Hlavní obsah

Benešová: Informace o kauze soudce Sováka utíkají od policie. Důkazy neuvedla

Foto: vlada.cz

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová dlouhodobě zpochybňuje práci policistů v úplatkářské kauze vrchního soudce Zdeňka Sováka.

Reklama

Soudce vrchního soudu Zdeněk Sovák je stíhaný pro korupci. Ministryně spravedlnosti o případu pochybuje.

Článek

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) trvá na tom, že podrobnosti z neveřejného vyšetřování korupční kauzy soudce Zdeňka Sováka unikají od policie nebo od státních zástupců.

Tvrdé důkazy na tato závažná tvrzení ale ministryně nepředložila a ani nepředkládá.

„Odkud všechny informace utíkají, když vrchní státní zastupitelství nechybuje a policie také ne?“ odpověděla otázkou na dotaz Seznam Zpráv, na čem svá podezření staví.

Soudce vrchního soudu Sováka zatkla policie začátkem prosince. Detektivové ho obvinili mimo jiné z korupce: soudce podle policistů plánoval, že získá úplatek od obžalované stavební společnosti Metrostav. Za 50 milionů chtěl údajně firmě zařídit příznivý rozsudek.

Podstatu kauzy tehdy Seznam Zprávy jako první podrobně popsaly.

Ministryně Benešová na to reagovala prohlášením, že jde o nepřípustné úniky z vyšetřování. A žádala o vysvětlení vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou, která případ prošetřila a oznámila, že informace nepocházejí od policie ani od státních zástupců.

Seznam Zprávy tento týden napsaly, že si detektivové - v rámci vyšetřování údajných úniků - pozvali právě i ministryni Benešovou k výpovědi. Ministryně před policisty podle zdrojů redakce pronesla větu: „Proto ani nechci, abyste to dělali vy, protože jste podjatí. Budu se tvrdě snažit, aby tato kauza šla na Moravu.“

Neboli - že chce, aby byl Sovákův případ odebrán nynějším vyšetřovatelům v Praze a pracovali na něm jiní policisté. Na dotaz Seznam Zpráv, jak to chce udělat (protože ministr spravedlnosti nesmí do vyšetřování zasahovat), ministryně spravedlnosti neodpověděla.

Nyní ministryně tvrdí, že slovy „aby tato kauza šla na Moravu“ myslela případ údajných úniků. Nikoli prý samotnou úplatkářskou kauzu.

„Neusiluji kauzu Sovák někam přemisťovat, jak mne v článku podezíráte. Podala jsem řádnou námitku podjatosti v kauze úniků odposlechů do tisku, aby je nešetřil policejní orgán a dozorové vrchní státní zastupitelství, odkud, jak jsem přesvědčena, dál informace unikají,“ uvedla Benešová.

Z jejích dřívějších vyjádření je však patrné, že zpochybňuje i okolnosti Sovákova obvinění. V lednovém rozhovoru pro deník Právo se podivila, proč policisté sedmdesátiletého soudce zatkli měsíc před tím, než mu měl vypršet mandát. „Zásah přišel v momentě, kdy už byl Sovák v podstatě jednou nohou z justice venku a odchází do důchodu, a před tím si toho nikdo nevšímal,“ odpověděla Benešová na otázku: Co vás na tom případu zarazilo?

A zapochybovala také nad tím, že soud poslal soudce Sováka trpícího cukrovkou do vazby (kde se navíc nakazil koronavirem).

„Co jsem se dočetla, je velmi těžce nemocný, takže bych to zvažovala. Navíc, pokud vím, má jako důvod vazby ovlivňování svědků, což se mi také nezdá, že by mohl dělat. Vždyť navíc tam za ním může advokát, takže kdyby chtěl, mohl by někoho ovlivnit přes něj,“ zamyslela se Benešová v Právu.

Reklama

Související témata:

Doporučované