Hlavní obsah

Benešová plní příkazy od Babiše. Opozice má naději, sám se připravuji na funkci ministra, říká Pirát Michálek

„Babiš získal Agrofert pochybně. Máme ale naději, že se to v zemi změní.“ Místopředseda Pirátské strany Jakub Michálek byl hostem Martiny Spěváčové.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Premiér Andrej Babiš byl zproštěn trestního stíhání. Středočeský kraj navíc vydal rozhodnutí, v němž pravomocně zastavil přestupkové řízení s Babišem týkající se jeho možného střetu zájmů. Výzvu Seznamu přijal místopředseda Pirátské strany Jakub Michálek.

Článek

Je už pro vás teď Andrej Babiš čistý člověk?

Myslím, že to není možné posuzovat jenom na základě několika aktuálních rozhodnutí, která navíc nejsou finální, ale na základě celé historie toho člověka. A vzhledem k tomu, že tady vyšlo několik knížek, které dokumentují životní příběh Andreje Babiše od těch devadesátých let, od doby, kdy získal diplomatický pas, byl v komunistické straně a nějakým podivným způsobem získal Agrofert od původně státní firmy Petrimex.

Tak knížka je pro vás větší zdroj než třeba rozhodnutí justice a státních žalobců?

Tak tenhle případ se ziskem firmy justice nepřezkoumávala. Víte, proč nepřezkoumávala justice to, proč, a jakým způsobem získal Andrej Babiš Agrofert?

Proč?

Protože ta státní společnost Petrimex podala tu žalobu o jeden den později, než byla zákonná lhůta, takže byla zamítnuta. Takže tímhle způsobem přišla společnost Petrimex o poměrně výnosný Agrofert, se kterým měla uzavřené výhradní smlouvy na distribuci v České republice.

Když se podíváme na konkrétní kauzy, které se teď probíraly na české politické scéně, tak vy jste na začátku září Rozhlasu řekl, teď budu citovat: Případ je skutkově velmi jednoduchý, složitá je na něm osoba obviněného. Co jste tím měl na mysli?

Samozřejmě pozice premiéra je specifická. V tom trestním řízení se posuzuje subjektivní stránka trestného činu. Posuzuje se zavinění. To by se tam mělo prokazovat. To jsem já viděl jako jedinou věc, která by tam potenciálně měla být sporná. To rozuzlení celé kauzy mě tedy velmi překvapilo, protože to, že není možné účelovým způsobem vyvádět firmy z velkého holdingu a tvrdit o nich, že jsou to malé firmy, tak to rozhodl Soudní dvůr Evropské unie. Takže to je poměrně jasná otázka a to tvrzení, že Čapí hnízdo jako školicí středisko Agrofertu a reklamní středisko Agrofertu bylo nezávislou firmou, tak to mě samozřejmě velmi překvapilo.

Věříte tedy české justici?

Já české justici celkem důvěřuji, a proto nechci činit nějaké předčasné závěry.

Přesto používáte tvrdá slova.

Dokud ten proces není finální. Takže důvěřujme té struktuře, že bude fungovat tak, jak má.

Vy říkáte: Chci věřit. Na druhou stranu dáváte na svůj Twitter vyjádření jako: Řekněme si na rovinu, kdyby pan Babiš nebyl premiér a policie měla stejný mohutný spis, tak už by seděl za mřížemi. Tak neprotiřečíte si?

Ne, tak samozřejmě z té praxe to bohužel funguje po celé planetě, že často, kdo má ty špičkové advokáty, tak má trošku jiný standard trestního řízení než normální člověk, který třeba nemá takové právní zázemí. To bohužel takhle je.

A co jste vy jako opoziční poslanec udělal do teď proto, aby to bylo jinak?

Tak já myslím, že jsme udělali opravdu maximum, aby Andrej Babiš měl spravedlivý proces, aby byl vydán justičním orgánům, ostatně není to tak dlouho, co jsme tady spolu seděli a probírali jsme otázku, jestli má být vydán k trestnímu stíhání. Trvalo to asi dva měsíce, byl poměrně silný tlak, aby nebyl vydán k trestnímu stíhání a my jsme se zasadili o to, aby měl naprosto stejný proces jako ostatní lidé v rámci trestní justice.

