Hlavní obsah

„Hrad se mnou nehne.“ Benešová přijde s nástupcem Pavla Zemana až za týden

Foto: vlada.cz

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO).

Reklama

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) v pondělí vládě ještě svého kandidáta na uvolněný post nejvyšší státního zástupce neoznámí.

Článek

Na jméno možného nástupce stávajícího nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana si počkáme až do konce června. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) svého kandidáta vládě navrhne patrně až příští pondělí 28. června.

„Na této vládě (v pondělí 21. června, pozn. aut.) to ještě nebude, bude to zřejmě na příští, protože to musíme ještě doladit,“ řekla Benešová v televizi Prima.

Vybírat chce ale ze stávajících státních zástupců. Nemělo by tedy dojít například na náměstka Benešové z Ministerstva spravedlnosti Jeronýma Tejce (ČSSD), který je údajně favoritem Hradu.

„Určité nápady byly, ovšem musím se ohradit, protože v tomto případě mi Hrad nechává volnou ruku. Pan prezident dobře ví, že by se mnou nehnul,“ brání se tlaku Benešová.

Největším favoritem na post nejvyššího státního zástupce je aktuální první náměstek Pavla Zemana Igor Stříž. Média ale spekulují také o řediteli odboru trestního řízení Nejvyššího státního zastupitelství Romanu Hájkovi.

„Určitě to bude známý státní zástupce, nikoliv neznámý. Nebudu tahat žádné králíky z klobouku. Samozřejmě, že je (Igor Stříž, pozn. aut.) v užším výběrovém řízení, byli v něm i dva krajští státní zástupci, jednala jsem s oběma vrchními státními zástupci,“ dodala Benešová v televizi Prima.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman oznámil, že skončí k 30. červnu. Jako důvod zmínil trvající tlak na svou osobu od ministryně spravedlnosti Benešové.

Reklama

Doporučované