Hlavní obsah

Bělorusové z Německa hledají svědky únosu novináře, chtějí soud s Lukašenkem

Foto: Profimedia.cz

Běloruský novinář Pratasevič byl zadržen během letu společnosti Ryan Air FR 4978 z Řecka do Litvy.

Reklama

Tým dobrovolníků z Německa chystá právní kroky proti běloruskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi kvůli zadržení novináře Ramana Prataseviče. Hledají pasažéry letu, který nuceně přistál v Minsku, kde byl novinář zadržen.

Článek

Nevládní organizace složená z Bělorusů žijících v Německu sdílela na svých facebookových stránkách výzvu pro cestující, kteří byli 23. května na palubě odkloněného letu společnosti Ryan Air FR 4978. Ráda by s nimi spolupracovala při přípravě dokumentů pro soudní proces proti Alexandru Lukašenkovi. Pasažérům, kteří se ozvou, nabízí zdarma k dispozici služby nejlepších právníků na letecké právo.

Běloruský novinář Raman Pratasevič byl zadržen na konci května, když se se svou přítelkyní Sofií Sapegovou vracel z Řecka, kde se mimo jiné účastnil ekonomické konference. Let do Litvy, kde oba žijí, byl nucen mimořádně přistát v Minsku. Záminkou byla falešná zpráva o bombě na palubě. Mnozí tento akt odsoudili a označili ho za státní únos.

Monika Simkienová, která byla jednou z cestujících zmiňovaného letu, popisuje, jak Pratasevič panikařil, když zjistil, že let byl odkloněn. Podobný zážitek popisuje také jiný pasažér, podle kterého vypadal Pratasevič „velmi vyděšeně“.

Svědci také uvedli, že Pratasevič na palubě prohlásil, že bude čelit trestu smrti. Bělorusko je jedinou zemí Evropy, která odsouzené popravuje.

Po přistání běloruského novináře i jeho partnerku odvedla policie. Chvíli na to se objevila videa, ve kterých se oba přiznávají ke zločinům proti běloruským úřadům. Jejich přiznání zde ovšem podle mnohých působí vynuceně.

V současné době se Pratasevič i Sapegová nachází v domácím vězení na oddělených místech v Minsku a pod dohledem tajné policie.

Podle běloruských médií to byl přímo prezident Alexandr Lukašenko, kdo dal pokyn k zadržení letadla. Západní země Bělorusko za odklon letadla za účelem zatčení opozičního novináře odsoudily. Podle Evropské unie se jednalo o únos, Spojené státy americké celý akt označily za šokující.

„Byl to případ státem vedeného únosu… státem vedeného pirátství,“ uvedl Michael O’Leary, výkonný ředitel společnosti Ryan Air pro irskou rozhlasovou stanici Newstalk. Autoritám šlo dle něj o odstranění novináře a jeho doprovodu. O’Leary se také domnívá, že spolu s novinářem a jeho přítelkyní vystoupilo z letadla v Minsku i několik agentů ruské tajné služby.

Země Evropské unie požadovaly ihned po incidentu okamžité propuštění Prataseviče a prošetření celé situace. Na prezidenta Lukašenka a další běloruské úředníky uvalila Evropská unie kvůli represi oponentů sankce včetně zákazů cestování a zmrazení majetku. Několik zemí pak vyzvalo letecké společnosti, aby se z důvodu bezpečnosti vyhnuly běloruskému vzdušnému prostoru.

Reklama

Doporučované