Soud je pro vás jediná varianta?

Jak jsem říkal, já důvěřuji té struktuře. To znamená, že teď to bude přezkoumávat nejvyšší státní zástupce a nemá smysl, abychom to nějak posuzovali předtím.

Rozumím, ale pokud Pavel Zeman se tedy ztotožní s těmi předchozími verdikty, tak pro vás bude Andrej Babiš očištěn v této kauze?

Já to budu respektovat, samozřejmě.

Bude ale očištěn, podle vás?

Ano. V rámci toho trestního práva samozřejmě bude očištěn. To, jestli ten člověk je důvěryhodný, to, jestli se dopouštěl nějakého nekalého jednání v rámci třeba etické roviny, to si myslím, že si každý může posoudit sám.

V politice nejde o Čapí hnízdo, ale tuto zemi

Mezitím skončí i kauza Čapí hnízdo, která byla často hlavním tématem na jednáních Poslanecké sněmovny v argumentech opozice, pokud takovéto rozhodnutí vyjde, končí to?

Tak kauza Čapí hnízdo má ještě druhou větev, která se týká reklamy a snižování daňového základu, takže to bohužel nějakou dobu ještě poběží. Já si myslím, že opravdu v české politice nejde úplně tak o Čapí hnízdo, jak se to zjednodušuje. Jde o to, že ten stát stagnuje, že v době, kdy prosperujeme, tak místo toho, abychom si dělali rezervy, tak ty rezervy se dávají na populistické dárečky. Neinvestuje se. V oblasti digitalizace, která by uspořila náklady, tak tam není žádný pokrok. Zvyšuje se počet úředníků, to jsou poměrně důležité problémy, které by se měly řešit. Snižuje se procento investic.

Tomu rozumím, ale z opozičních lavic tomu těžko asi nějakým způsobem napomůžete, nebylo by tedy lepší s Andrejem Babišem vládnout, když tedy teď padá ta překážka, že je trestně stíhaný premiér?

O tom jsme určitě neuvažovali. My jsme to poměrně jasně řekli, že budeme vládnout s lidmi, kteří jsou důvěryhodní na nějaké elementární úrovni a to bohužel u pana premiéra Babiše se říct nedá. My jsme si na tom postavili celkem i tu politickou strategii, že vládneme s čistým štítem. V Praze jsme měli nějaké problémy, že nám tam navrhovali různé lidi do dozorčích rad, kteří byli trestně stíháni a odsouzeni. Samozřejmě, že jsme to nepřipustili. Takže nevidím důvod, proč bychom teď měli měnit naši strategii vládnout s čistým štítem Praze nebo v opozici předkládat alternativu.

Jakou máte šanci z opozičních pozic něco prosadit?

Já si myslím, že velkou. Když se podíváte, co už jsme prosadili, tak prosadili jsme třeba zveřejňování smluv ČEZu, to se v minulém volebním období říkalo, že to je nemožné, že to je prostě obrovský vliv pana Beneše a spol. Nám se to podařilo. Podařilo se nám prosadit nominační zákon, zákon proti kumulaci funkcí. Já si myslím, že už i z té opozice jsme prosadili víc než KSČM, která podporuje vládu.

Babiš dosazuje svoje poslušné lidi

Proč nedokážete dostat ANO pod tlak ohledně investic nebo třeba státního rozpočtu a jeho deficitu?

Protože státní rozpočet stejně jako hlasování o důvěře vládě je typický příklad rozhodnutí, které se dělá na úrovni koaličního půdorysu. Tam ty strany si to v podstatě dohodnou a tam drží. My jako opozice můžeme v takových případech představovat lepší alternativu toho, jak by to mělo vypadat a jak by to vypadalo, kdyby vládli Piráti. Mě třeba teď nadzvedl ze židle způsob, jakým byl pan bakalář Nebeský jmenován generálním ředitelem Českých drah. To mně přijde jako opravdu projev obrovské nekompetence Andreje Babiše, kdy si premiér dosazuje do vedení státních firem, těch největších a nejdůležitějších, kde jsou desítky tisíc zaměstnanců…

Na druhou stranu manželka nového ředitele rezignovala na funkci ve státní správě.

