Hlavní obsah

Benešová chce detektivům vzít korupční kauzu soudce Sováka

Foto: vlada.cz

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová dlouhodobě zpochybňuje práci policistů v úplatkářské kauze vrchního soudce Zdeňka Sováka.

Reklama

Ministryně spravedlnosti řekla, že se bude „tvrdě snažit“, aby úplatkářský případ vrchního soudce Sováka řešila policie na Moravě. Nechce však vysvětlit, jako to chce udělat - podle zákona nesmí ovlivňovat vyšetřování.

Článek

Osmnáctého ledna musela ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) na policejní výslech. Detektivové si ji pozvali kvůli korupční kauze vrchního soudce Zdeňka Sováka: Marie Benešová totiž dlouhodobě opakuje, že z vyšetřování skandálně utíkají informace, a policisté chtěli vědět, jaké pro to má důkazy.

Podle několika důvěryhodných zdrojů Seznam Zpráv pronesla ministryně spravedlnosti při výpovědi následující větu: „Proto ani nechci, abyste to dělali vy, protože jste podjatí. Budu se tvrdě snažit, aby tato kauza šla na Moravu.“

To si lze vyložit jen tak, že členka Babišovy vlády bude tlačit na to, aby závažná podezření z korupce vyšetřovali jiní detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu. Konkrétně některá z poboček sídlících na Moravě. A aby to dozorovalo Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.

Dnes případ spadá pod pražské vrchní státní zastupitelství v čele s Lenkou Bradáčovou.

Marie Benešová výrok nepopřela. I když ji Seznam Zprávy požádaly o rozhovor, v němž by vysvětlila, jak se hodlá v kauze angažovat. Nebo aspoň aby položené otázky písemně zodpověděla. Konkrétně aby vysvětlila, co myslela tím, že se bude „tvrdě snažit“, aby kauza soudce Sováka „šla na Moravu“, jak uvedla při zmíněné výpovědi na policii.

Ministryně, kterou si před dvěma lety vybral do vlády Andrej Babiš, však na žádosti nereagovala. Zaslané otázky nechal bez reakce i její tiskový odbor.

Ministryně spravedlnosti nemá podle zákona žádné páky, jak v živé trestní kauze ovlivnit, kdo a jak ji bude vyšetřovat. Systém trestního řízení je tak záměrně nastavený, že ani ministr nesmí zasahovat do otevřených kauz, v nichž teprve padla obvinění ze zločinů. Kvůli nezávislosti vyšetřování nemá mít politik nejen informace o stavu vyšetřování, ale ani možnost do jeho průběhu zasahovat.

Podle právníka z Nadačního fondu proti korupci Ondřeje Závodského je výrok ministryně Benešové o přesunu vyšetřování za hranou. Za prvé proto, že ministryně pro takový krok nemá žádný legální nástroj. A pak: zpochybňuje to princip nezávislého vyšetřování.

„Ministryně spravedlnosti musí být ve vztahu k živým kauzám mimořádně zdrženlivá. Protože jinak to vyvolává pochyby, jestli v té věci nemá nějaký svůj zájem,“ řekl Závodský.

Soudce vrchního soudu Zdeňka Sováka, o jehož případ se Marie Benešová tak zajímá, zatkla policie začátkem prosince, obvinila ho z korupce. Jak tehdy zjistily Seznam Zprávy, kriminalisté soudce viní, že chtěl získat 50 milionů od firmy Metrostav - za to, že zařídí pro stavební firmu příznivý odvolací rozsudek. Jde o případ, kdy je Metrostav nepravomocně odsouzený ke ztrátě zakázek v úplatkářském případu hejtmana Davida Ratha.

Marie Benešová práci vyšetřovatelů zpochybnila měsíc po Sovákově obvinění. V rozhovoru pro Právo se zamyslela, proč vlastně policisté Sováka obvinili, když vrchní soudce stejně v justici končil. „Je to zarážející a takové zvláštní. Táhne se to hodně do minulosti. Zásah přišel v momentě, kdy už byl Sovák v podstatě jednou nohou z justice venku a odchází do důchodu, a předtím si toho nikdo nevšímal,“ řekla Benešová v rozhovoru.

A ministryni se nelíbilo ani to, že byla na Zdeňka Sováka uvalena vazba, v níž je sedmdesátiletý soudce trpící silnou cukrovkou dodnes.

„Co jsem se dočetla, je velmi těžce nemocný, takže bych to zvažovala. Navíc, pokud vím, má jako důvod vazby ovlivňování svědků, což se mi také nezdá, že by mohl dělat. Vždyť navíc tam za ním může advokát, takže kdyby chtěl, mohl by někoho ovlivnit přes něj,“ dodala ministryně.

Jako v Čunkově kauze?

Bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (TOP 09) si myslí, že si Marie Benešová ve svém vládním postavení takové výroky nesmí dovolit. „Vůbec je nemá vyslovovat. Jsou to strašně nebezpečná vyjádření,“ řekl Pospíšil.

Mimochodem v roce 2007, když byl ministrem právě Pospíšil, řešila justice aféru s kauzou vicepremiéra Jiřího Čunka. Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká tehdy případ sebrala žalobci, který chtěl Čunka poslat před soud pro úplatek. Nový státní zástupce pak případ zastavil. Později vyšlo najevo, že za tím byly politické tlaky.

„To byl dost odstrašující případ na to, aby si někdo i dnes zahrával s tím, že by se měly kauzy přesouvat jiným vyšetřovatelům podle toho, jak si nějaký politik přeje,“ dodal Pospíšil.

Marie Benešová také v Sovákově kritizuje, že se podrobnosti obvinění objevily v médiích - konkrétně v sérii prosincových článků Seznam Zpráv. Podle ministryně je jisté, že informace utekly od policistů nebo z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Důkazy ale nepředložila.

Naopak vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová uvedla, že nechala celou věc prověřit. Podle Bradáčová se nepotvrdilo, že informace vynesli vyšetřovatelé nebo žalobci.

Reklama

Doporučované