Hlavní obsah

Benešová reaguje na slova Bradáčové na Seznamu: „Ona má pořád nějaký strach. Ať se víc zabývá spisy“

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová.Video: Petr Juna, Seznam Zprávy

 

Reklama

Názorový spor mezi Marií Benešovou a Lenkou Bradáčovou pokračuje. Právničky se přou o nezávislost jmenování vedoucích státních zástupců.

Článek

Budou státní zastupitelství po zavedení nového zákona, jak jej prosazuje ministryně Benešová, nadále nezávislými institucemi, nebo podřízenými úřady ministerstva spravedlnosti?

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová má v tomto směru obavy, které vyjádřila v úterním rozhovoru pro Seznam Zprávy. Důvodem je novela zákona o státním zastupitelství, kterou vládě v červnu předložila ministryně spravedlnosti Marie Benešová. „Ministerstvo má tendenci podřídit výběr vedoucích státních zástupců ministerstvu,“ uvedla Lenka Bradáčová a dodala, že jde o první krok k omezení nezávislosti žalobců, kvůli níž se před pár měsíci demonstrovalo v ulicích celého Česka.

Největší obava Lenky Bradáčové se týká způsobu, jakým se podle ministerského návrhu má skládat komise, která bude nové vedoucí státní zástupce vybírat.

„Všechny dosavadní předlohy počítaly s tím, že se na jmenování funkcionářů a jejich výběru podílí státní zastupitelství a ministerstvo spravedlnosti rovným dílem: soustava státního zastupitelství navrhuje a ministr jmenuje,” říká Bradáčová a vyzdvihuje náhlý obrat předložený v návrhu Marie Benešové: „Nyní poprvé paní ministryně tuto možnost přesouvá na nezávislou – řekla bych ale rádoby nezávislou – výběrovou komisi, kde většinu členů bude jmenovat ministr spravedlnosti.“

Marie Benešová se v reakci na slova Lenky Bradáčové razantně ohradila: „Asi narážela na ty výběrové komise, kde máme složení výběrové komise dva z ministerstva spravedlnosti, dva ze státního zastupitelství a jeden je tam nezávislý soudce,” řekla pro Seznam ministryně. Právě soudce v této komisi přitom není podle Bradáčové a priori nezávislý na ministerstvu.

„Paní Bradáčová má pořád nějaký strach. Asi by se měla více věnovat těm spisům a mít méně strachu,” přechází Benešová do protiútoku a opakuje své dřívější tvrzení, že pražští státní zástupci nepracují podle jejích představ. Benešová na adresu vrchního státního zastupitelství řízeného Bradáčovou letos v dubnu uvedla, že má velké množství zproštěných věcí. „A my to platíme. Náklady na tyto věci, kde byl žalobce neúspěšný, stoupají. Jsem s tím velmi znepokojena,“ prohlásila.

Tuto kritiku ale Bradáčová v pořadu Výzva odmítla: „Za dobu mého působení podalo žalobu na nejvyšší státní zastupitelství 528 osob v rámci té vymezené působnosti, kterou má. Z toho pět procent bylo pravomocně zproštěno, dvacet procent pravomocně odsouzeno a ve zbytku soudy dosud nerozhodly.“

Státní zástupkyně také dala ke srovnání stejnou statistiku Marie Benešové z dob jejího působení na nejvyšším státním zastupitelství před zhruba osmnácti lety. Podle té tehdy bylo 30 procent osob pravomocně zproštěno a pětina případů pravomocně zastavena.

Čas pro reformu není ideální

Bradáčová k novele zákona o státním zastupitelství dodává, že vzhledem k tomu, že je premiér Andrej Babiš trestně stíhaný, je velmi obtížné „připravit reformu tak, aby byla široce vnímána jako důvěryhodná“. „A to vůbec nemluvím o tom, jestli ten úmysl ve vztahu k té reformě je pozitivní, nebo negativní. I ta nejlepší reforma může v této situaci mít problém právě s důvěrou ve vztahu k širokému spektru adresátů,” dodává.

Kritici návrhu kromě způsobu výběru komise nesouhlasí i s pozdější účinností zákona. Benešová chce, aby začal platit od roku 2022. To v praxi znamená, že se tím prodlužuje doba, po kterou ve funkci zůstanou nynější vedoucí státní zástupci. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se po začátku účinnosti novely už nebude moci ucházet o další funkční období.

Vládní novela počítá s tím, že vedoucí státní zástupce může být odvolán z funkce pouze rozhodnutím kárného soudu. Podle opozice ale účinnost od roku 2022 znamená, že by současný kabinet mohl vedoucí státní zástupce odvolat ještě podle dosavadních pravidel, která rozhodnutí soudu nevyžadují.

Reklama

Doporučované