Nejde jenom o jeho manželku, jde i o jeho kvalifikaci. On byl v podstatě technický ředitel ve firmě, kde vedl nějakých osmnáct zaměstnanců, aspoň podle toho, co jsem slyšel a podle jeho vlastního životopisu, kvůli němu se snižovala ta kritéria, protože nikdy neřídil firmu, která by měla aspoň 300 zaměstnanců a teď má řídit České dráhy, které mají dramaticky větší počet zaměstnanců. My vlastně nevíme, jakým způsobem to bude fungovat, ale jednu věc víme jednoznačně. Je to člověk, kterého Andrej Babiš řídí přes telefon.

K tomu máte jaké důkazy, že ho Andrej Babiš řídí přes telefon? Vy mu odposloucháváte ten telefon?

Telefon mu neodposlouchávám, ale mluvil jsem s lidmi, kteří byli u těch rozhodnutí, mají informace z těch důležitých schůzek, takže skutečně je to člověk, který je řízen přímo Andrejem Babišem a je tam dosazen kvůli tomu, že je poslušný, nikoliv kvůli tomu, že by byl špičkový manažer.

A co s tím můžete dělat? Obrátíte se na policii, když máte takovéto informace?

No, budeme to samozřejmě řešit v rámci Poslanecké sněmovny, tak, jak to odpovídá parlamentní demokracii.

Takže o tom budete debatovat?

Poslanecká sněmovna kritizuje vládu, dohlíží na vládu a představuje nějakou alternativu. Už se ukázalo, že tam byly až legrační kroky vlády. Nejdříve řekli, že vyberou pana Nebeského a už byla připravená i dozorčí rada, kde to měli provést a pak v rámci interpelace v Poslanecké sněmovně pan Babiš přislíbil, že bude otevřené výběrové řízení. To otevřené výběrové řízení proběhlo, bylo tam 32 uchazečů a vyhrál ho opět pan bakalář Nebeský. Ten stát není v takové kondici, abychom si mohli dovolit rozdávat tyto klíčové posty. To, že tam je plat půl milionu měsíčně, to už je takový jenom bonbonek. My opravdu nejsme v kondici, abychom si mohli rozdávat posty lidem, kteří nemají odpovídající kvalifikaci pro řízení velkých firem.

Takže to vznesete jako téma na půdě Poslanecké sněmovny a očekáváte, že pan Babiš řekne: Pardon, já jsem se mýlil, pan Nebeský zůstává, nebo pan Nebeský odchází?

Ne, my samozřejmě budeme požadovat, aby se uspořádalo nové výběrové řízení, kde budou adekvátní kvalifikační kritéria a aby byl vybrán zkušený manažer, který zvládne řídit tu firmu tak, aby to bylo ve prospěch občanů České republiky.

A jaké si dáváte šance?

Uděláme maximum pro to.

Já se třeba ptám i ohledně vašeho zákona, který se měl týkat státních zástupců. Ten neprošel nakonec, tak jestli si dáváte šance i v tomhle?

Víte co, já myslím, že důležité je, že my jako opozice máme naději. Máme naději na to, že se to jednou změní v této zemi a když já jsem seděl jako opoziční zastupitel v Praze, tak jsem dělal spoustu věcí, které od počátku byly odsouzené k tomu, že budeme přehlasovaní. To je normální. To se v demokracii děje. Ale stejně po těch třech letech se nám podařilo přesvědčit Pražany, že jsme zvýšili náš výsledek z pěti procent na sedmnáct procent.

Naděje stačí?

Naděje, si myslím, že je to nejdůležitější, co nám dává tu sílu a pak samozřejmě ti lidé, kteří nás zastavují na ulici a podporují nás.

Benešová neměla výsledky ani jako státní zástupkyně

Tak a teď od lidí z ulice zpátky do Poslanecké sněmovny. Vy jste ohledně vašeho návrhu, který, jak už jsem říkala, neprošel, řekl: Zjevně plánuje bleskovou likvidaci šéfů státního zastupitelství, Pavla Zemana a Lenky Bradáčové, taková slova jste pronesl tehdy na adresu ministryně spravedlnosti Marie Benešové. Jaký pro to máte důkaz, že chce zlikvidovat Lenku Bradáčovou a Pavla Zemana?

