Hlavní obsah
Online

Běloruská opozice zřejmě přistoupí k vytvoření exilové vlády

Foto: Profimedia.cz

Policisté zasahovali i na vzpomínkové akci oběti protestů.

aktualizováno •

Protesty v Bělorusku si vyžádaly život nejméně jednoho demonstranta, stovky zraněných a tisíce zatčených. A ani třetí den po vyhlášení Lukašenka vítězem voleb se situace neuklidňuje.

Článek

Co byste měli vědět?

- Nedělní prezidentské volby vyhrál Lukašenko, vyplývá to z předběžných výsledků oznámených Ústřední volební komisí Běloruska, podle kterých získal 80,2 procenta. Opoziční kandidátku Svjatlanu Cichanouskou podle komise volilo 9,9 procenta voličů. Hlasování podle opozice doprovázely podvody, režim zakázal účast nezávislých pozorovatelů, už před volbami zadrželi velké množství novinářů i aktivistů.

- Napříč celou zemí vypukly v noci na pondělí protesty, policie je tvrdě potlačila. Největší byly v Minsku, kde policie s pomocí zábleskových granátů a slzného plynu zakročila.

- Protesty pokračují již třetí den v řadě a někteří z aktivistů hovoří rovněž o zahájení celostátní stávky.

- Běloruská televize na Twitteru zveřejnila fotku s nelegálními zbraněmi, které podle popisku pocházejí z České republiky. Ministr zahraničí Petříček řekl, že záležitost prověřují, úřad však o vývozu nemá informace.

Vývoj situace jsme sledovali i včera:

  • Za demonstrující se postavily Baltské a Severské státy

    Ministři zahraničních věcí Dánska, Estonska, Finska, Islandu, Litvy, Lotyšska, Norska a Švédska vydali společné prohlášení k běloruské situaci. „V kontextu posledního vývoje v Bělorusku vyjadřujeme velké znepokojení ohledně násilí na protestech, které se odehrávají v odpovědi na podezření kolem volebních podvodů. Velmi nás znepokojují zprávy o fyzických zraněních způsobených demonstrantům.

    Prezidentské volby, které se odehrály v Bělorusku 9. srpna roku 2020, neodpovídají mezinárodním závazkům Běloruska, mezinárodně uznávaným standardům demokracie a právního státu a nebyly svobodné a spravedlivé.

    Naléhavě žádáme běloruské úřady, aby zastavily pronásledování politických odpůrců, okamžitě propustily všechny nespravedlivě zadržené a dodržovaly lidská práva a svobody. Vyzýváme běloruskou vládu, aby okamžitě zahájila skutečný politický dialog s opozicí, aby nedošlo k dalšímu použití násilí.

    Zůstáváme zavázáni lidem Běloruska a budeme pečlivě sledovat další vývoj,“ stojí v prohlášení.

  • Policejní brutalita pokračuje. Opozice možná vytvoří exilovou vládu

    V běloruském Minsku třetí noc pokračují protesty proti zvolení staronového prezidenta Alexandra Lukašenka, přestože vůdkyně opozice Svjatlana Cichanouská odjela ze země. Zatýkání se podle BBC odehrává u stanice metra Puškinova, kam lidé přicházeli položit květiny k místu, kde zahynul demonstrant. Podle verze ministerstva vnitra mu v rukou vybuchla improvizovaná bomba, kterou se chystal vrhnout na policisty.

    Na videu TV Nexta je vidět brutální chování policistů k motorkářům.

    Policejní zásah si ale ne všichni nechají líbit. Například tato starší dáma se bránila slovy „jdu na procházku“.

    Další záběry ukazují nepřiměřenou reakci ze strany policisty. Obuškem zasáhl kolemjedoucí dodávku.

    Podle ruského listu Kommersant Lukašenkova mašinerie prakticky nedává protestům žádnou šanci, a tak běloruská opozice zřejmě přistoupí k vytvoření exilové vlády, usilující o uznání podle venezuelského scénáře.

  • Na internetu kolují záběry členky volební komise vylézající z okna

    Na sociálních sítích koluje záběr členky volební komise, která vylézá s okna s taškou. Spekuluje se, že v ní byly hlasy pro opoziční kandidátku Svjatlanu Cichanouskou.

  • Bělorusko žádá objektivní a realistické porozumění ze strany EU

    Běloruské ministerstvo zahraničí podle státní agentury Belta vyzvalo zahraniční partnery, aby se pokusili porozumět dění v Bělorusku „objektivně, realisticky, bez emocí a bez uspěchaných prohlášení“.

