízení Latypov popsal svým přátelům jako „budovu v suterénu s palandami ve třech patrech plnou švábů“. V prosinci 2020, kdy byl výrazně omezen jeho kontakt s okolním světem včetně korespondence, byl převezen na vyšetření do běloruského Centra duševního zdraví. V lednu 2021 se pak podle Rádia Svobodná Evropa nakazil ve věznici covidem-19.

V Bělorusku nejde o první případ pokusu o sebevraždu během soudního líčení nebo při pobytu ve vězení. V roce 2016 se politický vězeň Vladzimir Kondrus pokusil před konáním soudu podříznout žíly, dozorci si toho ale včas všimli a muž neutrpěl vážnější zranění. O dva roky později se ke stejnému činu odhodlal aktivista Dmitrij Polienko u městského soudu v Minsku, když se dozvěděl, že jednání se bude konat za zavřenými dveřmi. Jednání bylo nakonec otevřeno pro veřejnost.

V roce 2020 si pak 44letý Valerij Serov podřízl žíly u okresního soudu v běloruském Mohylevu, muž ale po převozu do nemocnice zemřel na ztrátu krve. Byl obviněn z krádeže, za což mu hrozily až 4 roky vězení. V Bělorusku nejde o výjimečný čin ani za mřížemi. Po konfiskaci osobních věci a bible se o sebevraždu pokusil politický vězeň a spoluzakladatel běloruské Křesťansko-demokratické strany Pavel Severinets, na protest proti nehygienickým podmínkám ve vězení si pak podřízl žíly také politický vězeň Sergej Petruchin a disident Mikalaj Autuchovič si pak na protest proti zacházení ze strany dozorců poranil břicho.

Reklama

Související témata:

Doporučované