Je to obrovský problém. Teď se to projednávalo na protikorupční radě vlády, která jednomyslně, s výjimkou paní Benešové samotné, doporučila vyslovit nesouhlas vládě s tím návrhem, jak ho připravila paní Benešová.

Paní Benešová se už podle informací, které jsou dohledatelné z veřejných zdrojů, když byla naposledy ministryní spravedlnosti, snažila o nějakou výměnu na postu vrchní státní zástupkyně v Praze.

Já opravdu věřím, že paní Bradáčová má za sebou jeden výsledek, že se jí podařilo zatknout Davida Ratha při korupci, při tom samém činu. Žádnými kličkami, ty kličky trvaly sedm let, ale žádnými kličkami se mu nepodařilo z toho vyklouznout. A to je pro mě jednoznačný výsledek. Paní Benešová, když byla nejvyšší státní zástupkyně, tak nezavřela žádného politika za korupci. Bez ohledu na to, že Miloš Zeman tehdy šel do vlády s tím, že zavřou tisíc podvodníků z privatizace…

Abychom tady neprojížděli konto nejvyšších státních zástupců. Jaké máte důkazy, že chce zlikvidovat Bradáčovou a Zemana?

Celý ten systém, jak ho navrhla paní Benešová, je jednoznačně sestaven s cílem, aby na začátku příštího volebního období došlo k obměně vrchních státních zástupců v Praze a v Olomouci a došlo k obměně nejvyššího státního zástupce. Myslím si, že pro to absolutně není důvod a vzhledem k tomu, jakou důvěru má paní Benešová ve společnosti, tak to považuji za velmi problematické.

Na druhou stranu vy jste zmiňoval, vládní protikorupční rada ten ministerský návrh odmítla, proti je také sociální demokracie, tak nemalujete trochu čerta na zeď, protože to vypadá, že sociální demokracie, alespoň, jak to tvrdí, ten návrh nechce propustit dál.

Tak to nezáleží na ní. Když sociální demokracie má menšinu ve vládě, většinu má Andrej Babiš.

Ale je tady nějaká koaliční smlouva, podle které by se ty návrhy měly schvalovat společně.

Já si myslím, že už se ukázalo historicky, že ANO rozhodovalo většinou v té vládě. Nemyslím si, že by to bylo proti koaliční smlouvě. A kdyby to bylo proti koaliční smlouvě, tak zkrátka to udělat můžou a SPD už se nechalo slyšet, že zvažuje podporu toho návrhu, jak ho připravuje paní Benešová, že se tady vlastně vyvolává hysterie proti státním zástupcům, jak nic nefunguje, ale řekněme si to na rovinu, justice má v České republice podstatně větší důvěru než politici.

Nemůžete být součástí vyvolávání té hysterie i vy, protože vy na to pořád upozorňujete, přitom tedy pořád platí to, že sociální demokraté tvrdí, že v této podobě ten návrh nepodpoří?

Jak jsem říkal, není potřeba jejich podpora.

A vy máte věšteckou kouli, protože nevíte, jak se zachovají?

Věšteckou kouli samozřejmě nemám, kdybych ji měl, tak by to bylo strašně super, ale myslím si, že jsem vám to popsal dostatečně.

Takže věříte tedy, že sociální demokraté nakonec buď půjdou ze hry, ale zůstanou v koalici, nebo tedy ten návrh…

Já nevidím důvod, proč přistupovat na tuhletu šarádu, kdy sociální demokracie vždycky vyhlásí, že něco je jejich ultimátní požadavek, pokud se to nestane, tak končí ve vládě a potom samozřejmě v té vládě zůstanou, protože jim nic jiného nezbývá. Tak to je prostě politická realita té strany v takové kondici, v jaké dneska ČSSD je.

Vy si myslíte, že ministryně spravedlnosti Marie Benešová jedná přímo v zájmu premiéra Andreje Babiše?

Já si myslím, že ministryně Benešová, která v podstatě nemá žádný politický mandát od voličů, nebyla zvolena, je tam dosazena čistě Andrejem Babišem, předtím byla poradkyní pana prezidenta Zemana, takže si myslím, že na něm je absolutně závislá a samozřejmě plní příkazy, které dostane od premiéra Babiše.

Všechny příkazy, nebo je podle vás i něco její vlastní iniciativa?

To nedovedu posoudit, ale řadu zadání dostává od přímo premiéra Babiše.