    Běloruská diplomacie tak reagovala na prohlášení Evropské unie, která prohlásila, že nedělní prezidentské volby v Bělorusku „nebyly ani svobodné, ani spravedlivé“, a pohrozila sankcemi.

  • Běloruští policisté vyhrožovali protestujícím granátem

    Dva běloruští policisté zatkli patnáctiletého protestujícího a kolemjdoucím vyhrožovali ručním granátem. Teenagera potom odvlekli do dodávky.

  • V běloruském Brestu se protestující střetli s policisty

    Na videu z běloruského města Brest, které se šíří sociálními sítěmi, je vidět drsný střet protestujících s policisty.

    V jiných částech Běloruska vytahují policisté demonstranty z jejich aut.

  • Evropská unie vyzývá Bělorusko ke skutečnému dialogu se společností

    EU vyzvala běloruské představitele ke „skutečnému dialogu“ se společností s cílem předejít dalším násilnostem.

    Borrellův mluvčí dnes uvedl, že Bělorusko má být na pořadu neformální schůzky ministrů zahraničí EU, která se bude konat 27. a 28. srpna v Berlíně. Ministři by mohli připravit rozhodnutí pro šéfy států a vlád, kteří se sejdou 24. a 25. září v Bruselu, dodala AFP.

  • EU: Volby v Bělorusku nebyly fér, hrozí sankce

    Evropská unie v prohlášení vydaném ve jménu 27 členských států uvedla, že nedělní prezidentské volby v Bělorusku „nebyly ani svobodné, ani spravedlivé“, a pohrozila sankcemi. „Důkladně přezkoumáme vztahy mezi EU a Běloruskem,“ píše se v dokumentu. Komuniké v této souvislosti zmiňuje možné zavedení sankcí proti představitelům režimu zodpovědným za použití násilí proti demonstrantům, nespravedlivé zatýkání a falšování výsledků voleb.

    Šéf unijní diplomacie Josep Borrell dnes podle agentury AP uvedl, že sedmadvacítka důkladně přezkoumá své styky s Běloruskem, posoudí počínání běloruských úřadů a případně rozhodne o opatřeních proti osobám zodpovědným za přehmaty a násilí. Běloruský lid podle něj ukázal, že chce změnu.

    AP připomněla, že EU v roce 2004 zavedla embargo na dodávky zbraní Bělorusku a uvalila sankce na činitele podezřelé z podílu na zmizení odpůrců autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka. Většinu sankcí EU zrušila v roce 2016 poté, co Lukašenko propustil na svobodu skupinu politických vězňů.

  • Ruský ministr vyzval k propuštění novinářů

    Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes vyzval běloruské úřady, aby co nejdříve propustily na svobodu ruské novináře, které policie zadržela během rozhánění masových protestů po prezidentských volbách. Šéf německé diplomacie Heiko Maas na společné tiskové konferenci s Lavrovem vyzval Minsk k osvobození všech zadržených.

    Lavrov podle listu Vedomosti upozornil, že ruské ministerstvo zahraničí sleduje situaci nejen novinářů z ruských médií, ale zajímá se i o osud Maxima Solopova ze serveru Meduza, sídlícího v Lotyšsku. „Zpravodaj Meduzy je pro nás především ruský občan. A jako občan Ruska je samozřejmě pod naší ochranou,“ řekl Lavrov. Vedomosti dodaly, že už v neděli se objevily informace, že Solopov byl zmlácen a zatčen, ale od té doby o něm už žádné další informace nejsou.

    Rozhlasová stanice Svoboda na svém webu uvedla, že v Minsku se od neděle pohřešoval i reportér opoziční televize Belsat (vysílající z Polska), který byl spoluautorem reportáže o „ženách blízkých Lukašenkovi“. Dnes se našel v policejní cele. Neznámý ale zůstává osud Solopova z Meduzy, jakož i šéfredaktora listu Naša niva Jegora Martinoviče či zpravodaje ruského serveru Znak.com Nikity Teliženka.

    Sám Belsat upřesnil, že běloruská policie zadržela šest spolupracovníků této stanice, kterou financuje polské ministerstvo zahraničí.

  • V Minsku pokračují třetí den protesty

    V běloruském Minsku třetí noc pokračují protesty proti režimu staronového prezidenta Alexandra Lukašenka. „Policisté zasahují s novou silou. Zatýkání začalo. Jsou slyšet také výbuchy, podobné ohlušujícím granátům, ale k potyčkám dosud nedošlo,“ hlásí opoziční server Belorusskij partizan s odvoláním na informace ze sociálních sítí.

