Hlavní obsah

Bělošský rasismus na vzestupu, Al-Káida v Íránu. Američtí diplomaté varují

Foto: Profimedia.cz

Protiamerická demonstrace v Íránu. Právě islámská republika je podle Washingtonu hlavním státním sponzorem terorismu.

Reklama

I když Írán, al-Káida nebo takzvaný Islámský stát utrpěly v poslední době porážky, jejich hrozba přetrvává, píše se v každoroční zprávě amerického ministerstva zahraničí o světovém terorismu.

Článek

Pandemie koronaviru sice v posledních měsících zastínila snad kromě globálních změn klimatu všechny ostatní hrozby, to ale neznamená konec terorismu. Americké ministerstvo zahraničí vydalo tento týden svoji každoroční zprávu, z níž jsme vybrali nejzajímavější trendy.

Írán - terorismus jako nástroj státní moci

Spojené státy považují íránský teokratický režim za největšího státního sponzora světového terorismu. Důraz kladou především na aktivity íránských revolučních gard, které poskytují krytí pro zpravodajské operace, které vytvářejí nestabilitu a podněcují násilí na Blízkém východě.

Jejich prostřednictvím Írán podporuje celou řadu organizací, které figurují na americkém teroristickém seznamu, jako Hizballáh, Hamás, Islámský džihád, Katáib Hizballáh (v Iráku) nebo bahrajnské Brigády al-Aštar. Írán také dodává zbraně šíitským povstalcům Hútiům v Jemenu, šíitským skupinám v Iráku, ale také hnutí Taliban v Afghánistánu a Pákistánu.

Foto: Profimedia.cz

Hamzu bin Ládina, který měl v čele al-Káidy nahradit svého otce, zabili vojáci USA vloni na podzim.

Zpráva amerických diplomatů také obviňuje íránský režim, že poskytuje útočiště vysokým představitelům teroristické sítě al-Káida. Ti se v zemi přechodně usazovali před tím, než zamířili na bojiště v jihovýchodní Asii či Sýrii. Jedním z prominentů, který na území islámské republiky několik let žil, byl i Hamza bin Ládin, syn někdejšího nejhledanějšího světového teroristy Usámy bin Ládina. V září 2019 ale život bin Ládina mladšího ukončila americká protiteroristická operace na pákistánsko-afghánském pomezí.

Teror stoupenců nadřazenosti bílé rasy na vzestupu

„Hrozba rasově nebo etnicky motivovaného terorismu, zvláště terorismu bělošských rasistů, je na vzestupu a geograficky se rozšiřuje,“ píše se ve zprávě s odkazem na mnohé takové útoky v loňském roce. Diplomaté citují například vraždění ve městě Christchurch na Novém Zélandu, v německém Halle nebo útok v El Pasu ve Spojených státech.

Rasistická hnutí či jednotlivci útočí nejčastěji na migranty, židy, muslimy nebo jiné náboženské menšiny. K dalším cílům patří gayové, lesby, bisexuálové a transgender osoby, případně vlády, které jim poskytují ochranu.

Islámský stát: ztratili vůdce, ale přizpůsobili se

Americký prezident Donald Trump už sice vloni ohlásil konečné vítězství nad teroristickým hnutím Islámský stát, zpráva ministerstva zahraničí ale ukazuje zcela jiný obraz. Zmiňuje sice dopadení jeho vůdce abú Bakra Bagdádího, navzdory ní se ale Islámský stát „adaptoval, aby pokračoval v boji prostřednictvím svých stoupenců po celém světě a inspiroval své příznivce k páchání útoků“.

Foto: Profimedia.cz

Oběti islamistického útoku v oblasti Tillaberi v Nigeru.

V Africe vzniklo vloni hned několik nových poboček IS a skupiny hlásící se k tomuto teroristickému hnutí jsou aktivní v zemích Sahelu, v oblasti Čadských jezer i ve východní Africe. Skupiny napojené na IS spáchaly řadu útoků i v jižní a jihovýchodní Asii. Loňský útok o velikonoční neděli na Srí Lance si vyžádal životy 250 lidí a stal se tak jedním z vůbec nejtragičtějších útoků IS.

Pákistán: vláda dělá příliš málo

V kapitole věnované Pákistánu sice američtí diplomaté zmiňují nižší počet teroristických útoků v zemi oproti předešlému roku, jinak je ale zpráva k tamní vládě značně kritická. Pákistán podle ní dělá příliš málo proti teroristickým skupinám, zvláště těm, které se zaměřují na soupeření se sousední Indií. Výslovně zmiňován je především rodinný klan Hakkáníů, dlouhodobě známý napojením na pákistánské tajné služby.

USA sice nevedou Pákistán přímo na „černém“ seznamu zemí, které financují terorismus, od roku 2018 je ale na seznamu šedém, který představuje jakési varování. Pokud by země spadla na seznam černý, znamenalo by to pro ni podstatně složitější půjčování si peněz v zahraničí.

„Tón zprávy byl letos kritičtější než v minulém roce,“ citoval list The New York Times Amira Ranu, ředitele Pákistánského institutu pro mírová studia, který se zabývá mapováním teroristických skupin. Napojení pákistánských bezpečnostních složek na klan Hakkání trvá už od 80. let minulého století, připomněl.

Pákistánské ministerstvo zahraničí v reakci uvedlo, že ho vyznění zprávy zklamalo. Premiér Imran Chán pak podráždil Američany během svého čtvrtečního projevu o rozpočtu, v němž mluvil o zabitém vůdci al-Káidy Usámovi bin Ládinovi jako o mučedníkovi - tímto výrazem se přitom označují obvykle hrdinové padlí v boji.

Reklama

Doporučované