A to víte jak? To odhadujete?

Protože jsem to třeba i slyšel…

A řeknete, kde jste to třeba i slyšel, protože takhle třeba slyšíme kdekdo cokoliv.

Třeba i na jednání s ní. Samozřejmě.

Řekla přímo, že dostává tedy noty od Andreje Babiše?

Ale to je normální. Premiér v normální zemi úkoluje své ministry, to je normální. Problém je, když ti ministři nemají v podstatě žádnou politickou existenci, kdy jsou čistě závislí na tom premiérovi. Ten je může kdykoliv vystřídat, takže samozřejmě ty příkazy shora tam jsou.

Na druhou stranu je tady několik ministrů, kteří nejsou poslanci a neprošli volbami.

Podstatné jsou ale výsledky. Protože podle ovoce bychom je měli soudit. A ten výsledek, to, co předložila paní Benešová skutečně směřuje k tomu přeobsazení…

To není ovoce pro vás…

To je ovoce, ale je to zkažené ovoce.

Praze vládneme dobře

Dobře, pojďme teď do Prahy. Tam Piráti vládnou. Vy jste slibovali, že Prahu změníte k lepšímu. Tak co je lepšího v Praze pod vaší pirátskou vlajkou?

Tak pokud začneme v oblasti dopravy. Zahájil se geologický průzkum pro výstavbu metra D. To já považuji za absolutně důležitou věc, aby se začalo stavět. My jsme to slibovali. Teď se konečně posunulo, nevím, proč se to nestihlo za paní Krnáčové. Před několika dny jsme zveřejnili rozklikávací rozpočet, v rámci rozpočtu se nám podařilo získat jednu miliardu korun pro navýšení platů učitelů, které Praha musí dorovnávat ze svého. Takhle vysokou částku tam nikdo v historii nedal. Zmapovali jsme bytový fond, donedávna Praha ani nevěděla, kolik má bytů. Teď konečně víme, kolik těch bytů je. Zahajujeme obměnu určitých lidí, kteří by v těchto bytech neměli být, jako jsou vysocí manažeři, soudci a státní zástupci, kteří mají poměrně vysoké platy, takže by neměli dostávat to sociálně dotované nájemné. Budou se připravovat rekonstrukce těchto bytů. Spousta věcí se posouvá, jsou plány na výsadbu stromů v centru Prahy, to si myslím, že je taky užitečné, zejména teď, když tady máme problém klimatické změny.

Já jenom narážím na to, že vy jste slibovali investice do dopravní infrastruktury, dostupnost bydlení a problematiku IT a také Smart City. To byla vaše hlavní témata, která jste v Praze chtěli řešit. Pro Denník N Adam Zábranský, který je radní pro bydlení za vaši stranu, řekl: Tisíce bytů, které město potřebuje, vystavit nedokážeme. To by nedokázal ani Superman.

To musí vystavit soukromníci. To je naprosto jasný. Tomu asi každý rozumí. Je to otázkou územního plánu a metropolitního plánu, na kterém se pracuje. Vy jste mluvila o digitalizaci, připravujeme portál občana, kde by měly být elektronické služby dostupné. Taky se nám podařilo vytvořit hub umělé inteligence, kdy ve spolupráci s vysokými školami připravujeme, aby se z Prahy stalo centrum nové technologie a umělé inteligence, protože pokud nedokážeme dostat do Prahy špičkové lidi z celé Evropy, kteří budou specializovaní na jedno konkrétní téma, tak nedokážeme zajistit blahobyt toho města a perspektivu v mezinárodní konkurenci. Praha je mezinárodní metropole, takže skutečně si myslím, že se to tady daří.

Digitalizaci, pane místopředsedo, uvidíme v Praze kdy?

Já absolutně doufám a jsem přesvědčen o tom, že naši to zvládnou, že to bude před příštími volbami do Poslanecké sněmovny. V tu dobu si budeme moct vyřídit věci online prostřednictvím portálu občana, který hlavní město Praha spustí.

A nebojíte se toho, že dopadnete třeba jako Adriana Krnáčová, která v předvolebním klipu hledala neexistující sedačky, lavičky a také signál v metru. Máte z toho obavy?

