Hlavní obsah

Benešov: město, které svými výsledky voleb odráží celorepublikové statistiky

Reportér Aleš Černý přináší informace o volebním dění z Benešova.

 

Reklama

Naši reportéři vyrazili do českých měst sledovat volební dění přímo na místě. Jak to vypadá ve středočeském Benešově, zjišťoval Aleš Černý.

Článek

Reportér Aleš Černý se vydal do Benešova proto, že je průměrný až tak moc, že je tím ve skutečnosti unikátní. Po minulých parlamentních volbách se v tomto městě ukázalo, že procentuální zisky jednotlivých stran tu vyšly velmi podobně jako na celorepublikové úrovni. Co k takovému výsledku může vést? Na to se reportér Seznamu ptal ředitele Muzea Podblanicka Radovana Cádera.

„Benešov je správní a hospodářské centrum regionu, které je velmi podobné regionům venkovským, jako je třeba Vysočina nebo jižní Čechy. Ale na druhou stranu má velmi blízko k Praze, velká část benešovské populace dojíždí denně za prací do Prahy. To znamená, že se tu potkávají názory voličů konzervativních, zaměřené na sociální otázky, s názory voličů liberálních, velkoměstských. Další věc, která s tím souvisí, je ta, že v Benešově a okolí absentují problémy jako nezaměstnanost nebo vyloučené sociální lokality. V ostatních regionech tento důvod zapříčiňuje, že se lidé často kloní k extrémním názorům,“ vysvětluje svůj pohled na věc Radovan Cáder.

Na reportáž z Benešova se podívejte v úvodním videu, volební zpravodajství pak sledujte na našem webu po celý den.

Reklama

Související témata:

Doporučované