Hlavní obsah

Benešová: Před Zemanem jsem vyjednávání s Babišem tajila

Marie Benešová se právě podruhé stala ministryní spravedlnosti.Video: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

 

Reklama

Co řekla v prvním rozhovoru po jmenování ministryně, proti jejímuž jmenování protestovaly tisíce lidí na náměstích?

Článek

Poradkyně prezidenta a od úterka nová ministryně spravedlnosti Marie Benešová je i vzhledem ke svému dlouholetému blízkému vztahu s prezidentem všeobecně považována za prodlouženou ruku hlavy státu v Babišově vládě. Ona sama však tvrdí, že tentokrát při vyjednávání vládního angažmá Miloše Zemana obešla.

Žena, která v éře Zemanovy vlády na přelomu století byla nejvyšší státní zástupkyní a měla dohlížet na Zemanem vyhlášenou akci Čisté ruce, Seznamu ve svém prvním rozhovoru po uvedení do funkce řekla, že vyjednávání s Babišem před prezidentem tajila.

„Měla jsem špatné svědomí, že jsem mu to neřekla. Ale bohužel, někdy musíte tajit. Nevěděla jsem, pro koho se pan premiér rozhodne, a tak jsem nechtěla zbytečně plašit. Vůči panu prezidentovi to nebylo pěkné,” řekla Seznamu krátce poté, co ji Andrej Babiš uvedl do úřadu na Ministerstvu spravedlnosti.

Pro Marii Benešovou není prostředí ministerstva nové, řídila ho několik měsíců od léta 2013 do ledna 2014, kdy byla členkou Rusnokovy vlády po pádu tehdejšího kabinetu Petra Nečase.

I to, že se stala členkou týmu, jehož vznik řídil narychlo z Hradu Miloš Zeman, je dokladem, že má k Hradu blízko.

Nyní říká, že Zeman její „sóloakci“ s Babišem přešel. „Dnes mi pogratuloval a v pohodě,” dodala nová ministryně, kvůli jejímuž jmenování se v pondělí sešly k protestům na náměstí tisíce lidí.

Na Benešové kritizují jednak to, že ji sice Andrej Babiš obhajuje jako bojovnici proti korupci, avšak v kariéře advokátky, jíž se věnovala v posledních letech, zastupovala právě lidi, kteří jsou – zejména v regionu severních Čech – považováni za symbol korupčních poměrů v politice.

Marie Benešová přiznává, že ji míra odporu vůči jejímu jmenování překvapila. „Můžu vám říct, že jsem byla překvapena tím odporem, protože z národní hrdinky po kauze katarský princ jsem vstoupila do národního padoucha,” uvedla.

Video: Benešová bojuje s lidmi, kteří bojují proti korupci, řekli kritici

Tisková konference kritizující jmenování Marie Benešové.Video: Seznam Zprávy

Věrohodnosti nástupu Marie Benešové neprospěly ani okolnosti, za nichž bylo její jmenování oznámeno. Přestože se o jejím vyjednávání s Andrejem Babišem mluvilo, oznámení, že jeho nabídku přijala, přišlo nečekaně – mimochodem den poté, co slavila 71. narozeniny. A také den poté, co se významně posnul případ, v němž je z dotačního podvodu v kauze Čapí hnízdo obviněn Andrej Babiš.

Policie ukončila vyšetřování s návrhem na jeho obžalobu a hned druhý den Babiš změnu v resortu spravedlnosti oznámil.

I vztahy s Babišem Marie Benešová v rozhovoru popisuje. Říká, že se znají z doby, kdy Babiš, majitel impéria Agrofert, byl pouze „úspěšný podnikatel”. Bližší vztahy s ním, tvrdí nová ministryně, navázala až v době, kdy se po volbách 2013 stala poslankyní za sociální demokracii a Babišovo hnutí ANO se poprvé dostalo do Poslanecké sněmovny.

Mimochodem Marie Benešová patřila k poslancům, kteří tehdy ve volebním období 2013 až 2017 nesouhlasili s tím, aby byl poslanec (a ministr financí) Babiš vydán kvůli Čapímu hnízdu k policejnímu vyšetřování.

Video: Babiš se vztekal, že se jeho výběr ministryně spravedlnosti nelíbí

Babišovi se nelíbí, že lidé mají vůči Benešové velké pochybnosti.Video: Seznam Zprávy

Vztahy s Babišem v posledních letech pak Marie Benešová v rozhovoru pro Seznam charakterizuje slovy: „Já jsem si říkala: Přítel na telefonu.”

S premiérem prý konzultovala témata, která přišla na jednání Sněmovny, jako například zálohové výživné nebo exekuce. Říká, že jako advokátka pro něj nikdy nepracovala.

Marie Benešová pak striktně odmítá, že by na základě tohoto vztahu s Babišem chtěla nějak ovlivňovat jeho trestní kauzu.

„Já jsem nikdy nezasahovala do živých kauz. Překvapuje mě, že to vůbec někoho napadá,” říká v rozhovoru to, co uvedla už několikrát od chvíle, kdy byla její nominace do vlády oznámena.

První kroky Marie Benešové na ministerstvu zatím nemají konkrétní obrysy. V rozhovoru říká, že nejprve se chce seznámit s rozjetou agendou. Na té se pak podle Benešové musí začít „makat”. „Já sama jsem měla odletět 12. června na dovolenou. První, co udělám, že zruším tu dovolenou. A totéž budu očekávat od ostatních,” uvedla.

Co by brala jako úspěch své druhé ministerské kariéry?

„Kdyby byl premiér spokojen, jak ministerstvo šlape,” líčila své priority.

Reklama

Související témata:

Doporučované