Hlavní obsah

Benešová pomáhá bývalému klientovi k nižšímu trestu. O dalších nevím, říká

Foto: Milan Malíček / Právo / Profimedia, Profimedia.cz

Marie Benešová (za ANO) po nástupu do vlády odmítala, že by jako ministryně spravedlnosti mohla rozhodovat o bývalých klientech z advokátní praxe. A stalo se.

Reklama

„Je zbytečné vám cokoli vysvětlovat,“ říká ministryně spravedlnosti k případu podnikatele, kterého zastupovala jako advokátka. A nyní v roli ministryně pro něj žádá nižší trest.

Článek

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) se snaží pomoci podnikateli odsouzenému k osmiletému vězení za ovlivňování svědků.

Seznam Zprávy už popsaly, že ministryně podala ve prospěch tohoto muže stížnost pro porušení zákona – to znamená, že kauzu automaticky musí přezkoumat Nejvyšší soud.

Celý článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Shahrama Abdullaha Zadeha přitom Marie Benešová před šesti lety zastupovala jako advokátka. Íránsko-českému podnikateli, který byl v té době stíhán za miliardové daňové podvody s benzinem a dosud je kvůli nim souzen, tehdy pomáhala dostat se z vazby.

Zda jde o ojedinělý případ takového střetu zájmů bývalé advokátky a nynější ministryně spravedlnosti, nebo zda se Marie Benešová zastala i dalších bývalých klientů, není zřejmé – navzdory tomu, že Marie Benešová opakování vylučuje.

„Nevím o dalším jiném případu,“ řekla sice Marie Benešová, ale zároveň nevysvětlila, jak si ohlídá, aby nepodávala stížnosti ve prospěch lidí, jež jako advokátka obhajovala.

Ministryně má desetiprocentní podíl ve společnosti s ručením omezeným Advokátní kancelář Benešová Beránek Blaha. Nyní má kvůli angažmá v politice advokátskou činnost pozastavenou.

„(Naše) advokátní kancelář se zabývá převážně obchodním právem. Trestních věcí je tam minimum. Je o nich přehled, tak v tom problém vůbec není, aby něco uniklo,“ uvedla Benešová.

Na další otázky, jak si tento možný střet zájmů hlídá, už neodpověděla. „Myslím, že je zbytečné vám cokoliv vysvětlovat. Krásně a tendenčně jste moji ochotu se s vámi vůbec bavit využil opět proti mně. Jen to, co se hodilo!“ reagovala Benešová.

Ministerstvo spravedlnosti sice všechny podané stížnosti zveřejňuje na webu, avšak beze jmen odsouzených lidí, jejichž případy považuje ministryně za špatně rozhodnuté. Navíc klienty své advokátní kanceláře zná pouze sama Marie Benešová – a jako advokátka zase má výslovnou povinnost o klientech nesdělovat žádné informace.

Koho obhajovala?

Při mapování klientů advokátní praxe Marie Benešové nezbývá než se spolehnout na články v médiích, v nichž nynější ministryně v minulosti mluvila o kauzách, na kterých pracuje. Jiným způsobem není možné její klienty zjistit.

Díky článkům víme, že advokátka Benešová obhajovala například bývalou ústeckou hejtmanku Janu Vaňhovou z ČSSD v kauze zmanipulovaných evropských dotací.

Byla také advokátkou ústeckého konkurzního soudce Reného Příhody, který podle obžaloby zfalšoval rozsudek, a tím způsobil mnohamilionovou škodu. A u soudu také hájila Štěpánku Nezmarovou, vysokou úřednici ministerstva obrany, která v zákazu vjezdu najížděla autem na policejní hlídku.

Advokátní kancelář Benešová Beránek Blaha také zastupovala stavební společnost Metrostav v korupčním případu bývalého hejtmana a poslance Davida Ratha. Největší stavební firma v zemi je obžalovaná kvůli úplatkům za zmanipulované zakázky.

Před lety přitom Marie Benešová jako poslankyně ČSSD do zákona o trestní odpovědnosti firem prosadila pasáž, která stíhaným firmám – tehdy už Metrostav mezi nimi byl – umožnila se ze zločinu za jistých okolností vyvinit.

Ministryně dnes tvrdí, že daňového podvodníka Zadeha zastupovala jen výhradně v době, kdy podnikatel seděl v roce 2015 ve vazební věznici ve Znojmě a snažil se dostat na svobodu. Nikoli ve stěžejním případu daňového podvodu. „Nezastupovala jsem Zadeha v kauze jako takové,“ dodala Benešová.

Zadeh se nedávno k podvodům při dovozu paliva přiznal a chce se soudem uzavřít takzvanou dohodu. Znamená to, že by mohl dostat mírnější trest. V kauze, v níž podala Benešová stížnost, běží o něco jiného: Zadeh, aby se vyhnul vězení za krácení daní, se snažil uplácet spoluobviněné. Dostal za to osm let.

Marie Benešová říká, že podnět k podání stížnosti nepřišel na ministerstvo přímo od Zadeha. Ale od dalších lidí, kteří byli i odsouzeni spolu s ním. A protože je podstata Zadehova odsouzení stejná, se stížností se podle výkladu Benešové „svezl“ i on.

„Už nevědí, co by si vymysleli“

Že Marie Benešová šéfuje justici a navíc si k tomu dál drží podíl v advokátní kanceláři, se nelíbí ani předsedovi Ústavního soudu Pavlu Rychetskému.

Marie Benešová se však proti kritice ohrazuje.

„Nikdo mne nemůže nutit se zbavit svého majetku, to je v rozporu s Listinou základních práv a svobod a s ústavou. Je politováníhodné, že to předseda Ústavního soudu neví. A můj podíl v advokátní kanceláři je pouhých deset procent. To už někteří oponenti nevědí, co by si na mne vymysleli!“ napsala do textové zprávy.

Pro přesnost: ministryni spravedlnosti k prodeji podílu v advokátní kanceláři nikdo nenutí, Rychetský pouze řekl, že ministr spravedlnosti by neměl spoluvlastnit advokátní kancelář.

„Vlastnit (advokátní kancelář) je téměř absurdní, tomu téměř nerozumím,“ prohlásil Rychetský v Otázkách Václava Moravce. Vysvětlil to tak, že ministr se může dostat ve své funkci do situace, kdy rozhoduje o klientech své advokátní kanceláře.

A pak se podle Rychetského musí ministryně takzvaně vyloučit. Tedy říct: Toto nemohu rozhodnout, mám v téhle věci střet zájmů.

Reklama

Doporučované