Hlavní obsah

Benda (ČNB): Lidé se nemusejí bát, že by v bankomatech došly peníze

Rozhovor s Vojtěchem Bendou, členem bankovní rady ČNB.Video: Petr Novotný, Seznam Zprávy

 

Reklama

Koronavirová panika se točí především okolo skupování potravin. Ale objevily se i úvahy o tom, jestli není vhodné mít doma dostatečnou zásobu hotovosti. Člen bankovní rady České národní banky Vojtěch Benda zodpovědný za peněžní sekci podobné úvahy odmítá, české banky jsou podle něj ve velmi dobré kondici a dokážou přečkat i případné hluboké propady.

Článek

Fráze ‚bank run‘, která označuje panické vybírání vkladů z bank, byla skloňovaná zejména v době vrcholící krize po pádu banky Lehman Brothers na konci roku 2008. Situace se pak opakovala v době evropské dluhové krize, kdy Řekové na přelomu léta a podzimu 2011 vybrali ze svých bankovních účtů přes 55 miliard eur.

„Jsme ekonomika, ve které lidé své měně poměrně hodně věří, což je patrné v krizových situacích, kdy k velkým výběrům, takzvaně do polštáře, nedochází. Menší náznak byl po pádu Lehman Brothers na přelomu let 2008 a 2009, kdy si lidé vybrali trochu více peněz, ale pak se tyto finance postupně vrátily do zásob centrální banky,“ vzpomíná Benda.

Zásoby hotovosti jsou podle něj v současnosti dostatečné, oproti minulosti je ČNB relativně k velikosti ekonomiky a objemu peněz v oběhu posílila.

„Podle informací, které máme od bank a agentur, jež zásobují jejich bankomaty hotovostí, zatím vše funguje naprosto správně, bankomaty jsou pravidelně plněny a peněz je dostatek,“ říká Benda, podle kterého má dostatek hotovosti i v samotná centrální banka.

„Je ale potřeba respektovat, že i když žijeme ve světě bezhotovostního platebního styku, české domácnosti stále dávají hotovosti velkou váhu. To je patrné i z toho, že přibližně dvě třetiny všech transakcí s bankovními kartami jsou výběry hotovosti,“ vysvětluje radní ČNB.

„Lidé nemusejí mít strach, že by v bankomatech nebylo dost peněz, třeba na výběr hotovosti za účelem nákupu potravin,“ uklidňuje veřejnost Vojtěch Benda.

Reklama

Doporučované