Signál v metru se daří zavádět, teď jsem viděl, že se pokrývá další linka, už se dokonce spustila, takže už je možný si to vyzkoušet. Samozřejmě, v některých aspektech to koaliční vládnutí není jednoduché. Můžeme mít různé názory na různé věci, ale já myslím, že celkově se té koalici v Praze daří. Samozřejmě, někteří mají potřebu kopat do té koalice, dokonce i lidé zevnitř té koalice. Nemyslím si, že to je úplně dobrá vizitka těchto lidí. Měli by táhnout za jeden provaz a ta koalice jako celek, si myslím, že dělá to, co si od ní Pražané slibují.

Vy už jste to zmiňoval, ta koalice je složená z hodně stran a není úplně stabilní. Příklady z léta, kdy předseda TOP 09 Jiří Pospíšil tvrdil, že Piráti porušují dohody a tlačí stranu v Praze do kouta. Tak děláte tohle?

Když se podíváte na tu předchozí koalici Adriany Krnáčové, kdy si navzájem odvolali asi tři radní během nočního zasedání zastupitelstva…

Takže to je pro vás hlavní úkol? Nechcete dopadnout jako Adriana Krnáčová a její koalice?

Určitě si vedeme podstatně líp, než si vedlo Babišovo hnutí ANO, kde primátorka v podstatě ani neměla důvěru vlastního klubu a válčila s Radmilou Kleslovou a s různými klikami. To se nám neděje, minimálně náš zastupitelský klub Pirátů je jednotný a táhne za jeden provaz. To si myslím, že Praha opravdu potřebuje.

To, co vám zase opozice v Praze vyčítá, tak je, že se nevěnujete zásadním problémům, ale řešíte maličkosti. To, co je dobře vidět a co můžete dobře prodat, jako jsou třeba zámečky lásky a podobné věci. Tak není tohle trochu pravda? Není to spíš pouze prezentace navenek?

Samozřejmě, že máme řešit všechny věci, i když to nejsou ty nejdůležitější. Řešíme prostě všechno, protože máme to město ve správě. To si myslím, že je správně.

A pan primátor Hřib řešil třeba i vyjednávání s panem premiérem Babišem ohledně čtvrti v Letňanech a tam jsme samozřejmě požadovali, aby splnil pan premiér svůj domácí úkol a udělal něco s výstavbou Pražského okruhu, protože Pražský okruh je centrum dálniční sítě, a to má podle zákona stavět stát, nikoliv hlavní město Praha. To je jejich zodpovědnost, aby postavili ten okruh, který je jako centrum dálniční sítě Český republiky, a bohužel se to neposouvá, respektive posouvá se to, ale tím opačným směrem. Takže pan primátor v této oblasti musí tlačit na stát. Pan primátor se snažil získat peníze pro dostavbu vnitřního okruhu, ale bohužel, místo toho, aby tady táhla i ODS za jeden provaz a podpořila zájmy hlavního města Prahy, paní Udženija, tak místo toho si do pana primátora kope. Nemyslím si, že to je úplně způsob…

Hledání budoucích ministrů

Jaké si dáváte šance, že zasednete v příštím vládním kabinetu?

Já si myslím, že my musíme podstatně zlepšit způsob, kterou představujeme naši vizi fungování státu všem generacím v rámci české společnosti. My máme poměrně velkou podporu mezi mladou a střední generací. Ale my musíme vysvětlit i starším lidem, že prosperita celého státu, ekonomická prosperita postavená na svobodě, nikoliv na tom, že si to diriguje několik miliardářů, tak je prospěšná i pro ně a vytváří rezervy pro chudší dobu, až skončí ta dobrá fáze ekonomického cyklu. Tenhle přístup nepovede k tomu, že budeme muset potom krátit důchody.

Jak jim to budete vysvětlovat?

Budeme muset. Chceme připravit lepší a důkladnější program pro seniory a pro lidi, kteří se blíží k seniorskému věku. Musíme jim vysvětlit, že na ně myslíme a že pro ně máme lepší program než Andrej Babiš, že například nebudeme rušit slevy na jízdném, ale provedeme racionalizaci těch slev, aby to nevedlo k tomu, že jsou během špiček přecpané vlaky. Budeme hledat chytrá řešení, která budou prospěšná pro celou společnost. A vysvětlovat to tímto způsobem i té starší generaci, že to je opravdu potřeba pro společnost jako celek. Nikoliv nějakou partikulární část společnosti.

