Hlavní obsah

Běloruský soud poslal na 14 let do vězení opozičníka Babaryku

Foto: Profimedia.cz

Volební kampaň Viktara Babaryky v létě 2020.

Reklama

Běloruský soud poslal na 14 let do vězení předního opozičního představitele Viktara Babaryku, uznal ho vinným z korupce. Babaryka byl jedním z hlavních soupeřů autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka před loňskými volbami.

Článek

Bývalý šéf peněžního ústavu Belgasprombanka byl zatčen v červnu 2020, když se pokusil zaregistrovat jako Lukašenkův protikandidát. Volební komise ho následně z voleb vyloučila. Babarykův právní tým před vynesením rozsudku uvedl, že obvinění jsou vykonstruovaná s cílem zmařit jeho politické ambice. Prokuratura pro politika žádala 15 let odnětí svobody.

Fakt, že verdikt vynesl nejvyšší soud, brání Babarykovi podat odvolání, upozornila agentura AFP.

Babaryka u soudu 28. června řekl, že obvinění z korupce, která byla proti němu vznesena, byla vykonstruována, a trval na své nevině. „Nemohu se přiznat ke zločinu, kterého jsem se nedopustil. Za nic se nestydím, protože jsem neudělal nic nezákonného ​​ani nic blízkého něčemu nelegálnímu. Jsem si jistý, že jsem se vždy choval v mezích zákona a nikdy jsem neprováděl žádné činnosti, které by porušovaly běloruské zákony,“ cituje Babaryku web stanice Radio Free Europe.

Podle obžaloby měl Babaryka vést organizovanou skupinu, která se zabývala nezákonnými finančními transakcemi. Mezinárodní organizace pokládají Babaryku za politického vězně.

Tři dny před loňským zatčením opozičníka převzaly běloruské úřady kontrolu nad Belgasprombankou a zadržely několik vedoucích pracovníků pro obvinění z daňových úniků a praní špinavých peněz. Na rozdíl od Babaryky se jeho kolegové k činům přiznali, podle lidskoprávních organizací šlo ale o vynucenou výpověď.

Na rozsudek stále čeká Babarykův syn Eduard, kterého policisté zadrželi stejně jako Viktara 18. června loňského roku. Podle vyjádření volebního štábu jim nedovolili spojit se s právními zástupci a oba ihned putovali do vazební věznice KGB.

„Jedinou jeho vinou je, že je můj syn,“ řekl kandidát na prezidenta o Eduardově zatčení. Právě zadržení syna, který byl šéfem jeho volebního štábu, mělo být jakousi pákou k Babarykovu doznání. Vyšetřovatelé podle nezávislých běloruských médií nabízeli výměnou za přiznání snížení trestu, nebo dokonce Eduardovo propuštění. Babaryka ale spolupráci s úřady odmítl.

Sedmapadesátiletý opozičník a bývalý bankéř byl v době svého zatčení považován za jednoho z nejvážnějších Lukašenkových soupeřů ve volbách.

Podle oficiálních výsledků loňského klání o prezidentský úřad zvítězil opět Lukašenko, jenž východoevropské zemi vládne tvrdou rukou od roku 1994. Opozice a také některé země však považují oznámený výsledek za zmanipulovaný a Bělorusko zažilo obrovskou vlnu protestů. Policie proti nim tvrdě zasáhla a desetitisíce lidí zatkla. Ochránci lidských práv hovoří o hromadném zatýkání, zastrašování a mučení protestujících.

Babaryka je jedním z řady opozičních představitelů, které bezpečnostní složky před volbami zadržely nebo kteří ze země uprchli, podotkla AFP. Evropská unie na Lukašenka a jeho spolupracovníky uvalila sankce. Lukašenko, jehož podporuje Moskva, však odmítl odstoupit.

Reklama

Související témata:

Doporučované