    Soupravy metra podle něj nezastavují na sedmi zastávkách ve čtvrtích, které se staly hlavním dějištěm střetů policie s demonstranty. U každého východu z metra hlídkují těžkooděnci. Bělorusové podle serveru také hlásí vypínání mobilní sítě v hlavním městě. V přístupu k vládním budovám a Lukašenkově rezidenci brání policejní kordony.

    Server Tut.By na sociálních sítích informuje, že lékaře minských nemocnic šokovala těžká zranění demonstrantů, s jakými se ještě nesetkali. Ministerstvo zdravotnictví připustilo, že během dvou nocí protestů bylo zraněno na 200 lidí a v některých případech byly nutné operace.

  • Běloruské úřady údajně vypínají internet

    Úřady v Bělorusku vypínají internet a pokoušejí se blokovat sociální sítě. Podle opozičního serveru Belorusskij partizan tak činí i ve snaze znemožnit šíření protokolů o výsledcích z volebních místností, které „svědčí o tom, že Lukašenko si přivlastnil cizí vítězství“. Tam, „kde počítali hlasy poctivě, opoziční kandidátka získala dvakrát více hlasů“, poznamenal server s odvoláním na fotokopie protokolů volebních komisí.

  • Senátoři by mohli s Pompeem jednat i o Bělorusku

    V návrhu programu schůze se po odpoledním jednání senátního organizačního výboru objevil ještě návrh usnesení k aktuální situaci v Bělorusku. V Bělorusku se po nedělních prezidentských volbách, které podle oficiálních výsledků vyhrál drtivě dosavadní prezident Alexandr Lukašenko, konaly opoziční demonstrace. Tisíce lidí vyjadřovaly nespokojenost s výsledkem voleb a podezření z jejich falšování. Běloruské bezpečnostní síly tyto demonstrace tvrdým způsobem rozehnaly.

  • Policie rozhání lidi, kteří nosí květiny na místo, kde zemřel demonstrant

    Policie zasáhla i proti těm, kteří přinesli květiny na místo, kde zemřel jeden z demonstrantů, informoval o tom ruský server Meduza.

  • Nechoďte ven, neohrožujte své životy, četla zadržená Cichanouská

    „Bělorusové, apeluji na vás, na vaši obezřetnost a respekt před zákonem. Nechci krev a násilí. Žádám vás, abyste nekonfrontovali policii, nechoďte ven na náměstí, abyste neohrozili vlastní životy. Starejte se o sebe a své milované,“ řekla Cichanouská pod evidentním nátlakem ve videu zveřejněném běloruskými úřady.

  • Cichanouská se musela na video zříct svých ideálů

    Státní úřady zveřejnily video, kde opoziční kandidátka čte z papíru prohlášení, ve kterém mimo jiné nabádá lidi, aby nevycházeli do ulic.

  • Stávkují už zaměstnanci několika podniků

    Zástupy lidí odešly ze zaměstnání a míří domů. Připojili se ke stávce. Nejvíc podobných videí se na sociálních sítích objevuje z hlavního města Minsku.

  • Zeveta odmítla, že výbušky použité v Bělorusku jsou její výrobek

    Společnost Zeveta Ammunition z Bojkovic na Uherskohradišťsku dnes na dotaz ČTK odmítla, že při povolebním zásahu běloruské policie proti demonstrantům mohly být použity zásahové výbušky, které vyrábí. V prohlášení zaslaném ČTK to uvedlo vedení podniku. Server iRozhlas.cz informoval, že Česko podezření na možné použití zábleskových granátů české výroby v Bělorusku vyšetřuje, a uvedl, že v Česku tyto výbušky vyrábí právě Zeveta.

  • Zlomená opoziční kandidátka poslala vzkaz: Žádný život za tohle nestojí

    Opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská se slzami v očích natočila vzkaz, ve kterém říká, že „žádný život nestojí za to, co se tady děje“. Svůj odchod do zahraničí komentovala slovy, že ji jistě mnoho lidí pochopí i odsoudí, ale byla postavena před velmi těžkou volbu.

  • Babiš: Bělorusové mají právo na svobodu a demokracii

    Bělorusové mají právo na svobodu a demokracii. Novinářům to dnes v reakci na povolební vývoj v Bělorusku řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Očekává iniciativu Evropské unie ohledně dalšího postupu poté, co polský premiér Mateusz Morawiecki vyzval ke svolání mimořádného summitu.

Hlavní zprávy