Vy už si teď vybíráte ministry, které byste poslali do vlády nebo máte výběrová řízení na ministry. Když se na to podíváme, tak chcete, aby byli vzdělaní v oboru, případně měli odpovídající zkušenosti, měli dostatečný počet sledujících na sociálních sítích a podobně. K čemu je to dobré? A jenom, když zůstanu u vás, pane místopředsedo, vy máte na Instagramu 1456 sledujících a na Twitteru 10 725, prošel byste?

Tak my neděláme žádná výběrová řízení, my jsme nastavili postup, který povede k tomu, že lidi na sobě budou pracovat a budou se vzdělávat tak, aby byli opravdu špičkově připravení. My si nemůžeme dovolit situace selhání typu Ministerstva spravedlnosti pod vedením ANO, kde mají už čtvrtého ministra spravedlnosti. Řízení Ministerstva dopravy pod Danem Ťokem…

A vy byste byl kandidátem strany na ministra spravedlnosti, měl byste takové ambice?

No, tak já se určitě budu ucházet o to, abych měl možnost zlepšit fungování Ministerstva spravedlnosti.

Jako ministr?

…protože to absolutně stagnuje. Samozřejmě, já se na to soustředím, věnuji se tomu dva roky, napsal jsem na to nějaké odborné články.

Takže jako ministr?

A budu se o to ucházet, ale i já osobně…

A k tomu počtu sledujících na sociálních sítích. Dívala jsem, že pod fotky si dáváte, že jste se jako správný Čech na dovolené spálil hned první den pobytu na sluníčku. Tohle je ta prezentace?

Víte co, co je problém v České republice je, že my máme média, která vlastní Andrej Babiš, a potom několik dalších miliardářů.

To my neodpovídáte na otázku.

To vám odpovídám naprosto jednoznačně na otázku, protože my potřebujeme, aby ten člověk, ten ministr, měl vlastní kanál, kterým bude prezentovat svoje názory přímo lidem a voličům, aby to slyšeli autenticky od něho a nikoliv pouze prostřednictvím těch médií, která mají často i svoje vlastní zájmy.

Takže jaký počet sledujících by měl mít takový ministr, aby se ta informace tam dostala?

Já si myslím, že by to měl být relevantní počet sledujících.

A to je, pane místopředsedo?

Tak bohužel někteří naši poslanci komunikují s lidmi na Facebooku a mají třeba pouze 500 sledujících. To je prostě málo. Ty lidi musej na sobě začít pracovat. Musí být v kontaktu s těmi lidmi, musí naslouchat tomu, na co si ti lidi stěžujou, co jsou ty každodenní problémy, které řeší.

Takže nezvládají podle vás tu komunikaci?

Já si myslím, že zatím to není dostatečné. I v téhle oblasti by na sobě poslanec měl pracovat. Snažím se každý den těm poslancům říkat, že na sobě musí pracovat, aby se rozvíjeli, aby rozvíjeli svoje manažerský schopnosti, lídrovský schopnosti, ale samozřejmě i ty prezentační schopnosti, protože mít přímej kontakt k lidem je podle mě ta nejdůležitější věc, setkávat se s nimi…

A vy to zvládáte?

Já si myslím, že to zvládám celkem dobře. Já se pohybuji zejména ve vlastním volebním regionu, což je hlavní město Praha, a setkávám se spoustou lidí, ti lidi mě zastavujou i na ulici, takže myslím si, že to celkem funguje.

Takže fungujete dobře na sociálních sítích i v realitě, podle vás?

Chtěl bych se samozřejmě zlepšovat. Nemyslím si, že by měl někdo ustrnout. Myslím si, že to je naše velká výhoda, že jsme ještě mladí, takže jak se říká, proutek by se měl ohýbat, dokud je mladý. My máme tu možnost, že se budeme zlepšovat. Bohužel Andrej Babiš je pořád stejnej, tam je to starýho psa novým kouskům nenaučíš.

Tak to bylo závěrečné moudro Jakuba Michálka, děkujeme za rozhovor.

Děkuji vám za pozvání a přeji vám hezký den.

Reklama

Doporučované